Chinezii asteapta un semnal de la cel mai inalt nivel politic

Chinezii asteapta un semnal de la cel mai inalt nivel politicCu investitii chineze de doar 23,4 milioane de dolari anul trecut, adica un sfert fata de cele din 2009, Romania devine tot mai mult un consumator de produse “made in China” si nici pe departe un partener de afaceri pentru liderul economic al globului.

Ramanem fascinati de Uniunea Europeana, al carei potential investitional este limitat de propriile probleme cu care se confrunta acum, si neglijam partea aceasta a Asiei, care este de fapt si cea mai vibranta pe timp de criza – China, Turcia si India”, spune pentru Wall-Street.ro Doru Lionachescu (foto), partener principal al casei de investitii Capital Partners.

Semnificativ pentru “provincialismul” Romaniei este chiar lipsa unei curse aeriene directe Bucuresti-Beijing, ruta operata de compania de stat Tarom fiind inchisa acum mai bine de sapte ani din motive de rentabilitate. S-a taiat atunci legatura directa catre tara care avea sa devina cel mai mare creditor al SUA, cu un apetit investitional alimentat de o crestere economica anuala de 10% in ultimul deceniu.

Primele relatii economice si comerciale intre Romania si China s-au stabilit acum mai bine de 60 de ani, insa perioada de glorie a fost cea de pana la Revolutie. Nicolae Ceausescu nu a jucat niciodata 100% cartea ruseasca si a preferat in schimb sa iasa de sub sfera de influenta sovietica apeland la sprijinul tarilor comuniste traditionaliste precum China si Coreea de Nord, atat in plan politic, cat si economic.

Generatia care conduce China in prezent era la putere si acum 20-30 de ani, deci ea inca mai are memoria relatiilor bune de pe vremuri”, crede Lionachescu, care spune ca desi suntem defazati in privinta investitiilor chineze, o sansa pentru relansarea lor ar mai fi daca s-ar da un semnal de la “cel mai inalt nivel politic”.

Un gest creu de crezut ca se va concretiza prea curand in conditiile in care presedintele Traian Basescu a cerut recent ministrilor sa nu cada in “plasa” propunerii fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu de a incheia cu China un acord de tip preventiv, axat pe investitii si nu pe reforme, asa cum este cazul imprumutului de la Fondul Monetar International.

Pe de alta parte, cultura de business a chinezilor se bazeaza pe acest “semnal politic venit de la cel mai inalt nivel", altfel spus fara vointa politica romanii nu vor vedea prea curand investitii chineze, iar contactele noastre cu gigantul demografic vor ramane la nivel de “buticareala”.

“Toata activitatea de cooperare economica si de investitii a companiilor chineze, indiferent ca sunt de stat sau private, se desfasoara sub atenta supraveghere a autoritatilor centrale. In concluzie, numai acolo unde autoritatile chineze au certitudinea unor cooperari profitabile si sigure, companiile chineze vor fi incurajate sa investeasca”, declara pentru Wall-Street.ro Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-China.

Datele Institutului National de Statistica pentru primele noua luni ale anului trecut spun totul: China nici macar nu apare in top 20 al tarilor catre care exportam, dar se afla pe locul al 5-lea atunci cand este vorba despre importuri, cu un total de 1,6 miliarde de euro.

Din informatiile Registrului Comertului pentru 2009 reiese ca aproape 57% din valoarea cifrei de afaceri totale de 460 milioane de euro realizate de cele 2.200 de societati comerciale active cu participare din China la capitalul social au ca activitate comertul cu ridicata, 10% - comertul cu amanuntul, 5,5% - fabricarea de componente IT, procente mai mici inregistrand tranzactiile cu imobiliare, activitatile din industria lemnului si cea a tutunului.

Ca o comparatie, China intentioneaza sa investeasca in Grecia – stat macinat de criza – “cateva miliarde de euro” in proiecte de transporturi si logistica.

“Ne incapatinam sa ignoram cel mai mare exportator al lumii, sa ramanem in cercul nostru stramt de jucator de mana a doua” – rezuma partenerul Capital Partners, pentru care indiferenta Romaniei fata de China este echivalenta cu un lux pe care nu ni-l permitem.

Potrivit datelor furnizate Wall-Street.ro de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), dintre companiile cu capital din China monitorizate de Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine, cele mai importante mari investitii au fost realizate de:

- Golden Way BV – cu sediul in Olanda, care are in proiect o investitie de circa 28 de milioane de euro prin care se vor genera 250 de noi locuri de munca. Investitia va fi directionata catre constructia a doua fabrici de productie de caramida, materia prima folosita fiind sterilul din carbune. Compania va participa si la ecologizarea zonelor miniere. Una dintre fabrici este deja in constructie in judetul Constanta (in localitatea Ovidiu), iar cealalta va fi amplasata in judetul Gorj.

- China Tabacco International Europe – companie avand ca actionar Monopolul de Stat al Tutunului Chinezesc care a deschis in 2006 o fabrica de tigari in judetul Buzau. Investitiile companiei se cifreaza in acest moment la 35 de milioane de dolari si vor fi majorate pana la 100 de milioane de dolari in ultima faza a proiectului. In prezent, compania are un numar de 130 de angajati, dar pe viitor numarul lor va creste cu 100 de noi locuri de munca prin demararea unei investitii in valoare de 30 de milioane de dolari intr-o noua unitate de productie, cel mai probabil in judetul Prahova.

- Eurosport DHS este cel mai mare producator de biciclete din Romania, productia fiind destinata atat exportului, cat si pietei interne. Investitia se ridica la circa 15 milioane de euro, iar numarul de angajati actual este de circa 300.

- Dongguan Yuncheng Plate Making Co. din Guangdong a realizat in judetul Prahova o investitie de 4 milioane de dolari, cu 50 de noi locuri de munca, in domeniul rolelor industriale pentru printat ambalaje. Printre clientii firmei se numara Coca Cola, Unilever, Procter&Gamble. La sfarsitul primului semestru din 2010, compania a demarat investitia intr-o hala industriala situata in Parcul Industrial Ploiesti.

- Rich Sport este o companie de echipamente sportive, producator de biciclete, scutere, motociclete si ATV-uri, prezenta in Romania din 1997. In 2008, compania a investit 3 milioane de euro in constructia unei noi unitati de productie in judetul Ialomita, productia fiind de aproximativ de circa 400.000 de biciclete si scutere, in mare parte destinate exportului in Uniunea Europeana. Compania este deja lider pe piata de productie de motociclete si pe viitor va investi in fabricarea si comercializarea acestor produse.

Afla din slide-urile urmatoare:

Cum i-am putea atrage pe chinezi? (slide 2 din 6)

Fondul Proprietatea atrage chinezii pe bursa si in energia verde (slide 3 din 6)

Gigantii chinezi din IT&C bat la usa Romaniei? (slide 4 din 6)

Bogdan Baltazar: Romania este o poarta de intrare in Europa pentru chinezi (slide 5 din 6)

Cifre-cheie pentru investitiile chineze in Romania (slide 6 din 6)




Cu ce i-am putea atrage pe chinezi?

Cu ce i-am putea atrage pe chinezi?Subiectul investitiilor chineze a devenit “fierbinte” odata cu anuntul, in urma cu doua saptamani, a Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) cu privire la interesul unor giganti ca Alibaba Network Technolog – care detine Alibaba.com, cel mai mare site chinezesc de comert electronic - de a investi in IT&C-ul romanesc. Oficialii ministerului nu au discutat cu omologii chinezi despre bugetele care urmeaza a fi investite ori despre planuri concrete de deschideri de filiale, ci doar despre organizarea unui forum de discutii in care investitorii sa se cunoasca mai bine.

Valerian Vreme, seful MCSI, spune ca in cazul Chinei, este foarte important mesajul transmis de Guvern. “Oricum, important este ca aceste companii sa-si stabileasca un sediu in Romania, dupa care in mod sigur vor urma si investitiile”, declara Vreme pentru Wall-Street.ro.

In conditiile in care mai toate marile state – inclusiv SUA - au reusit sa obtina contracte de milioane de dolari de la Beijing, Romania este acum doar intr-un stadiu incert al discutiilor sau, asa cum suna formula oficiala - “de analiza a oportunitatilor oferite”.

Pe de alta parte, Romania trebuie sa-si schimbe parerea despre chinezi si sa inceapa sa gandeasca din perspectiva lor ca investitori. China nu inseamna papuci ieftini sau complexul comercial Dragonul Rosu, ci si cel mai mare investitor in cercetare si dezvoltare in domeniul tehnologiei, atrage atentia Lionachescu. Chinezii nu sunt interesati de investiitile mici, iar pentru ca Romania sa atraga atentia Beijingului este necesar ca ea sa devina in primul rand un jucator important la nivel de Europa sud-estica. “Noi trebuie sa le oferim proiecte mari. Cand toata lumea e in genunchi la Beijing, chinezii nu se vor obosi sa vina in Romania pentru proiecte mici”, mai puncteaza partenerul casei de investitii.

Michael Weiss (foto), vicepresedinte al companiei de consultanta A.T. Kearney Romania vorbeste despre o logica a investitiilor chineze din ultima vreme, organizata in functie de patru principii-cheie: investitia in securizarea materiilor prime si a resurselor, investitia in know-how-ul care inca nu este accesibil, investitia in marcile premium si cea in infrastructura care sa-i ofere acces catre pietele pe care le tinteste si catre consumatorii finali.

Pentru Lionachescu, exista doar doua puncte-cheie: securitatea alimentara si cea energetica. “Din perspectiva securitatii energetice, pentru chinezi este esential accesul catre Asia Centrala. Din fericire pentru noi, avem Marea Neagra, iar ei ar putea fi interesati de capacitatile de incarcare-descarcare de materii prime prin portul de la Marea Neagra”, mai spune partenerul principal al Capital Partners. In plus, chinezilor le-ar putea face cu ochiul si un sector mai mult decat deficitar: infrastructura. Astfel, prin parteneriate de tip public-privat, chinezii ar putea construi poduri peste Dunare, centura Bucurestiului si sosele, asa cum si in Africa au facut bartere pentru a construi in jungla. Nici industria auto, motiv de mandrie nationala, nu ar fi ocolita stiut fiind interesul asiaticilor pentru automobilele electrice, remarca Lionachescu.

Pe de alta parte, atragerea de investitii inseamna si oferirea unor avantaje unice. Cat de competitiva este Romania la acest capitol? Romania a folosit ani intregi formula potrivit careia forta de munca ieftina impreuna cu standarde de mediu scazute si crestere economica - in interiorul Uniunii Europene – este atractiva pentru investitorii internationali. “Formula si-a pierdut din valoare in ultimii ani pe masura ce alte tari din regiune, precum Turcia, se descurca mai bine”, spune Weiss. De aceea, Romania trebuie sa-si defineasca mai bine profilul si sa-si puna intrebarea care sunt industriile-cheie in care sa investeasca in urmatorul deceniu, concluzioneaza oficialul filialei locale a A.T. Kearney. Punctele esentiale in atragerea investitorilor chinezi sunt imbunatatirea infrastructurii, a ofertei mai ales in zona industriala, si oprirea migratiei “creierelor”.

Altfel, Romania va pierde in continuare investii chineze substantiale in favoarea tarilor vecine care vor sti cum sa raspunda cerintelor investitorilor chinezi. Dintre vecinii mai performanti, Ghelmegeanu remarca investitiile chineze “cu mult mai mari” fata de cele din Romania in state precum Ungaria, Bulgaria, Polonia, Serbia, Cehia si Ucraina.

Cititi in urmatoarele slide-uri despre potentialul investitiilor chineze in:

Fondul Proprietatea atrage chinezii pe bursa si in energia verde (slide 3 din 6)

Gigantii chinezi din IT&C bat la usa Romaniei? (slide 4 din 6)

Bogdan Baltazar: Romania este o poarta de intrare in Europa pentru chinezi (slide 5 din 6)

Cifre-cheie pentru investitiile chineze in Romania (slide 6 din 6)

FP atrage investitii chineze pe bursa si in energie verde

FP atrage investitii chineze pe bursa si in energie verdeListarea Fondului Proprietatea de marti, 25 ianuarie, a starnit interesul investitorilor din mai multe tari. Dupa o serie de prezentari si analize facute de analistii Franklin Templeton (administratorul FP), in intreaga lume, informatiile despre aceasta structura de despagubire unica in Europa a ajuns si in Asia.

Adrian Simionescu (foto), manager la Vienna Investment Trust, a povestit ca a fost contactat de mai multi investitori chinezi si japonezi, cerand mai multe detalii despre oportunitatea investitiei in Fondul Proprietatea.

In cazul investitorilor chinezi, acestea sunt primele contacte cu piata de capital romaneasca, in timp ce japonezii au mai fost interesati, dar nu la nivelul marilor grupuri financiare, ci al unor companii mai mici sau investitori individuali.

Investitorii chinezi ne-au contactat dupa ce ne-am cunoscut pe pietele de carbon (pietele financiare unde se tranzactioneaza certificate de dioxid de carbon - n. red.), unde China este una din cele mai active tari. La momentul la care au aflat despre listarea Fondului Proprietatea, au cerut mai multe detalii, fiind foarte interesati in special de participatiile fondului in companiile energetice”, a declarat Simionescu, pentru Wall-Street.ro.

Mai mult, investitorii au cerut mai multe detalii si despre investitiile in energie verde pe care le pot face in Romania. „Chinezii s-au aratat interesati de privatizarea Hidroelectrica sau de investitii verzi in programe de joint implementation in colaborare cu statul roman”, a mai spus managerul VIT.

Ca profil investitional, chinezii sunt diferiti de americani sau europeni. Simionescu spune ca au un apetit mult mai ridicat la risc, au asteptari de timp mai lungi pentru recuperarea investitiilor si prezinta diferente importante de mentalitate si de perspectiva.

„Sunt convins ca se vor concretiza atat investitiile chinezilor in piata bursiera, dar si cele directe in economie. Bancile mari de investitii din China se intereseaza de legislatie, de sistemele fiscale si de taxare, de indicatorii macroeconomici. Chiar daca tara noastra prezinta multiple pericole pentru orice investitor, cata vreme castigul obtinut in urma investitiilor va fi pe masura asteptarilor, isi vor asuma orice riscuri”, a conchis Simionescu.

Vienna Investment Trust a fost prima companie de brokeraj din Romania admisa ca membra cu drepturi depline pe bursa de mediu Bluenext, dezvoltata in 2007 de NYSE Euronext si grupul bancar francez de stat Caisse des Depots. Pe bursa de la Bluenext se tranzactioneaza certificate de emisii de dioxid de carbon, de gaze cu efect de sera, investitorii avand acces la spot, derivate si indici.

Fondul Proprietatea atrage chinezii pe bursa si in energia verde (slide 3 din 6)

Gigantii chinezi din IT&C bat la usa Romaniei? (slide 4 din 6)


Bogdan Baltazar: Romania este o poarta de intrare in Europa pentru chinezi (slide 5 din 6)

Cifre-cheie pentru investitiile chineze in Romania (slide 6 din 6)


Gigantii chinezi din IT&C bat la usa Romaniei?

Gigantii chinezi din IT&C bat la usa Romaniei?Daca, traditional, investitorii chinezi s-au implicat in deschiderea de mici afaceri si comercializarea de produse de uz casnic, in ultimul timp se vorbeste si despre investii de milioane, zeci sau chiar sute de milioane de euro (de exemplu, proiectul imobiliar China Town de la Afumati), iar pe langa comert un sector tot mai atractiv pentru asiatici pare sa fie IT&C-ul.

Un lucru care poate la prima vedere pare putin neobisnuit avand in vedere ca forta de munca romaneasca este mai scumpa decat cea chineza.

Cu toate acestea, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) anunta in urma doua saptamani ca mari companii chineze precum Alibaba Network Technolog, care detine Alibaba.com, cel mai mare site chinezesc de comert electronic sau Tencent Technologies, parte din grupul care este liderul serviciilor de internet din China, ar fi foarte interesate de Romania.

Oficialii MCSI nu au vorbit cu cei ai Chinei despre bugetele ce urmeaza a fi investite ori deschideri concrete de filiale in Romania, pana acum stabilindu-se doar organizarea unui forum prin care posibilii investitorii sa cunoasca mai bine piata locala.

"Oricum, important este ca aceste companii sa-si stabileasca un sediu in Romania, dupa care in mod sigur vor urma si investitiile”, declara Valerian Vreme, seful MCSI pentru Wall-Street.ro.

Deocamdata cei mai importanti investitori chinezi din IT&C in Romania sunt producatorii de echipamente ZTE si Huawei. ZTE a fost primul investitor chinez in domeniul telecom in Romania, filiala de la Bucuresti fiind deschisa in 2002, in timp ce Huawei a inceput operatiunile in 2004, in ultimii ani cele doua companii castigand din ce in mai multe contracte cu toti operatorii de telecomunicatii datorita preturilor mai mici decat ale celor de la Nokia Siemens Netwoks, Alcatel-Lucent ori Ericsson Romania.

"Din nefericire, Huawei a luat decizia de a construi o fabrica producatoare de asemenea echipamente in Ungaria, si nu in Romania", a explicat Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert Romania-China.

Huawei a deschis o fabrica in Ungaria in vara anului trecut dupa un an de testare a pietei. Pana la finalul lui 2010 era estimat ca fabrica va ajunge sa aiba 1.000 de angajati si sa produca echipamente in valoare de un miliard de euro, conform presei maghiare.

Avantajele pietei IT&C sunt legate in principal de buna pregatire a specialistilor nostri IT, atat tehnic, cat si legate de cunoasterea limbilor straine. In plus, suntem o tara membra UE, ceea ce deschide oportunitatii de desfacere a produselor pentru toata Europa. Dezavantajele ar fi mai degraba legate de faptul ca piata este deja dezvoltata, exista o prezenta activa a tuturor marilor companii, deci costul fortei de munca in domeniu nu este la fel de scazut ca in China”, mai spune Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor.

Printre principalii investitori din IT&C in Romania sunt marile companii americane precum HP, Oracle, IBM ori Microsoft, dar si companii europene, un astfel de exemplu fiind fabrica de la Jucu a finlandezilor de la Nokia care a avut afaceri de peste un miliard de euro in 2009 si care a fost al doilea exportator dupa Dacia in primele patru luni din 2010.

“Cine a investit cel mai mult in industria locala de IT este chiar Romania pentru ca voi avem cinci, sase multinationale care s-au extins din ce in ce mai mult in strainatate. Dintre firmele straine printre cei mai mari investitori sunt cei de la Alcatel-Lucent, companiile italiene, germane si finlandezii de la Nokia, insa s-ar putea ca in cazul Nokia lucrurile sa nu fie foarte profitabile pentru noi. Adica, pe viitor, sa se intample ce s-a intamplat in Germania, iar Nokia sa mearga catre tari si mai ieftine precum Ucraina. Ceea ce ar trebui sa facem noi este sa incurajam multionationale romanesti sa se extinda”, explica Varujan Pambuccian, deputat si membru in comisia IT&C din Parlamentul Romaniei.

Grupurile Gecad si BitDefender sau companii precum TotalSoft ori Siveco sunt printre jucatorii care au reusit sa patrunda pe pietele externe, iar Gecad si BitDefender s-au extins si in China, o tara catre care softistii s-au orientat in cei trei ani de criza si pe care o considera ca avand un foarte mare potential de crestere datorita populatiei de peste un miliarde de persoane.

“Desi initial parea ca vor fi si ei atinsi de criza, au fost printre cei care au fost avantajati. China de astazi este mult mai sus decat cea de acum doi ani si este pe o panta ascendenta oarecum surprinzatoare pentru cei care nu au urmarit evolutia lor. Probabil ca – invatand cele bune si cele rele de la rusi – au reusit sa ia toate avantajele centralizarii, fara sa lase sa se vada inca dezavantajele. Piata perfecta aparent, daca nu ar fi atat de greu de inteles din punct de vedere cultural. Ma refer mai ales la cultura de business”, explica la finalul lui 2009, Radu Georgescu, presedintele grupului Gecad.

Varuian Pambuccian nu vorbeste doar despre sustinerea companiilor locale, ci si recomanda o foarte mare atentie in ceea ce priveste eventualele investitii ale asiaticilor.

“Daca aceste companii chineze vor veni sa produca este un lucru foarte bun, dar, daca vor sa vina pentru a vinde, vor fi unul dintre nenumaratii care fac acest lucru, iar piata locala va avea de pierdut pe termen lung pentru ca ei vor investi 50.000 de euro si vor lua 20 de milioane. In China forta de munca este mult mai ieftina si nu vad de ce ar deschide aici pentru productie de software ori hardware”, spune deputatul.

Totodata, Alexandru Borcea, presedinte Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software, crede ca aceste investitii ar crea mai multa valoare daca ar fi directionate catre software si solutii care sa inoveze decat in productia de hard.

“Investitiile in productie sunt bune, dar cele in inovare sunt durabile, iar in Romania este mai complicat sa faci productie pentru ca ai nevoie de logistica, de furnizori pe care sa te bazezi pentru ca altfel se pierd bani. Depinde ce vor dori sa faca pentru ca oportunitatile sunt numeroase, iar aceste investitii ar putea deveni chiar strategice pentru China, iar apoi si pentru Romania. De exemplu, ei vor ca pana in 2020 in jur de 60% din PIB sa vina din inovare, iar acest lucru ar putea fi o problema pentru SUA, mai ales avand in vedere numarul mare al populatiei”, mai spune Borcea.

Citit in slide-urile urmatoare:

Bogdan Baltazar: Romania este o poarta de intrare in Europa pentru chinezi (slide 5 din 6)

Cifre-cheie pentru investitiile chineze in Romania (slide 6 din 6)

Sursa foto: www.mcsi.ro.




Romania, o poarta de intrare in Europa pentru chinezi

Romania, o poarta de intrare in Europa pentru chineziRelatia Romaniei cu China era foarte buna in trecut, pe vremea comunismului, atat din punct de vedere diplomatic, cat si atunci cand venea vorba despre economie, povesteste consultantul Bogdan Baltazar. Insa, prinsa in extazul generat de investitiile realizate pe plan local de companiile din Europa de Vest, Romania pare ca a uitat sa continue relatia cu China.

Economia chineza ocupa locul doi in lume, dupa economia Statelor Unite ale Alemericii, iar China este cel mai mare exportator mondial. Unii analisti vad China ca fiind viitoarea noua putere mondiala.

Analistii sustin ca Romania trebuie sa fructifice aceasta relatie si sa atraga cat mai multe investitii chineze, in conditiile in care acest stat devine tot mai puternic in lume.

“Romania este o poarta de intrare in Europa pentru chinezi. Trebuie sa ne folosim raporturile cu China si este de dorit sa atragem cat mai multe investitii chineze. Eu as incuraja investitiile chineze”, a declarat pentru Wall-Street.ro Bogdan Baltazar (foto).

Totusi, Baltazar atrage atentia ca pentru a atrage investitiile chinezilor trebuie sa le oferim si oportunitati pentru a realiza investitii in Romania. “Imi doresc sa vad investitii ale chinezilor in Romania pentru ca sunt foarte inteligenti si pot realiza lucruri productive, spre exemplu pot construe fabrici, dar pentru ei sunt foarte importante relatiile politice si economice”, afirma Baltazar.

Fostul bancher sper ca si bancile chineze o sa apara in Romania pentru ca bancile straine isi deschid afaceri in tarile in care si relatiile economice se dezvolta.

Citeste in slide-ul urmator:

Cifre-cheie pentru investitiile chineze in Romania (slide 6 din 6).


Cifre-cheie pentru investitiile chineze in Romania

Cifre-cheie pentru investitiile chineze in Romania9.937 - numarul de societati comerciale cu participare chineza la capital: locul al 5-lea pe tara;

2.262
de societati din totalul de 9.937 erau active in septembrie 2010;

383 mil. dolari
- valoarea totala a capitalului subscris (locul al 17-lea pe tara);

700 mil. euro
- investitiile chineze realizate in Romania intre anii 1991 si 2009 (dintre acestea, firmele mari au alocat circa 50 mil. euro, restul fiind reprezentate de comertul antreprenorial);

454 mil. euro - cifra de afaceri pe 2009 a celor 2.262 de societati comerciale cu participare chineza prezent in Romania;

6.603 de angajati lucreaza in companiile chineze infiintate pe piata locala;

17,7 mil.euro - investitiile chineze in Romania in 2010 (680.000 euro - capital social pentru infiintarea a aproximativ 300 de companii, iar 17 mil. euro - majorari capital social firme existente);

Cele mai mari investitii din anul 2010 au fost facute de China Tobacco International Europe Company (productie de tigari) , Eurosport DHS (in fabrica de biciclete de la Hunedoara), F&J Romania (lemn si constructii), Ricky Impex - (in fabrica de biciclete de la Movilita, judetul Ialomita).

70,6 mil. euro - investitii chineze in Romania in 2009 (725.000 de euro – capital social pentru 274 de firme nou infiintate si 69,8 mil. euro- majorari de capital ale firmelor existente).

Ungaria, Bulgaria, Polonia, Serbia, Cehia, Ucraina (cu exceptia Rusiei) sunt tarile din regiune cu cele mai investitii din China.

Surse: Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Oficiul National al Registrului Comertului, Camera de Comert si Industrie Romania-China.