Romania ar putea intra in incapacitate de plata

Romania ar putea intra in incapacitate de plataDupa ce anul trecut economia Romaniei a inregistrat un declin de peste 7%, anul acesta va mai scadea cu inca 1%, potrivit asteptarilor conservatoare ale agentiei de rating Fitch.

Agentia de rating Fitch anticipeaza o scadere a economiei autohtone de 1% in acest an, Romania urmand sa ramana in recesiune, dupa ce anul trecut Produsul Intern Brut s-a contractat cu 7,1%.

Richard Hunter, managing director EMEA & Asia Pacific in cadrul Fitch Ratings, estimeaza o contractie de 1% pentru 2010, dar nu considera necesara schimbarea perspectivei de rating pentru Romania.

In februarie, Fitch a imbunatatit de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating a Romaniei si a confirmat totodata ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta si in lei la 'BB+', respectiv la 'BBB-', motivand decizia prin conditiile economice mai bune.

"Deocamdata nu avem motive sa schimbam perspectiva stabila privind Romania, dar acest lucru nu este, totusi, imposibil", a declarat Richard Hunter.

De asemenea, analistii Saxo Bank transmit mesajul ca Romania ar putea intra in incapacitate de plata.

“Fara indoiala, exista anumite probleme in tarile PIIGS si in cateva dintre tarile est-europene ca Romania si Ungaria. In lipsa oricaror reforme semnificative, care reprezinta totodata o alternativa dificila, ar trebui sa ne asteptam la incapacitate de plata (default) in viitorul nu tocmai indepartat. Dar chiar daca una sau mai multe dintre aceste tari ar esua si ar ajunge la restructurarea datoriei, ar trebui ca lucrurile sa fie in ordine atata vreme cat majoritatea tarilor G10 vor avea finante sustenabile. Problema este ca nu au”, afirma David Karsbol (foto), economistul sef al Saxo Bank, intr-o analiza.

Mai mult, investitorii straini sunt sfatuiti de economistul sef al Saxo Bank sa nu ramana cu pozitii long pe forint sau pe leu, anticipand ca situatia economica din Ungaria si cea din Romania urmeaza sa se inrautateasca.

"Credem ca punctul de interes al pietei va continua sa se mute gradual spre est. A inceput in 2008 in Statele Unite cu subprimele, apoi in Marea Britanie cu marele sector financiar si acum a ajuns in Europa cu problema datoriei PIIGS. Urmatoarea miscare va fi spre tarile est-europene si deja vedem ingrijorari legate de Romania si Ungaria. Cu FMI ramas fara bani, piata va astepta din ce in ce mai mult restructurarea in Europa de Est. Intrucat FMI este factorul determinant, ar trebui sa ne ingrijoreze si situatia tarilor baltice (din nou). Ne asteptam ca acest lucru sa continue peste vara. Nu va lasati prinsi cu pozitii long HUF sau RON", avertizeaza David Karsbol.

Criza deficitului bugetar si somajul inca ridicat au urcat Romania pe pozitia a noua in clasamentul tarilor cu cele mai riscante datorii. Romania are o marja a contractelor Credit Default Swaps (CDS), valoare a costului de asigurare impotriva datoriilor, de 395,5 puncte procentuale.

Tara noastra este vazuta de catre investitorii straini ca avand o rata de probabilitate de intrare in faliment de 23,33%.

Moody's: Rata creditelor neperformante a depasit 15%

Moody's: Rata creditelor neperformante a depasit 15%Agentia de rating Moody's sustine ca nivelul imprumuturilor neperformante a depasit deja 15% din totalul creditelor, acesta fiind unul dintre cele mai mari niveluri din regiune, a spus Petr Vins, general manager Moody's Central Europe, potrivit NewsIn.

"Cu toate acestea, Romania se inscrie intr-o tendinta medie regionala si nu vom schimba acest lucru", a precizat Vins.

El a mai spus ca Romania are o economie destul de deschisa, dependenta de comertul cu occidentul si va evolua in ton cu regiunea.
Analistul Moody's a adaugat ca regiunea central si est europeana a fost cel mai grav afectata de criza, din cauza modelului sau de crestere axat in principal pe exporturi si investitii. "In 2009, totusi, regiunea central si est europeana a demonstrat o flexibilitate macroeconomica impresionanta", a atras atentia Vins.

"Taierea cheltuielor publice va avea impact asupra companiilor la nivelul tuturor tarilor, iar nevoia de refinantare pe termen scurt la nivelul companiilor europene este de 500 miliarde dolari. Competitia pentru finantare va creste pretul banilor si va impinge in sus marjele de dobanda", a mai spus Vins.

In acelasi timp, in 2010, se constata o inversare a tendintei de crestere a CDS-urilor in defavoarea imprumuturilor guvernamentale, in timp ce companiile se imprumuta mai ieftin decat bancile si guvernele pe plan mondial.

"Pe partea imprumuturilor suverane nu exista o perspectiva la fel de buna. Daca tari precum Coreea de Sud isi vor reveni repede, in schimb tari precum Irlanda nu isi vor relua cresterea in ritmul de dinaintea crizei si asta va fi tendinta in majoritatea tarilor europene", a mai spus analistul Moody's.

Agentia Moody's a dorit sa transmita un mesaj pietelor, subliniind importanta acestuia: "Rata de intrare in incapacitate de plata va scadea. Aceasta este o stire importanta, care ne spune ca nu este sfarsitul lumii, ci doar sfarsitul unui ciclu economic. Rata incapacitatii de plata - veti fi surprinsi - nu este mai mare decat cea inregistrata dupa evenimentele din 11 septembrie 2001. Acesta este un mesaj important din partea agentiei noastre: Companiile au facut fata destul de bine crizei", a spus Vins.

E oficial: Pensiile si salariile vor fi taiate

E oficial: Pensiile si salariile vor fi taiateLegea care prevede taierea pensiilor si salariilor a fost adoptata prin respingerea motiunii de cenzura, insa nu-si produce inca efectele, deoarece trebuie sa mai parcurga etapa verificarii constitutionalitatii si apoi a promulgarii.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca, intrucat motiunea de cenzura care a fost depusa pe legea care prevede reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15% a fost respinsa, actul normativ a fost adoptat, fiind depus la Secretariatul celor doua Camere pentru a putea fi inaintate sesizari de neconstitutionalitate. Sesizarea CCR pe aceasta lege se poate face intr-un interval de 48 de ore, a mai informat liderul PSD.

Potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, articolul 15, Curtea se pronunta asupra constitutionalitatii legilor inainte de promulgarea acestora, la sesizarea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a Guvernului, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Avocatului Poporului, a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori.

Cea de-a doua lege pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, Legea privind recalcularea pensiilor speciale si reevaluarea celor de invaliditate, pe care Guvernul si-a asumat raspunderea luni, saptamana trecuta, a fost adoptata joi, pe 10 iunie, deoarece termenul de trei zile pana la care putea fi atacata printr-o motiune de cenzura a expirat. PSD a atacat deja la CCR aceasta lege privind recalcularea pensiilor speciale. Nici aceasta lege nu-si produce, din cauza atacului la Curte, efectele.

Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) cu privire la neconstitutionalitatea Legilor de austeritate asumate de Guvern, care vizeaza reducerea pensiilor si salarilor, potrivit unui comunicat remis marti.