1 / 4

Cine cui da bani, cum si de unde?

Anne Lise Rognlidalen, country director al Innovation Norway pentru Romania si Bulgaria, institutia care gestioneaza si supravegheaza finantarile, explica pentru Wall-Street.ro care au fost rezultatele din anii anteriori si catre ce proiecte vor merge banii contribuabililor norvegieni in 2012.

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania a devenit automat semnatara a Acordului privind Spatiul Economic European (SEE), un document intrat in vigoare in 1994 care stabileste regulile de cooperare dintre Uniunea Europeana si tarile Asociatiei Europene a Liberului Schimb/EFTA membre ale SEE (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) in vederea participarii la Piata Interna. Prin acest acord, Norvegia sprijina financiar unele state membre ale UE, printre care si Romania si Bulgaria.

Wall-Street.ro: Cum a luat nastere ideea unor astfel de granturi? Ce tari sunt eligibile?

Anne Lise Rognlidalen (foto): Acordarea acestor granturi face parte din prevederile Acordului SEE care cer ca statele EFTA membre ale SEE sa contribuie la politica de coeziune regionala prin finantarea unor proiecte de dezvoltare economica si sociala. Din punct de vedere istoric, orice stat membru UE avand anumiti indicatori de dezvoltare sub o anumita medie a fost eligibil pentru sprijin financiar.

De la intrarea in vigoare a acordului in 1994 au existat trei perioade de finantare, iar ultimele doua includ, printre alte tari, Romania si Bulgaria. Este vorba despre Granturile SEE si Granturile Norvegiene (2004-2009) in valoare de 1,3 miliarde de euro (beneficiari - 15 tari din Europe centrala si de sud: Spania, Grecia, Portugalia, toate tarile ce au devenit membre UE in 2004 si Romania si Bulgaria din 2007) si Granturile SEE si Granturile Norvegiene (2009-2014), prin care se ofera finantari de 1,79 miliarde de euro acelorasi beneficiari ca in etapa anterioara. Partea de mecanism financiar care poarta numele de Granturi Norvegiene (Norway Grants) nu se aplica Greciei, Spaniei si Portugaliei.

Wall-Street.ro: Cum functioneaza mecanismul de acordare a granturilor norvegiene?

Anne Lise Rognlidalen
: Pe scurt, este vorba despre trei paliere. La nivelul aplicatiilor decizia finala de incheiere unui contract de grant a fost luata de Innovation Norway pe baza consultarilor cu Punctul National Focal si in unele cazuri cu Comisia Europeana. In ceea ce priveste monitorizarea implementarii, acesta se face de catre Innovation Norway in consultare cu Punctul National Focal si, daca este nevoie, putem angaja experti externi care sa ne ajute. Urmeaza punctul final, cel al platilor – acestea sunt efectuate direct de la Innovation Oslo catre beneficiari, printr-o singura tranzactie.

Wall-Street.ro: Care a fost rata de absorbtie a fondurilor in prima parte a desfasurii programului?

[In cadrul primei etape a programului de finantare Norvegia a pus la dispozitie 48 de milioane de euro in vederea implementarii de proiecte in parteneriat in patru sectoare de prioritate: mediu, eficienta energetica, productie pe termen lung si sanatate.]

Anne Lise Rognlidalen: Toate fondurile disponibile au fost alocate inainte de termenul de 30 aprilie 2009. S-a aprobat un numar total de 29 de proiecte. Din datele calculate pana la 31 decembrie 2010, platile efective se ridicau la 56% din valoarea granturilor acordate. Implementarea proiectelor va continua pana la finele lunii aprilie 2011 si, in anumite cazuri, pana la sfarsitul lunii aprilie 2012.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri