1 / 5

Solutii majore pentru iesirea din criza

“Am intarziat cu prezentarea masurilor anticriza propuse de noi pentru ca asteptam remanierea guvernului, astfel incat, sa fim in situatia in care propunem Cabinetului Boc un mix de masuri anticriza coerent, care urmareste sa obtina ceea ce ne dorim cu totii, si anume relansarea economica in Romania”, a declarat Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Programul sustine, printre altele, doua solutii majore pentru iesirea din criza: achizitii publice si/sau reducerea impozitarii.

„Despre mari investitii publice in Romania discutam de foarte mult timp si nu facem nimic, iar din ceea ce se prefigureaza pentru 2011, ca urmare a declaratiilor facute de Traian Basescu si Jeffrey Franks, nu credem ca vom avea investitii publice de anvergura".

Reprezentantii organizatiilor patronale vad in investitiile publice o metoda sigura si directa de a iesi din criza, prin pomparea in economie a cel putin 20 de miliarde de euro in mari lucrari, „care sa dea de lucru la sute de mii de oameni, si sa reporneasca pe orizontala industriile care vor sustine realizarea unor astfel de proiecte”.

„Numai tronsonul Comarnic-Predeal de autostrada ar insemna absorbtia intregii productii de ciment si de fier beton al Romaniei pe un an. Un muncitor in constructii da de lucru la alti patru muncitori pe orizontala. Dar, este evident ca pe investitii publice nu putem conta, sau decat foarte putin in acest moment”, a mai declarat Dan Matei Agathon.

In privinta fiscalitatii, ACPR propune Guvernului Boc reducerea cotei unice la 10%, iar pentru a compensa scaderea fluxului de venituri la bugetul de stat, in urma acestei decizii fiscale, organizatiile patronale ofera mai multe surse, printre care impozitarea jocurilor de noroc online atat in ceea ce priveste firmele organizatoare, cat si a participantilor, privatizarea spatiilor comerciale aflate in proprietatea statului, majorarea impozitelor pe terenurile proprietatilor de lux.

„Iata o sursa pe care o punem pe masa ministrului de finante pentru a studia posibilitatea rapida de modificari legislative in acest sens. Romania este astazi o insula cu 16% cota unica, inconjurata de tari care aplica de multa vreme acest sistem de reducere a cotei unice in jurul a 10%”, a completat purtatorul de cuvant al ACPR.

Potrivit ACPR, numai in Capitala sunt peste 4.600 de spatii comerciale neprivatizate (la parter de bloc, pe Calea Victoriei etc), aflate in proprietatea statului, a caror situatie ar putea fi transformata intr-una profitabila.

„Aceasta problema e nerezolvata si in 2010, in loc sa organizeze licitatii si sa faca apoi niste caiete de sarcini astfel incat cei care-si desfasoara activitatea in aceste spatii timp de 20 de ani sa aiba un drept de preemtiune. A existat o lege care a incercat o rezolvare a acestor spatii acum cativa ani. Principiul de baza al legii specifica faptul ca 15% din sumele incasate prin privatizarea spatiilor comerciale raman la primariile de sector , iar restul se duce la bugetul de stat. Daca luam un pret mediu la un spatiu comercial de 100.000 euro, inmultim cu 4.600 si scadem 15%, banii care ar urma sa ramana la primarii, iata o sursa importanta de venituri la bugetul de stat”, au spus reprezentantii ACPR.


Continua sa navighezi pe acest slideshow pentru a vedea care sunt masurile anticriza propuse de ACPR.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri