Luminita Ristea: Guvernul arunca praf in ochi cetatenilor

Luminita Ristea: Guvernul arunca praf in ochi cetatenilorPremierul Emil Boc a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca statul va returna cetatenilor, in baza bonurilor fiscale, o parte din sumele cheltuite pentru bunuri, inclusiv pentru alimente. De asemenea, persoanele care isi renoveaza locuintele vor putea recupera de la stat, pe baza bonurilor fiscale, o parte din banii cheltuiti cu bunurile si serviciile.

Propunerea urmeaza sa fie introdusa in Codul Fiscal si vizeaza combaterea micii evaziuni. Desi premierul vrea ca masura sa intre in vigoare de la 1 octombrie 2010 sau cel mai tarziu de la 1 ianuarie 2011, specialistii in fiscalitate il contrazic, spunand ca este imposibil de aplicat o asemenea idee.

Guvernul arunca praf in ochi cetatenilor, este de parere Luminita Ristea (foto), managing partner in cadrul Consulting R Group, din cauza ca nu va avea cum sa acorde bonusul pentru care ii pune pe oameni sa inceapa "vanatoarea" bonurilor fiscale.

"Nu este o masura aplicabila din punct de vedere tehnic. Cine va verifica toate bonurile fiscale? Cine le va inventaria si unde vor fi pastrate? In plus, oamenii trebuie sa se duca sa stea la coada sa depuna bonuri fiscale? Premierul face o promisiune, dar din punct de vedere tehnic nu are cum sa le dea oamenilor banii inapoi. Este imposibil!", a explicat Luminita Ristea.

Ea a mai subliniat ca evaziunea fiscala realizata de micii comercianti care nu dau bon fiscal nu este cea mai importanta. In schimb, statul ar trebui sa se concentreze pe diminuarea evaziunii fiscale intalnite la nivel de TVA sau achizitii intracomunitare, unde cantitatile si sumele sunt ridicate.

Vezi ce cred cititorii Wall-Street despre masura Bonus pentru bonul fiscal.

Dan Schwartz: Propunerea este la limita ridicolului. Facem o arhiva a bonurilor fiscale?

Dan Schwartz: Propunerea este la limita ridicolului. Facem o arhiva a bonurilor fiscale?Propunerea premierului suna si mai ridicol cand ne punem problema cum se vor duce romanii sa stea la cozi sa depuna zeci de bonuri fiscale, bonuri pe care statul trebuie sa le inventarieze, introduca intr-un sistem electronic, dar si sa le pastreze.

"Masura de a returna cetatenilor o parte din banii cheltuiti pe baza bonurilor fiscale este dificil de aplicat. Trebuie sa se stabileasca o procedura foarte clara daca se doreste acest lucru. Cum se va proceda? Se va ajunge din nou la declaratii de impunere?", a subliniat Dan Schwartz (foto), managing partner in cadrul Scot & Company Consulting.

El a evidentiat existenta a doua pericole in ceea ce priveste adoptarea acestei masuri. In primul rand, este posibil ca sumele rambursare sa fie mai ridicate decat sumele colectate din impozitele generate de vanzarea acelor bunuri si servicii. "O astfel de rambursare nu se va putea face decat din TVA", sustine Schwartz.

In al doilea rand, in cazul in care procentul returnat de stat nu va fi semnificativ, atunci exista riscul ca oamenii sa nu mai fie interesati.

O alta problema care apare este cea legata de care vor fi bonurile fiscale acceptate de stat si daca aceasta masura nu va conduce la formarea unei piete negre de bonuri fiscale.

"Pentru ca bonurile sa nu fie tranzactionate pe piata neagra ele trebuie sa fie puse in plic si trimise la stat. Se va forma o arhiva a bonurilor fiscale la stat?", a subliniat partenerul din cadrul Scot & Company Consulting, adaugand ca propunerea este la limita ridicolului, iar efectele cel mai probabil vor fi nesemnificative.


Valentin Ionescu: Seamana cu o tombola ce nu serveste la nimic

Valentin Ionescu: Seamana cu o tombola ce nu serveste la nimicValentin Ionescu, director general la Unic Management Consulting si fost consilier prezidential, este de parare ca masura anuntata de premierul Emil Boc seamana mai mult cu o tombola care nu serveste la nimic.

"Nu se poate face o analogie intre acest bonus care se vrea sa fie acordat persoanelor fizice si sistemul de deductibilitate a cheltuielilor aplicat persoanelor juridice", a subliniat Ionescu.

Fostul consilier prezidential considera ca oamenii politici trebuie sa fie mai prudenti in declaratiile pe care le fac, mai ales cand vine vorba de politica fiscala, unde este nevoie de coerenta si stabilitate daca vrem sa atragem investitori straini. "Este o masura negandita. Politicienii au nevoie de mai multa rigoare si de prudenta a vorbelor", a spus Ionescu.