Pentru prima oara, banii pentru investitii vin in primele 2 trimestre

Pentru prima oara, banii pentru investitii vin in primele 2 trimestrePrezent in cadrul conferintei “Parteneriat pentru Crestere Economica in 2011”, presedintele Traian Basescu a afirmat ca banii pentru investitii au fost planificati pentru primele doua trimestre ale anului viitor. Vorbim de 6-7% din PIB si reprezinta premisele “de crestere pe o baza sanatoasa”, a spus Basescu.

“Visul cresterii bazate pe consum este mai putin pregnant. Cresterea trebuie sa fie bazata pe investitii. Am avut experienta anilor 2007-2008, cand din cauza ca ne-am axat pe consum ne-am prabusit in 2009 din varful muntelui: de la crestere de +7,4% la scadere de -7,4%”, a declarat Presedintele Romaniei.

Acesta a subliniat faptul ca nu orice crestere economica este buna, ci doar una bazata pe investitii.

“Sunt un optimist, desi m-am fript in 2009. Cred insa ca putem avea incredere in evaluarile FMI de 1,5% crestere economica anul viitor. Nu m-ar deranja deloc daca in 2011 vom avea o crestere economica de 1%, daca ea se bazeaza pe investitii. Daca banii pentru investitii vor fi absorbiti in primul semestru am putea vorbi chiar de o crestere economica mai mare. Tine numai de noi. Da, vom avea crestere economica in 2011, poate fi 1% daca nu suntem performanti, insa poate fi mai mare daca reusim sa folosim banii, sa-I investim”, argumenteaza Basescu.

Seful statului si-a aratat optimismul si in ceea ce priveste finalizarea cu succes a acordului cu institutiile financiare internationale. El a declarat ca se intentioneaza incheierea unui nou acord "preventiv" cu aceleasi institutii cu scopul continuarii reformelor structurale.

Una dintre masurile de reducere a aparatului bugetar vizeaza concedierea pana la 31 decembrie a inca 26.000 de angajati. Astfel, structura bugetara va cuprinde la data respectiva 1.290.000 de salariati.

Mesaj pentru bancheri: Va veti lua banii de la IMM-uri, nu de la cei care au luat credit cu buletinul

Mesaj pentru bancheri: Va veti lua banii de la IMM-uri, nu de la cei care au luat credit cu buletinulTraian Basescu a avertizat din nou bancile asupra faptului ca au o responsabilitate, in conditiile in care au fost avertizate in repetate randuri de guvernatorul BNR sa nu ofere atat de usor credite cu buletinul.

“Acum ati devenit prea restrictivi, mai ales cu IMM-urile. Macar pentru aceste companii deschideti punga finantarii, ca de la ele va veti recupera banii, nu stiu daca se va intampla acelasi lucru in cazul celor care au luat bani cu buletinul”, a afirmat Basescu.

Pe de alta parte, seful statului a declarat ca au existat probleme serioase in discutiile cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala cu privire la “credibilitatea si predictibilitatea” deciziilor institutiilor juridice ale Romaniei, care au interferat “masiv” politica economica a Guvernului.

Romania a fost pusa intr-o situatie extrem de dificila pentru faptul ca s-au luat decizii extrem de importante nu pe criterii constitutionale, ci pe criterii de oportunitate. “Aici cred ca este evident pentru oricine cat de penibila poate fi o institutie a statului roman care spune, da, facem pensiile dupa contributie, dar la o sigura categorie nu, cea in care sunt si eu. Sau, da, ar fi buna Legea educatiei, dar sa afectezi profesorii... pai si noi cativa suntem profesor. A fost un lucru exprimat si la nivel politic si la nivelul expertilor care numai ce au parasit Romania: Cu cine stabilim politicile economice?! Le stabilim cu Guvernul sau mergem sa negociem cu Curtea Constitutionala?!", a declarat Basescu.

Potrivit acestuia, singurele institutii abilitate sa ia masuri pe timp de criza sunt Guvernul si Parlamentul. “Sper ca anul 2011 sa fie un an in care cei care au responsabilitate pentru politica economica a tarii sa fie si cei care sa poata lua decizile - Guvern si Parlament", a adaugat Traian Basescu.

Mesaje pentru mediul privat: Implicati-va mai mult in explicarea realitatii economice!

Mesaje pentru mediul privat: Implicati-va mai mult in explicarea realitatii economice!Presedintele Traian Basescu le-a cerut reprezentantilor mediului privat sa se implice mai mult in explicarea realitatilor economice, in locul celor care apar in emisiunile televizate si “nu stiu despre ce vorbesc”.

“Oamenii de afaceri care stiu ce inseamna realitatea economica sunt inlocuiti la televizor de tot soiul de neaveniti, din politica si din economie, care isi apara un business marunt cu gaini sau macelarii. Sunt convins ca s-ar atinge un obiectiv esential daca dumneavoastra ati fi purtatorii de mesaje economice si nu cei care nu stiu despre ce vorbesc dar au o treaba de facut la televizor. Avantajul ar fi ca populatia ar redeveni optimista, ar vedea profesionisti vorbind despre economie si povestile lor de succes”, a sugerat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca a devenit “aproape un sport nerespectarea legii”, acest lucru reprezentand o chestiune de responsabilitate a patronatelor fata de stat, in conditiile in care 4,5 milioane de romani sunt inregitrati in campul muncii, iar alti 1,6 milioane aleg sa lucreze la negru.

“In aceste conditii este necesara flexibilizarea pietei fortei de munca. Avem o problema si dinspre patronate catre stat, nu numai invers. Nu cred ca este nevoie sa punem cate un politist la fiecare firma. Insa a devenit aproape un sport nerespectarea legii, fie ca este vorba de neplata taxelor sau angajarea de forta de munca la negru. Este o chestiune de responsabilitate a patronatelor fata de stat”, a declarat Traian Basescu.

De asemenea, Presedintele Romaniei a mai subliniat importanta relaxarii fiscalitatii pe piata fortei de munca.

“Aud in mass-media doar de lista de responsabilitati pe care le are statul, dar o lista cel putin la fel de lunga de responsabilitati ar trebui sa existe si pentru mediul de afaceri. Patronatele ar trebui sa fie mai atasate ideii de respectare a legii”, a mai spus Basescu.
Acesta si-a aratat inca o data regretul cu privire la decizia de majorare a TVA in schimbul unei reduceri temporare a pensiilor, catalogand aceasta masura drept “cea mai mare lovitura pe care a primit-o Romania. ”Pot asigura mediul de afaceri ca exista o tentativa consistenta de stabilitate. Regret insa enorm si acum cresterea TVA. Pe langa intreaga populatie, cei care au pierdut masiv in urma acestei decizii au fost pensionarii care acum vor suporta o masura pe termen lung, in locul unei reduceri temporare a pensiilor pana la 31 decembrie. Cresterea TVA a sufocat o majorare a consumului care ar fi putut avea loc in trimestrele 3 si 4. Nu mai sunt in masura sa va spun ca Romania mai este un mediu prietenos din punct de vedere al taxelor, insa ramane inca un mediu prietenos din punct de vedere al stabilitatii”, a conchis Traian Basescu, adresandu-se reprezentantilor mediului privat.

Mediul de afaceri: Companiile nu supravietuiesc cu promisiuni, ci cu bani

Mediul de afaceri: Companiile nu supravietuiesc cu promisiuni, ci cu baniConsiliul Investitorilor Straini a propus autoritatilor un set de 12 masuri care vor avea ca efect cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei cu 11,6% pana in 2015, in termeni reali, crearea a 250.000 de locuri de munca si majorarea veniturilor bugetare cu 8,5%. Cele 12 actiuni sunt parte a unui plan mai amplu, care include 80 de masuri.

Potrivit documentului CIS, actiunile prioritare pentru stabilizarea mediului macoeconomic sunt introducerea in cadrul Ministerului Finantelor Publice a unui Registru al Creantelor inregistrate de bugetul de stat si pornirea Programului "Prima Casa 3" pentru a revitaliza sectorul imobiliar si al constructiilor. Pana in 2015, CIS se asteapta ca masurile sa genereze credite cumulate de 1,4 miliarde de euro, insemnand o crestere cumulata de 0,65% a PIB.

Pana in prezent doar pentru cinci masuri au fost inititate actiuni concrete.

Dominic Bruynseels, membru in boardul CIS si presedintele BCR, a aratat ca una dintre masurile luate in discutie a fost cea legata de reducerea arieratelor.

"Afacerile nu supravietuiesc cu promisiuni, ci cu bani. In ceea ce priveste arieratele, s-a platit o suma importanta din acestea si este o suma considerabila care urmeaza sa fie platita, inclusiv TVA. Platile trebuie ca continue, sunt datorii care trebuie platite", a spus Bruynseels.

Totodata, a fost propusa continuarea programului Prima Casa pana la sfarsitul anului 2011 prin Prima Casa 3, fiind discutata largirea criteriilor de eligibilitate, propunere acceptata de Ministerul de Finante.

CIS a propus in acest sens alocarea de fonduri suplimentare de aproximativ un miliard de euro, precum si largirea bazei de solicitanti prin largirea criteriilor de eligibilitate, facand proiectul disponibil si celor care au deja o proprietate.

Celelalte masuri abordate de CIS cu autoritatile au fost legate de gradul de absorbtie al fondurilor europene, Codul Muncii si sistemul juridic.

“Daca ne uitam la 2011 previziunile de crestere economica revin, e bine pentru Romania, insa nu este de ajuns. Daca vom pune in practica aceste masuri putem transforma aceste previziuni in realitate”, a adaugat Bruynseels.