1 / 4

Lipsa unui consens politic

Cea de-a doua sesiune parlamentara incheiata in decembrie 2010 a aratat, potrivit Institutului pentru Politici Publice, cat de adanca este fractia intre Putere si Opozitie, precum si lipsa unui consens politic asupra principalelor obiective de dezvoltare a societatii romanesti. De asememea, tensiunile existente au escaladat pana la situatii de blocaj in activitatea propriu zisa a legislativului, aceasta sesiune avand cele mai multe apeluri la Curtea Constitutionala pe care Opozitia le-a inaintat.

In contrast cu reprezentantii Puterii, parlamentarii PSD si PNL au participat in aceasta sesiune la mai putin de 47% din totalul sedintelor de plen (la Camera si Senat), drept formula de protest politic. „La inceputul acestui mandat, presedinta Camerei Deputatilor anunta cateva initiative legislative printre care si sanctionarea chiulului din Parlament pentru ca, in toamna acestui an, sa greseasca grav intr-una dintre sedinte trecand cu vederea absenteismul din sala si de fapt lipsa de cvorum in adoptarea in plen a legii educatiei”, se arata in cadrul raportului IPP.

Blocajele din Parlament in sesiunea septembrie - decembrie 2010 a condus la crearea de reguli noi ad-hoc, atat din partea Puterii cat si Opozitiei, reactionand in mod unic in contextul disputelor politice. Aceasta situatie se poate traduce printr-o nevoie larga de amendare a cadrului regulamentar in mod sistematic. Totodata, in afara catorva schimbari (mai ales in ce priveste functionarea Biroului Permanent, si ea blocata) s-a ratat si in 2010 sansa modernizarii pe fond a Regulamentelor celor doua Camere.

Mai mult, anumite manifestari independente ale unor parlamentari au fost duse pana la extrema, in contextul in care, in aceasta sesiune s-a inregistrat un numar considerabil de dezertari politice. De exemplu: Calin Potor ales din partea PDL, actual membru in grupul PNL, Catalin Chereches ales din partea PSD+PC, actual deputat Independent, Claudiu Taga ales din partea PNL, actual deputat Independent si senatorii Gabriel Mutu, PDL, devenit independent, Iulian Badescu, care a migrat de la PDL la PSD si Georgica Severin, PDL, devenit independent. Excesele de independenta ale unor parlamentari, justificate de pretinsul sistem electoral uninominal prin care au fost alesi, au fragmentat si mai mult coerenta politica din Parlament, se mai arata in raport.

Faramitarea comportamentului politic din sesiunea trecuta are o explicatie si prin perceptia eterogena a parlamentarilor cu privire la raspunderea pe care o poarta fata de colegii de partid si, fireste, fata de electorat. In lista celor care au votat altfel decat majoritatea grupului politic propriu, sunt nume precum Lucretia Rosca PSD+PC, Ludovic Orban PNL sau Marian Florian Saniuta PSD+PC, parlamentari ai Opozitiei care in mod normal nu se abat de la votul grupului, mai ales in conditiile tensionate care au marcat aceasta sesiune.

In timp ce responsabila pentru atmosfera generala din Parlament este actuala coalitie de Guvernare, Opozitia nu au facut altceva decat sa blocheze activitatea Legislativului, astfel incat, ingrijorarea persista in raport cu functionalitatea Parlamentului in sesiunile urmatoare. La gradul de nemultumire general al populatiei fata de masurile Guvernului, nimic nu a oprit Opozitia sa propuna alte acte normative decat cele initiate de Executiv, cu un mai mare impact asupra populatiei si prin urmare mult mai sustinute de marele public. Opozitia ar fi castigat chiar mai mult politic luand initiativa depunerii unor proiecte de lege in domenii sensibile pentru romani, cum ar fi sanatatea, pensiile etc. Din pacate actiunile Opozitiei au dus catre un blocaj in Camera Deputatilor, astfel ca electoratul a asistat mai degraba la ambitii si orgolii personale decat la o activitate eficienta in legislativ, se arata in raport.

Tensiunile din Parlament au dus imaginea acestuia aproape in derizoriu, desi parlamentarii considera ca vinovatii pentru aceasta imagine nefavorabila sunt altii, precum presa sau ONG-urile.

In ce priveste calitatea procesului legislativ, nu pot fi punctate realizari majore in aceasta sesiune, ci dimpotriva, exista in continuare un numar covarsitor de proiecte de lege depuse de catre deputati si/sau senatori care sunt respinse.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri