1 / 6

"Sper sa fie o gluma. Nu este momentul sa marim taxele"

Cota unica este generatoare de productivitate si promoveaza clasa de mijoc, iar introducerea impozitarii progresive ar fi un pas inapoi fata de acum sapte ani si ar spori evaziunea fiscala, spun oamenii de afaceri consultati de Wall-Street.

“Sper sa fie o gluma. Nu este momentul sa marim taxele. Investitiile trebuie incurajate. Daca impozitul progresiv va intra in vigoare, atunci ne vom muta in alte tari, acolo unde taxele incurajeaza investitiile, ca de exemplu in Bulgaria, unde e 10%", spune Ioan Niculae, proprietarul InterAgro si unul dintre cei mai bogati romani.

Niculae a fost si contra ideii taierii de salarii si pensii, iar impozitarea progresiva ar fi o noua lovitura pentru buzunarele romanilor. "Tarile care trec mai usor peste criza sunt tocmai cele care tin jos taxele”, spune omul de afaceri.

Dan Sucu, presedintele Mobexpert, spune ca intotdeauna a fost un avocat al ideii de cota unica. “Temerea mea este ca acest impozit progresiv va impozita performanta si productivitatea. Intotdeauna liberalii si Vladescu au aparat intotdeaua ideea de cota unica si daca acum renunta la ea inseamna ca au motive mai mult decat serioase. Nu cunosc aceste motive, dar raspunsul meu principial este ca acest impozit progresiv nu ma ajuta. Nu ma pot pronunta in ceea ce priveste economia in ansamblu, dar pentru felia mea, pentru ceea ce fac eu – productie si retail – stiu sigur ca benefica este cota unica. Inteleg ca pe alte felii unde nu exista o autoritate clara, cota unica s-ar putea sa nu fie benefica (referitor la sistemul de stat – n. red.)”, spune Dan Sucu.

In opinia sa, pentru activitatea privata, cota unica inseamna productivitate, ceea ce genereaza eficienta, adica ceea ce e nevoie ca sa conduci o afacere. “Daca as fi in locul lui Vladescu, probabil ca as fi luat aceeasi decizie, zic probabil pentru ca nu-i cunosc motivele. Orice companie, mai ales in sectorul privat, este obsedata de eficienta si productivitate. Iar daca un mediu nu ofera le ofera, atunci va incepe sa le caute in alta parte (referitor la relocarea activitatilor de productie in tari cu o politica fiscala mai “prietenoasa” – n. red.). Sunt unele afaceri care se pot reloca si alte care nu, sau se pot reloca, dar cu costuri foarte mari. Netraind in zona de stat, nu pot spune ce efecte ar avea aceasta schimbare pentru ansamblul economiei”, mai spune Sucu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri