1 / 4

Romania ar putea intra in incapacitate de plata

Dupa ce anul trecut economia Romaniei a inregistrat un declin de peste 7%, anul acesta va mai scadea cu inca 1%, potrivit asteptarilor conservatoare ale agentiei de rating Fitch.

Agentia de rating Fitch anticipeaza o scadere a economiei autohtone de 1% in acest an, Romania urmand sa ramana in recesiune, dupa ce anul trecut Produsul Intern Brut s-a contractat cu 7,1%.

Richard Hunter, managing director EMEA & Asia Pacific in cadrul Fitch Ratings, estimeaza o contractie de 1% pentru 2010, dar nu considera necesara schimbarea perspectivei de rating pentru Romania.

In februarie, Fitch a imbunatatit de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating a Romaniei si a confirmat totodata ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta si in lei la 'BB+', respectiv la 'BBB-', motivand decizia prin conditiile economice mai bune.

"Deocamdata nu avem motive sa schimbam perspectiva stabila privind Romania, dar acest lucru nu este, totusi, imposibil", a declarat Richard Hunter.

De asemenea, analistii Saxo Bank transmit mesajul ca Romania ar putea intra in incapacitate de plata.

“Fara indoiala, exista anumite probleme in tarile PIIGS si in cateva dintre tarile est-europene ca Romania si Ungaria. In lipsa oricaror reforme semnificative, care reprezinta totodata o alternativa dificila, ar trebui sa ne asteptam la incapacitate de plata (default) in viitorul nu tocmai indepartat. Dar chiar daca una sau mai multe dintre aceste tari ar esua si ar ajunge la restructurarea datoriei, ar trebui ca lucrurile sa fie in ordine atata vreme cat majoritatea tarilor G10 vor avea finante sustenabile. Problema este ca nu au”, afirma David Karsbol (foto), economistul sef al Saxo Bank, intr-o analiza.

Mai mult, investitorii straini sunt sfatuiti de economistul sef al Saxo Bank sa nu ramana cu pozitii long pe forint sau pe leu, anticipand ca situatia economica din Ungaria si cea din Romania urmeaza sa se inrautateasca.

"Credem ca punctul de interes al pietei va continua sa se mute gradual spre est. A inceput in 2008 in Statele Unite cu subprimele, apoi in Marea Britanie cu marele sector financiar si acum a ajuns in Europa cu problema datoriei PIIGS. Urmatoarea miscare va fi spre tarile est-europene si deja vedem ingrijorari legate de Romania si Ungaria. Cu FMI ramas fara bani, piata va astepta din ce in ce mai mult restructurarea in Europa de Est. Intrucat FMI este factorul determinant, ar trebui sa ne ingrijoreze si situatia tarilor baltice (din nou). Ne asteptam ca acest lucru sa continue peste vara. Nu va lasati prinsi cu pozitii long HUF sau RON", avertizeaza David Karsbol.

Criza deficitului bugetar si somajul inca ridicat au urcat Romania pe pozitia a noua in clasamentul tarilor cu cele mai riscante datorii. Romania are o marja a contractelor Credit Default Swaps (CDS), valoare a costului de asigurare impotriva datoriilor, de 395,5 puncte procentuale.

Tara noastra este vazuta de catre investitorii straini ca avand o rata de probabilitate de intrare in faliment de 23,33%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri