1 / 4

Trai pe picior mare

Spaga, mita, cadou, atentie – oricare ar fi denumirea sub care se ascund, “donatiile” romanilor catre persoanele cu putere de decizie au facut dintotdeauna parte din istoria si cultura noastra. Nu putine sunt exemplele celor care au facut averi “din varful pixului” sau care si-au cladit averi impartind favoruri. De la birurile date Imperiului Otoman pentru asigurarea scaunului domnesc si pana la mita ceruta de drumari pentru a permite trecerea trupei AC/DC, spaga pare a fi o normalitate in peisajul romanesc, un “obicei prost” care s-a lipit de imaginea noastra ca marca de scrisoare. Va reduce criza din amploarea acestor plati informale?

“Ocazional, dintre cei care luau deja spaga, se poate ca unii sa fie acum si mai deschisi unor astfel de practici. Pe de alta parte, unii se vor simti mai bine supravegheati pentru ca exista aceasta presiune a restrangerii numarului de functionari, deci le va fi frica sa primeasca mita. Cu cat presiunea va creste, cu atat se va mari si tendinta de a primi astfel de plati, asa cum este in cazul medicilor. Profesorii vor dori sa dea mai multe meditatii, dar nu este vorba despre spaga, ci despre o modalitate de completare a veniturilor”, spune Alfred Bulai (foto), conferentiar in cadrul SNSPA si doctor in sociologie.

Alfred Bulai spune ca spre deosebire de perioada de boom imobiliar, acum nu se mai fac mari cozi la birourile notariale, iar incasarile din “platile informale” sunt mai mici. “Nimeni nu mai face coada la notari pentru intabulari, de exemplu, intrucat nu prea se mai fac tranzactii. Nu se mai grabeste nimeni acum sa obtina repede actele”, explica sociologul.

Bulai spune ca fiecare institutie are o structura birocrativa “in carne si oase” si o alta “virtuala”, una reala si o alta in care spaga face legile. “Birocratia in carne si oase isi va spune ca ai nevoie de 15 avize si 25 de stampile de la primarie, proces care va dura 30 de zile in total, pe cand cea virtuala iti va rezolva problema in doua-trei ore, iar de abia atunci iti dai seama ca de fapt nu aveai nevoie decat de semnatura finala”, declara sociologul.

Un sondaj realizat recent in cadrul programului masteral de sociologie al SNSPA a relevat ca valoarea spagii la nivel de Bucuresti se ridica la cateva milioane de euro. Sunt insa date neoficiale, rezultate in urma informatiilor furnizate de cei care au fost de acord sa raspunda. Putini sunt aceia care recunosc, deschis si public, ce spagi au dat la medic, primarie sau politie pentru a obtine un lucru de drept sau a eluda regulile. In schimb, sub protectia anonimatului, limbile se dezleaga mai usor, iar daca aruncam o privire pe site-uri precum amdatspaga.eu, ne putem forma o idee mai cuprinzatoare.

Comentati aici: Credeti ca spaga va fi afectata de masurile de austeritate din sistemul bugetar?

Cititi in slide-ul urmator cum arata "bursa" online a spagilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri