1 / 7

Chinezii asteapta un semnal de la cel mai inalt nivel politic

Cu investitii chineze de doar 23,4 milioane de dolari anul trecut, adica un sfert fata de cele din 2009, Romania devine tot mai mult un consumator de produse “made in China” si nici pe departe un partener de afaceri pentru liderul economic al globului.

Ramanem fascinati de Uniunea Europeana, al carei potential investitional este limitat de propriile probleme cu care se confrunta acum, si neglijam partea aceasta a Asiei, care este de fapt si cea mai vibranta pe timp de criza – China, Turcia si India”, spune pentru Wall-Street.ro Doru Lionachescu (foto), partener principal al casei de investitii Capital Partners.

Semnificativ pentru “provincialismul” Romaniei este chiar lipsa unei curse aeriene directe Bucuresti-Beijing, ruta operata de compania de stat Tarom fiind inchisa acum mai bine de sapte ani din motive de rentabilitate. S-a taiat atunci legatura directa catre tara care avea sa devina cel mai mare creditor al SUA, cu un apetit investitional alimentat de o crestere economica anuala de 10% in ultimul deceniu.

Primele relatii economice si comerciale intre Romania si China s-au stabilit acum mai bine de 60 de ani, insa perioada de glorie a fost cea de pana la Revolutie. Nicolae Ceausescu nu a jucat niciodata 100% cartea ruseasca si a preferat in schimb sa iasa de sub sfera de influenta sovietica apeland la sprijinul tarilor comuniste traditionaliste precum China si Coreea de Nord, atat in plan politic, cat si economic.

Generatia care conduce China in prezent era la putere si acum 20-30 de ani, deci ea inca mai are memoria relatiilor bune de pe vremuri”, crede Lionachescu, care spune ca desi suntem defazati in privinta investitiilor chineze, o sansa pentru relansarea lor ar mai fi daca s-ar da un semnal de la “cel mai inalt nivel politic”.

Un gest creu de crezut ca se va concretiza prea curand in conditiile in care presedintele Traian Basescu a cerut recent ministrilor sa nu cada in “plasa” propunerii fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu de a incheia cu China un acord de tip preventiv, axat pe investitii si nu pe reforme, asa cum este cazul imprumutului de la Fondul Monetar International.

Pe de alta parte, cultura de business a chinezilor se bazeaza pe acest “semnal politic venit de la cel mai inalt nivel", altfel spus fara vointa politica romanii nu vor vedea prea curand investitii chineze, iar contactele noastre cu gigantul demografic vor ramane la nivel de “buticareala”.

“Toata activitatea de cooperare economica si de investitii a companiilor chineze, indiferent ca sunt de stat sau private, se desfasoara sub atenta supraveghere a autoritatilor centrale. In concluzie, numai acolo unde autoritatile chineze au certitudinea unor cooperari profitabile si sigure, companiile chineze vor fi incurajate sa investeasca”, declara pentru Wall-Street.ro Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-China.

Datele Institutului National de Statistica pentru primele noua luni ale anului trecut spun totul: China nici macar nu apare in top 20 al tarilor catre care exportam, dar se afla pe locul al 5-lea atunci cand este vorba despre importuri, cu un total de 1,6 miliarde de euro.

Din informatiile Registrului Comertului pentru 2009 reiese ca aproape 57% din valoarea cifrei de afaceri totale de 460 milioane de euro realizate de cele 2.200 de societati comerciale active cu participare din China la capitalul social au ca activitate comertul cu ridicata, 10% - comertul cu amanuntul, 5,5% - fabricarea de componente IT, procente mai mici inregistrand tranzactiile cu imobiliare, activitatile din industria lemnului si cea a tutunului.

Ca o comparatie, China intentioneaza sa investeasca in Grecia – stat macinat de criza – “cateva miliarde de euro” in proiecte de transporturi si logistica.

“Ne incapatinam sa ignoram cel mai mare exportator al lumii, sa ramanem in cercul nostru stramt de jucator de mana a doua” – rezuma partenerul Capital Partners, pentru care indiferenta Romaniei fata de China este echivalenta cu un lux pe care nu ni-l permitem.

Potrivit datelor furnizate Wall-Street.ro de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), dintre companiile cu capital din China monitorizate de Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine, cele mai importante mari investitii au fost realizate de:

- Golden Way BV – cu sediul in Olanda, care are in proiect o investitie de circa 28 de milioane de euro prin care se vor genera 250 de noi locuri de munca. Investitia va fi directionata catre constructia a doua fabrici de productie de caramida, materia prima folosita fiind sterilul din carbune. Compania va participa si la ecologizarea zonelor miniere. Una dintre fabrici este deja in constructie in judetul Constanta (in localitatea Ovidiu), iar cealalta va fi amplasata in judetul Gorj.

- China Tabacco International Europe – companie avand ca actionar Monopolul de Stat al Tutunului Chinezesc care a deschis in 2006 o fabrica de tigari in judetul Buzau. Investitiile companiei se cifreaza in acest moment la 35 de milioane de dolari si vor fi majorate pana la 100 de milioane de dolari in ultima faza a proiectului. In prezent, compania are un numar de 130 de angajati, dar pe viitor numarul lor va creste cu 100 de noi locuri de munca prin demararea unei investitii in valoare de 30 de milioane de dolari intr-o noua unitate de productie, cel mai probabil in judetul Prahova.

- Eurosport DHS este cel mai mare producator de biciclete din Romania, productia fiind destinata atat exportului, cat si pietei interne. Investitia se ridica la circa 15 milioane de euro, iar numarul de angajati actual este de circa 300.

- Dongguan Yuncheng Plate Making Co. din Guangdong a realizat in judetul Prahova o investitie de 4 milioane de dolari, cu 50 de noi locuri de munca, in domeniul rolelor industriale pentru printat ambalaje. Printre clientii firmei se numara Coca Cola, Unilever, Procter&Gamble. La sfarsitul primului semestru din 2010, compania a demarat investitia intr-o hala industriala situata in Parcul Industrial Ploiesti.

- Rich Sport este o companie de echipamente sportive, producator de biciclete, scutere, motociclete si ATV-uri, prezenta in Romania din 1997. In 2008, compania a investit 3 milioane de euro in constructia unei noi unitati de productie in judetul Ialomita, productia fiind de aproximativ de circa 400.000 de biciclete si scutere, in mare parte destinate exportului in Uniunea Europeana. Compania este deja lider pe piata de productie de motociclete si pe viitor va investi in fabricarea si comercializarea acestor produse.

Afla din slide-urile urmatoare:

Cum i-am putea atrage pe chinezi? (slide 2 din 6)

Fondul Proprietatea atrage chinezii pe bursa si in energia verde (slide 3 din 6)

Gigantii chinezi din IT&C bat la usa Romaniei? (slide 4 din 6)

Bogdan Baltazar: Romania este o poarta de intrare in Europa pentru chinezi (slide 5 din 6)

Cifre-cheie pentru investitiile chineze in Romania (slide 6 din 6)




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri