1 / 4

Dispune Romania de o strategie fiscala?

Incepand cu anul 2004, cand a intrat in vigoare, Codul Fiscal a suferit nu mai putin de 47 de modificari, cu efecte si consecinte de amploare asupra mediului de afaceri, insa, fara a aduce prea multe clarificari legislative, pentru a spori predictibilitatea regimului fiscal romanesc.

Dintre acestea, 26 de modificari fiscale au fost realizate pana la 1 octombrie 2008, moment in care criza financiara si-a facut simtita prezenta si in Romania. Dupa aceasta data si pana in prezent, au urmat alte 21 de modificari, cu o ritmicitate sporita, fapt ce a intarit opinia investitorilor rezidenti si nerezidenti despre lipsa unei viziuni si a unei strategii pe termen mediu si lung a decidentilor de politica economica din Romania.

Anul 2010 a adus, de asemenea, o cavalcada de modificari fiscale, concretizate in 3 legi si 6 ordonante de urgenta.

„Ne-am obisnuit ca la fiecare sfarsit de an sa ne intrebam daca sistemul fiscal va mai suferi vreo modificare sau nu. Anul 2010 este deja atipic amintind de sarabanda modificarilor legislative de la sfarsitul anilor ’90 cand legislatia fiscala se modifica aproape saptamanal. In lipsa unei viziuni clare a Guvernului nu ne ramane decat sa incercam sa intelegem modificarile recente si sa ghicim ce se va intampla in viitorul apropriat. Singurul reper macroeconomic sigur al momentului este acordul cu Fondul Monetar International, restul sunt doar declaratii politice”, a declarat Emilian Duca, partner BDO Tax.

“Existenta unei strategii fiscale coerente ne-ar fi ajutat sa mergem pe o directie clara si nu pe extreme. Platim tribut politicilor fiscale incoerente si contradictorii din ultimii 10 ani”, a declarat Gabriel Sincu, partener in cadrul Mazars.

Potrivit presedintelui Riff Holding International, Marius Stancescu (foto), in contextul economic actual sunt necesare o serie de masuri, cu scopul de a creste predictibilitate fiscala si consistenta dinamica a normelor legislative. Astfel, simplificarea Codului Fiscal, largirea bazei de impozitare, fiscalizarea tuturor veniturilor, cresterea impozitarii bancilor si companiilor de asigurari, eliminarea privilegiilor si a exceptiilor din Codul Fiscal si reducerea evaziunii fiscale si parafiscale au scopul de a mentine capitalul strain in Romania si increderw investitorilor strain.

Pe agenda de lucru a investitorilor straini, sunt sustinute, de asemenea, masurile cu privire la necesitatea mentinerii sistemului de cota unica concomitent cu eliminarea parafiscalitatii, la corelarea prevederilor normelor metodologice cu Codul Fiscal. “Exista de foarte multe ori necorelari intre normele fiscale si Codul Fiscal. Modernizarea codului de procedura fiscala este de asemenea un deziderat, fiind necesara simplificarea abordarilor pentru a usura posibilitatea contribuabililor de a se conforma legii. Contribuabilul ar trebui ajutat de autoritatea fiscala pentru a se conforma politicii fiscale”, a declarat Dan Schwartz, managing partner Scot&Company.

"Daca o cladire este detinuta de o persoana fizica, aceasta datoreaza un impozit, dar daca aceeasi cladire este detinuta de o persoana juridica impozitul este de o suta de ori mai mare. Daca sunt un dezvoltator si vreau sa dezvolt o cladire eficienta energetic, practic primesc o 'sanctiune' de la sistemul fiscal. Sunt tari care dau certificate verzi pentru astfel de dezvoltatori, noi ii supraimpozitam. Pe de alta parte, din banii publici se renoveaza blocuri pentru eficientizare energetica", a spus, de asemenea, Gabriel Biris, managing partner in cadrul Biris Goran.

Nu este omisa nici necesitatea modernizarii administratiei fiscale, precum si imbunatatirea capacitatii de colectare, solicitarile de rigoare la prevederi cu caracter strict practic, masurile referitoare la simplifacarile sistemului de raportare care s-a complicat prin introducerea Registrului de raportare a operatorilor intracomunitari, dar si eliminarea prevederilor cu caracter discriminatoriu intre contribuabilii rezidenti si nerezidenti, impreuna cu legislatia de tip holding.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri