"Pugilistul" maghiar

"Pugilistul" maghiarVizita Fondului Monetar International in Romania este marcata de o anumita ironie, scrie Financial Times, care compara relatia Romaniei si a Ungariei cu FMI.

Astfel, jurnalistul Financial Times remarca transformarea lui Viktor Orban, premier al Ungariei, care a decis sa renunte la pozitia de "pudel", alegand in schimb stilul unui "boxer" atunci cand a discutat cu oficialii FMI, carora le-a spus ca nu mai este fortat sa tina cont de recomandarile institutiei.

In opinia Financial Times, Romania a facut un pas inainte, prin asumarea masurilor fiscale la care Ungaria a renuntat. Guvernul de la Budapesta a respins saptamana trecuta masurile de austeritate cerute de FMI si UE pentru continuarea programului de imprumut extern

"Ungaria a fost pentru mult timp favorita FMI, din cauza zelului pentru masuri de austeritate aratat inca din 2006. Dar, preferand rolul de boxer celui de pudel, Viktor Orban, noul premier ungar, a transmis Fondului saptamana trecuta ca isi poate pastra sfaturile", noteaza Chris Bryant, corespondentul FT pentru Europa Centrala si de Est, pe blogul publicatiei britanice.

Romania s-a miscat mai incet de la debutul crizei, dar pare decisa sa fure "mantia corectitudinii fiscale" pe care a aruncat-o Ungaria, adauga corespondentul FT.

Financial Times citeaza estimarea Capital Economics, conform careia economia va scadea cu 2,5% in 2010. Continuarea acordului cu FMI necesita sacrificii, care se vor manifesta printr-o scadere economica de 2,5% in acest an, iar in 2011 o stagnare a PIB ar putea fi considerata o evolutie buna, anticipeaza economistii de la Capital Economics Londra.

FMI: Nu exista pericolul ca Romania sa rupa acordul

FMI: Nu exista pericolul ca Romania sa rupa acordulSeful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca intreruperea negocierilor cu FMI, precum in Ungaria, nu reprezinta un pericol in cazul Romaniei.

"Nu, nu vad un pericol in asta", a raspuns Franks, intrebat daca Romania este in pericol sa intrerupa acordul cu FMI, asa cum s-a intamplat in Ungaria.

Reprezentantii FMI si UE au renuntat in urma cu doua saptamani la discutiile cu guvernul ungar pentru evaluarea acordului de ajutor extern, dupa ce autoritatile maghiare au respins ideea adoptarii a noi masuri de austeritate, optand in schimb pentru taxarea suplimentara a bancilor si plafonarea salariilor din sectorul public, inclusiv pe cele ale oficialilor bancii centrale.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, pe o perioada de doi ani, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune comuna a FMI si Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru cea de-a cincea revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie. In urma incheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii in luna septembrie eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de peste 900 milioane de euro (769 milioane DST).

"Eliberarea" Ungariei de FMI - Un pas catre autodeterminarea natiunii

"Eliberarea" Ungariei de FMI - Un pas catre autodeterminarea natiunii"Eliberarea" Ungariei de Fondul Monetar International (FMI) este un pas inainte catre autodeterminarea natiunii, iar dupa ce actualul acord stand-by expira in octombrie, Budapesta nu va mai fi legata de institutia internationala, a declarat premierul ungar Viktor Orban, citat de Portfolio.

Seful guvernului de la Budapesta a adaugat ca problema salariului guvernatorului Bancii Centrale a Ungariei este o chestiune de suveranitate si Uniunea Europeana (UE) sau FMI nu au niciun cuvant de spus in aceasta chestiune, scrie Mediafax.

Ungaria trebuie sa fie recunoscatoare FMI si UE ca au salvat Ungaria de la colaps financiar in 2008, insa au impus conditii foarte dure, a daugat el.

"Ungaria trebuie sa fie recunoascatoare FMI ca nu a lasat tara sa urmeze soarta Greciei. Chiar daca a impus conditii foarte dificile, a oferit o alternativa la prabusire", a spus premierul.

Acordul stand-by nu este un "cadou, ci un imprumut" cu dobanda, care expira in octombrie, dupa care Ungaria si FMI pot sa mearga pe drumutri separate, a subliniat Orban.

Intelegerea Ungariei cu FMI contine doua prevederi importante: plata imprumutului si limitarea deficitului bugetar la 3,8% din PIB anul acesta.

"Creditul trebuie platit si va fi. Dupa ce acordul va expira in octombrie, Ungaria nu va mai fi legata de FMI. Am considerat mereu intelegerea ca o mostenire fortata. Nu cred ca este normal ca economia Ungariei sa nu stea pe propriile picioare. Eliberarea de FMI este un pas catre autodeterminre nationala", a spus el.

Relatia Ungariei cu UE este total diferita, a declarat Orban, iar UE va stabili un termen limita pentru toate tarile membre ale caror deficite depasesc 3%.