4 / 5

Masuri specifice pe euro-regiuni

Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) propune instituirea de planuri anti-criza pe cele 8 euro-regiuni ale tarii, prin utilizarea celulelor anti-criza la nivel regional pentru identificarea de masuri si parghii de relansare economica la nivelul euro-regiunilor.

Economiile locale au un anumit specific si trebuie gandite in conformitate cu posibilitatile si resursele zonelor respective, in functie de industriile si posibilitatile locale.

"Daca tot vorbim de descentralizare, un program anticriza al Romaniei nu se poate concepe decat in interiorul celulelor de criza in care partile care reprezinta parteneriatul social, respectiv guvern, patronate, sindicate, trebuie sa-l sutdieze si sa nu ramana un singur program anticriza la nivel national, ci sa fie defalcat pe cele 8 euroregiuni. Fiecare euroregiune are un specific al ei, are o anumita din economie tarii, are caracteristici lcale, cu nivelul de dezvoltare propriu", a spus Dan Matei Agathon.

Totodata, potrivit reprezentantilor ACPR, Romania are nevoie de un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), pentru realizarea unui plan coerent anticriza, deoarece inregistreaza un deficit bugetar de 3 miliarde de euro, in prezent, si nu se poate relansa economic.

"Jeffrey Franks spunea ca misiunea economica din octombrie are ca obiective eliminarea arieratelor statului fata de sectorul privat, iar pe de alta parte imposibilitatea de a majora taxe si impozite in Romani, considerand, ca si noi de altfel, ca este o tara suprafiscalizata".

„Ca ne place sau nu, se prefigureaza un nou acord cu FMI. Sigur, poate fi prematur sa discutam exact conditiile, pentru misiunea FMI din octombrie va face in primul rand o evaluare a modului cum se inchide acordul prin care Romania a luat imprumutul de 20 de miliarde de euro”, a declarat Dan Matei Agathon.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri