Austeritatea bugetara

Austeritatea bugetaraMai bine mai tarziu decat niciodata. Vara anului 2010 a adus primele masuri de austeritate de la debutul crizei: reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) cu 5 puncte procentuale, la 24%.

Masurile anticriza luate de autoritati au creat instabilitate in mediul privat, au influentat strategia de business a companiilor, au facut ca anumite tranzactii si investitii sa fie blocate, iar la nivel social, au dus la miscari sindicale, care au culminat in luna octombrie.

Potrivit presedintelui Traian Basescu, daca in 2010 s-a facut o ajustare destul de bruta a numarului de salariati, anul viitor trebuie sa se treaca la ajustarea fina.

Cu siguranta, a stabili o ierarhie a celor mai importante evenimente de business dintr-un an, mai ales unul de criza, reprezinta un demers subiectiv. Jurnalistii Wall-Street.ro au ales cele mai importante momente economice din 2010 atat in functie de importanta lor pentru economia romaneasca, dar si prin prisma subiectelor de presa dezvoltate de-a lungul anului.

Va invitam sa alegeti dumneavoastra, cititorii Wall-Street.ro, cel de-al 10-lea eveniment de business al anului 2010 in functie de ce ati citit in presa de afaceri in ultimele 12 luni. Trimiteti propunerea dumneavoastra aici, la sectiunea Comentarii sau pe email la adresa redactie@wall-street.ro.



Exista viata si dupa insolventa

Exista viata si dupa insolventaInsolventa a dat dureri de cap pentru aproape 20.000 de companii. Numarul firmelor care au intrat in insolventa in primele 11 luni ale anului a ajuns la 19.558, putin sub nivelul inregistrat in intreg anul trecut, cand 19.894 de companii au ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile.

Firmele care se confrunta cu dificultati financiare sunt in special cele din domeniul comertului, peste 8.000 de societati intrand in insolventa, dar si cele din industria prelucratoare si constructii, cu 3.057 si 2.805 firme in incapacitate de plata.

Printre companiile intrate in insolventa anul acesta se numara Blue Air (operator aerian low-cost), Relad (distribuitor farmaceutic), TCE Logistica (firma de logistica si curierat rapid) sau International Leasing (firma de leasing).

Companiile intrate in procedura de insolventa s-au zbatut sa nu-si transforme renumele intr-un esec rasunator. Unele dintre ele au reusit si au aratat ca exista viata si dupa insolventa, cel mai elocvent exemplu fiind retailerul electroIT Flanco, companie care a aratat ca iesirea din faliment se poate face doar cu o expertiza importanta si o abordare foarte riguroasa.

Ordonanta de Urgenta 50

Ordonanta de Urgenta 50Guvernul a aprobat, in luna iunie, Ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, iar spiritele s-au incins in sistemul bancar.

In cele din urma, deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci au aprobat aplicarea majoritatii prevederilor ordonantei privind creditele populatiei doar la contractele de imprumut incheiate dupa intrarea in vigoare a actului normativ.

Spre exemplu, BCR are un portofoliu de credite ipotecare in valoare de peste 1,5 miliarde de euro, reprezentand 30% din segmentul de retail, iar clientii bancii au refinantat la alte institutii imprumuturi ipotecare in suma de 120 milioane de euro.

Refinantarea creditelor mai vechi cu noi credite a fost solutia la care clientii bancilor au apelat semnficativ de mult in 2010.


Exporturile au sustinut economia in 2010

Exporturile au sustinut economia in 2010Vestea buna a anului 2010 din economie a fost adusa de exporturi, care au crescut cu peste 26% in primele zece luni din acest an comparativ cu perioada similara din 2009.

Deficitul comercial a scazut in primele zece luni din 2010 cu 4,7% fata de perioada similara a anului trecut, la 7,7 miliarde de euro, in contextul unei cresteri mai accelerate a exporturilor comparativ cu importurile, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Exporturile realizate in perioada ianuarie – octombrie s-au ridicat la valoarea de 30,36 miliarde de euro, iar importurile au insumat 38,07 miliarde de euro.

Majoritatea analistilor considera ca economia va reveni pe crestere in 2011, sustinuta de investitii si exporturi, iar investitorii straini apreciaza ca sansa companiilor de a rezista pe timp de recesiune, in conditiile in care consumul s-a redus dramatic, pe fondul scaderii salariilor, este de a se concentra pe exporturi.


Criza din Grecia si Irlanda

Criza din Grecia si IrlandaAusteritatea a caracterizat dinamica economiilor din Europa. Anul 2010 a inceput cu o criza profunda in Grecia, care a primit de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International 110 miliarde de euro, ajutor financiar urmat de masuri de austeritate, si se incheie cu criza din Irlanda, o economie sustinuta cu 85 de miliarde de euro. Fondurile ar trebui sa permita revitalizarea sectorului bancar, impovarat de datorii, si reducerea deficitului bugetar, care a explodat anul acesta la nivelul de 32% din Produsul Intern Brut.

Bursa Cel mai greu an de criza

Dupa evolutiile neasteptate din 2008 si un 2009 cenusiu, dar cu cresteri peste asteptari, anul acesta a adus scaderi dramatice ale rulajelor, care au lovit business-urile de brokeraj direct in principala sursa de venit.

La prima vedere, scaderile dramatice ale cotatiilor din ultima parte a anului 2008 si din primavara lui 2009 par a fi cele mai dificile momente crizei. Insa, chiar daca amplitudinea lor a fost peste asteptari, ulterior au fost considerate doar puncte din evolutia ciclica a pietei de capital.

Anul acesta a adus o restrangere a activitatii bursiere. Daca in primele luni asteptarile tindeau sa devina optimiste, din al doilea semestru increderea in piata de capital a scazut, ducand la rulaje tot mai mici. Si tendinta pietei a fost mai greu de prevazut.

Pe langa acestea, mediul economic, social si politic instabil au dublat incertitudinile si piata de capital a ajuns la nivele de lichiditate din 2004-2005. In acest fel, anul 2010 a fost mai greu decat precedentii doi ani, in primul rand din cauza lipsei de activitate, reflectata in scaderea veniturilor din comisioane.

In ultimele luni din 2010 pietele externe au inregistrat cresteri, in timp ce bursa locala a stagnat si apoi a scazut. Surpriza neplacuta a venit si dinspre lichiditate. Daca trimestrele II si IV din 2009 au adus reveniri incurajatoare si primul semestru din acest an a avut o medie de 30 milioane lei/zi, in ultimele sase luni din an valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni pe piata reglementata a BVB a scazut de aproape 3 ori, la 13 milioane lei/zi.

Dacia, un succes la export

Dacia, un succes la exportAutomobile Dacia a produs in primele zece luni ale anului 283.034 de automobile, dintre care aproximativ 250.000 de unitati au fost livrate la export, cu 23% mai mult fata de anul trecut. Principalele piete de export aconstructorului de la Mioveni sunt Franta, Germania si Italia.

Mai mult, Automobile Dacia intentioneaza sa patrunda pe cat mai multe piete internationale, cu exceptia SUA, avand in vedere ca vanzarile din Europa de Vest nu vor ramane pentru foarte mult timp la fel de puternice.

De asemenea, Dacia a lansat in martie primul autoturism de teren al sau fabricat in Romania: Duster.

Pentru producerea noului model, la uzina din Mioveni au fost realizate modificari ale liniei de productie cu investitii de circa 70 milioane euro in uzina, in timp ce investitiile totale pentru dezvoltarea si industrializarea proiectului Duster s-au ridicat la 290 milioane euro.


Cea mai mare tranzactie din imobiliare in vreme de criza

Cea mai mare tranzactie din imobiliare in vreme de crizaLa mai putin de noua luni de la ultima achizitie, fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) a cumparat un nou proiect, de data aceasta miza fiind birourile: peste 100 milioane de euro pentru parcul de afaceri Floreasca 169A (Floreasca Business Park), dezvoltat de Portland Trust in apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu.

Pe o piata de fuziuni si achizitii in scadere, putine au fost in 2010 tendintele cu conotatie pozitiva.

Unul dintre elementele de noutate din 2010 a fost reprezentat de prima tranzactie fond pe fond incheiata de la inceputul crizei. Tranzactia semnata in februarie, prin care americanii de la Advent International au preluat participatia detinuta la CMU de fondul de investitii britanic 3i, administrat de 3TS Capital Partners, reprezinta un scenariu de investitii foarte rar intalnit in ultimii ani pe piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A). Dupa aproape trei ani de la ultimul deal similar, am asistat in 2010 la o tranzactie de tip secondaries, adica un exit al unui investitor financiar catre alt fond de private equity.

Chiar daca piata de fuziuni si achizitii (M&A) s-a relansat in majoritatea statelor europene, acest lucru nu s-a resimitit inca si in activitatea locala, mai ales ca Romania se afla inca intr-o zona de incertitudine din punctul de vedere al directiei in care va evolua economia.

Revenirea din amorteala a domeniului de fuziuni si achizitii incepe sa fie semnalata de unii consultanti, desi nu se poate spune ca a investi in Romania "e din nou la moda".

Piata romaneasca de M&A (fuziuni si achizitii) la noua luni a inregistrat o scadere puternica comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si prezinta o tendinta continua de declin de la trimestru la trimestru.

2010, anul Facebook in online-ul romanesc

2010, anul Facebook in online-ul romanescAnul acesta romanul a auzit tot mai mult expresia «daca nu esti pe Facebook, nu existi!». Iar in 2011 vom vedea cum tot mai mult activitatea noastra in mediul online va fi influentata de prezenta pe Facebook, potrivit consultantilor.

In luna noiembrie, reteaua de socializare a depasit 2 milioane de utilizatori in Romania, site-ul crescand de peste patru ori anul acesta in privinta numarului de conturi, avand in vedere ca in ianuarie inregistra 500.000 de utilizatori.

De asemenea, aproximativ 61% dintre tinerii romani intre 16 si 24 de ani cu acces la Internet posteaza mesaje pe bloguri ori diferite site-uri de socializare, 44% dintre persoanele intre 25 si 54 de ani fac acelasi lucru si 23% este procentul in cazul persoanelor cu varste intre 55 si 74 de ani, arata datele unui studiu Eurostat realizat in cele 27 de tari UE.

Evenimentul de business propus de cititorii Wall-Street

Evenimentul de business propus de cititorii Wall-StreetCu siguranta, a stabili o ierarhie a celor mai importante evenimente de business dintr-un an, mai ales unul de criza, reprezinta un demers subiectiv. Jurnalistii Wall-Street au ales cele mai importante momente economice din 2010 atat in functie de importanta lor pentru economia romaneasca, dar si prin prisma subiectelor de presa dezvoltate de-a lungului anului.

Va invitam sa alegeti dumneavoastra, cititorii Wall-Street.ro, cel de-al 10-lea eveniment de business al anului 2010, in functie de ce ati citit in presa de afaceri de-a lungul ultimelor 12 luni. Trimiteti propunerea dumneavoastra aici, la sectiunea de Comentarii sau pe email la adresa redactie@wall-street.ro.