Investitorii straini cer Romaniei coerenta si angajament fata de reforme

Investitorii straini cer Romaniei coerenta si angajament fata de reformeMitingurile sociale din Romania ce au avut loc in septembrie s-au facut auzite chiar si in presa internationala, jurnalistii straini prezentand, special, greva spontana a politistilor si jandarmilor, care s-a finalizat cu demisia ministrului de Interne, Vasile Blaga. Calendarul protestelor sociale continua si in octombrie, iar amplitudinea lor se anunta a fi mai mare.

Investitorii straini sunt deja obisnuiti cu astfel de evenimente dupa ce au analizat efectele protestelor sociale din Grecia. Economistii de pe plan local considera ca investitorii straini sunt prudenti si asteapta semne de revigorare economica.

“Atitudinea investitorilor straini fata de situatia din Romania este una prudenta”, afirma Florian Libocor, economistul sef al BRD – Groupe Societe Generale. El considera ca in 2011 o sa vedem primele semne de redresare economica, care ii vor determina pe investitori sa isi schimbe atitudinea.

In plus, pentru a atrage interesul investitorilor straini, autoritatile romane trebuie sa dea dovada de angajament fata de realizarea reformelor necesare pentru economice, sustine Lucian Croitoru (foto), consilierul guvernatorului BNR. “Investitorii straini vor sa vada coerenta si angajament in domeniul politicilor”, afirma Croitoru. El noteaza ca este necesar ca Romania sa atraga investitii care sa ajunga in sectorul privat, adica in economie.


Miscarile sociale atarna greu in defavoarea Romaniei

Miscarile sociale atarna greu in defavoarea RomanieiAlexander Milcev (foto sus), partner tax advisory & compliance services in cadrul Ernst &Young Romania, crede ca mitingurile din Romania nu afecteaza prea mult perceptia investitorilor straini, in conditiile in care sunt organizate doar in Bucuresti, pe arii restranse, si nu dureaza mai mult de o jumatate de zi.

“Daca strangi suruburile, normal ca pe undeva teava va ceda, iar frustrarile ii vor face pe oameni sa iasa in strada. Nu este o situatie placuta, insa nici nu creeaza panica printre investitori pentru ca acestia inteleg situatia”, declara Milcev.

In opinia sa, principalul motiv pentru care investitorii sunt reticenti fata de o investitie in Romania, este “climatul economic prost” care ii face sa se gandeasca serios la oportunitatile din alte tari.

“Daca Bucurestiul ar fi blocat o saptamana, atunci impactul asupra investitorilor ar fi mai mare. In Franta, de exemplu, mitingurile se organizeaza in toata tara si paralizeaza tot. Dar la nivelul la care se organizeaza proteste si mitinguri in Romania nu putem vorbi despre un efect distrugator”, concluzioneaza partenerul Ernst & Young Romania.

De alta parere este Cristian Nacu, partener al fondului de investitii polonez Enterprise Investors (EI). “Evident ca nu fac bine”, spune partenerul de la EI, care vorbeste atat in nume personal, cat si din perspectiva profesionala.

“Saptamana trecuta, eram la un eveniment cu mai multi executivi, iar unul dintre ei a spus, referindu-se la protestele din Piata Victoriei, ca seamana cu venirea minerilor la Bucuresti”, povesteste partenerul, care subliniaza ca aceste miscari sociale atarna greu in defavoarea Romaniei atunci cand investitorul strain ia decizia de a investi intr-o tara care are deja un nivel de risc ridicat.

“Avem bani de investit, iar pentru noi este acelasi lucru daca investim in Cehia, Polonia, Slovacia sau Romania. Nu ne obliga nimeni sa investim in Romania, daca gasim un business mai atractiv sau o legislatie mai putin fluctuanta in alta tara”, explica Nacu.

Romania nu sta foarte bine la capitolul perceptie asupra riscului de tara, motiv pentru care oportunitatile de business din plan local trebuie sa fie “infinit mai atractive” pentru a atrage investitorii, mai spune Cristian Nacu.

Jean Valvis
, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori la nivel local si membru al Consiliului Investitorilor Straini din Romania, considera ca, intr-o perioada de austeritate, protestele sociale reprezinta un lucru absolut normal.

“Fata de tari precum Grecia sau Spania, in Romania protestele s-au desfasurat intr-un climat moderat. O societate care nu reactioneaza, intr-un mod pacifist, la masurile de austeritate nu este o societate normala. Pe mine personal nu ma afecteaza aceste miscari de protest”, afirma Valvis.

In ceea ce priveste lista asteptarilor sale de la Executivul roman, aceasta se rezuma doar la o strategie clara, lineara si aplicabila. “Lipsa cadrului legal este mult mai importanta decat manifestarile de bun simt ale oamenilor”, conchide Valvis. De ce nu se da drumul la legea regenerabilelor care vor securiza energetic Romania?

La randul sau, Shachar Shaine, presedintele United Romanian Breweries Bereprod (URBB) si membru al Consiliului Investitorilor Straini, nu considera ca manifestarile de tipul mitingurilor si protestelor sunt negative atata timp cat sunt anuntate, organizate in mod legal si derulate fara incidente.

“Intotdeauna am sustinut si incurajat dialogul si exprimarea opiniei, iar astfel de manifestari se produc pentru a trage un semnal de alarma, pentru exprimarea parerii in ceea ce priveste aspecte economice sau sociale care afecteaza populatia. Ca si investitor strain faci o diagnoza la nivel macroeconomic a mediului in care urmeaza sa investesti, si manifestarile de strada pot reprezenta un semnal de alarma in momentul in care se intampla in mod necontrolat si/sau ilegal”, declara Shaine.

In opinia sa, cei mai importanti factori in decizia de a investi pe plan local sunt ROI (return on investment - gradul si perioada de recuperare a investitiei), conditiile de creditare si finantare a afacerii precum si factorul uman.

Investitorii pe Bursa, mai preocupati de datele macro decat de mitinguri

Investitorii pe Bursa, mai preocupati de datele macro decat de mitinguriSpecialistii din zona pietei de capital considera ca influenta mitingurilor asupra perceptiei investitorilor straini este minora, principala lor preocupare fiind starea macroeconomica si stabilitatea.

In principiu, investitorii straini vad cu ochi buni masurile de austeritate, sperand la o flexibilizare a aparatului administrativ. Ei sunt ingrijorati de ale aspecte, cum ar fi instabilitatea politica sau cea fiscala, a explicat Adrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment Trust.

Dar investitorii locali sunt mai afectati de aceste mitinguri, pentru ca ei sunt mult mai conectati la mediul economic locala si reactioneaza sub impactul imediat al acestor stiri.

Razvan Rusu, director de investitii la fosta Aviva Investors Romania, considera ca aceste mitinguri au o influenta minora asupra perceptiei investitorilor straini.

“Aceste gen de miscare este doar un zgomot de fond. Investitorii straini sunt mult mai interesati de situatia macroeconomica, de indicatori si date fundamentale”, explica Rusu.

In acelasi timp, Rares Nilas, managerul BT Securities, crede ca impactul acestor miscari asupra Bursei nu va fi vizibil, tinand cont de nivelurile foarte joase se lichiditate la care se afla deja.

Dar mitingurile creeaza un nou risc, alaturi de cel legislativ si politic – riscul social. “Creste riscul de tara, Romania va fi perceputa ca un stat cu instabilitate sociala, pe langa discutiile despre alegeri anticipate, suspendarea presedintelui si modificarile legislative facute dupa ureche”, explica Nilas.

In conditiile in care Romania are nevoie de investitii straine directe, potentialii investitori vor avea o incredere tot mai scazuta.

Mitingurile din zilele anterioare au avut si cateva momente de violente, cand sute de potestatari s-au imbrancit cu jandarmii in fata Ministerului Agriculturii, in timp ce alti manifestanti au aruncat cu oua in Ministerul Muncii.

In zilele urmatoare, sunt programate mitinguri ale mai multor sindicate, pentru protestul de joi fiind asteptati peste 70.000 de oameni.

“Daca protestele ar iesi din sfera normalului si ar degenera in violente, sigur ca ucrurile s-ar mai complica putin. Astfel de miscari tin investitorii straini in stand-by, acestia asteptand sa vada pozitia Guvernului”, a mai spus Simionescu.

Dat fiind faptul ca majoritatea strainilor actioneaza ca investitori si nu ca speculatori, datele macro economice, politice sau fiscale sunt cele care ii influenteaza cel mai mult.