Aura Nica, 20 de ani - Industria de patiserie si cofetarie (100 de puncte)

Aura Nica, 20 de ani - Industria de patiserie si cofetarie (100 de puncte)Aura Ioana Nica (20 de ani) este studenta in anul al doilea la Facultatea de Medicina si Farmacie, specializarea farmacie, din cadrul Universitatii din Oradea. Tanara vrea sa infiinteze alaturi de mama ei o patiserie in satul Hidisel, comuna Dobresti din judetul Bihor.

Reteta antreprenoriatului pe care o incearca Aura Nica este sa vanda prajituri pentru ocazii festive (nunti, botezuri, petreceri), dar si pufuleti pentru copii.

"Ideea de a lansa o firma a aparut in urma cu mai mult timp. Avem o suprafata mare aici (n.red.: patiseria ar urma sa ocupe in jur de 100 de metri patrati la parterul casei) si la un moment ne gandeam sa deschidem o ciupercarie. In cele din urma, am ales o patiserie pentru ca alimentele se vand intotdeauna bine", explica Aura Nica (foto), fondatoarea firmei Patgold, care a obtinut punctajul maxim de 100 de puncte.

Investitia necesera va fi de circa 20.000 de euro, dintre care 18.000 de euro pe utilaje si dotari. Dintre utilaje, cele mai mari sume vor fi necesare pentru achizitia unei masini de pufuleti (circa 5.000 de euro), dar si a uneia de infoliat (5-6.000 de euro).

"Nu as fi putut sa pornesc aceasta afacere fara acest ajutor pentru ca dotarile costa foarte mult, iar Sanepid-ul (n. red.: Inspectoratul de Politie Sanitara si Medicina Preventiva) este foarte pretentios. Pana acum nu am cumparat nimic, dar dupa ce vor fi acordati banii, ma voi duce imediat la Sanepid sa vad ce trebuie sa facem", a mai spus tanara.

Cum in mediul rural nu sunt foarte multe afaceri de comert cu prajituri, Aura Nica vede potential in faptul ca nu exista concurenta.

Insa antreprenoarea are planuri ambitioase: si-a propus sa isi promoveze businessul pe internet si astfel sa obtina comenzi si din Oradea, oras care se afla la circa 45 de kilometri de Hidisel.

Practic, Nica isi doreste sa pune bazele afacerii cu doi angajati (un patiser si un muncitor necalificat, care sa preia si distribuie comenzile), iar dupa cateva luni sa mai angajeze un muncitor necalificat si un merceolog (persoana care studiaza proprietatile fizice si chimice ale marfurilor pentru a stabili calitatea acestora si conditiile in care sa fie pastrate). Salariul unui angajat va fi in jur de 700 de lei.

Tanara nu a oferit detalii despre nivelul vanzarilor la care ar putea sa ajunga in 2011, deoarece suma ar putea varia foarte mult de momentul in care vor fi acordati cei 10.000 de euro si va incepe practic activitatea firmei. Ea a precizat insa ca profitul ar trebui sa fie dupa primul an de activitate de circa 38.000 de lei (aprox. 9.000 de euro).

Iar daca vanzarile merg bine, antreprenoarea si-ar dori ca anul viitor sa deschida si o sala de nunti, pentru care investitia s-ar ridica la 20-30.000 de euro, iar in doi ani o brutarie.


Ionut Ojoc, 20 de ani - Colectarea de materiale reciclabile (100 de puncte)

Ionut Ojoc, 20 de ani - Colectarea de materiale reciclabile (100 de puncte)"Este bine sa vezi cum este sa fii intai patron si apoi cum este sa lucrezi pentru altii, dar eu sper sa nu mai fie cazul", spune Ionut Ojoc, un tanar de 20 de ani din judetul Galati despre decizia de a deschide Eurojon Eco, firma care a obtinut punctajul maxim de 100 de puncte.

Tanarul este student in primul an la Facultatea de Economia Comertului, Serviciilor si Turismului din cadrul Universitatii Danubius din Galati si a ales sa infiinteze o afacere care se va ocupa de colectarea de materiale reciclabile (in special, plastic) de la autoritati, companii ori persoane fizice, care apoi vor fi macinate si vandute catre firme care le vor repune in circuit.

"Orice unitate administrativa ori companie poate oferi materiale pentru ca acestea sunt obligate sa aiba contracte cu o firma de reciclare. Si orice societate genereaza materiale reciclabile, de exemplu, toate barurile si restaurantele au sticle din plastic", spune Ojoc.

Antreprenorul nu are experienta in domeniu, insa ideea i-a fost oferita de cumnatul sau, care lucreaza la o firma de profil si care de altfel s-a oferit sa il ajute in dezvoltarea businessului.

Unul dintre avantajele afacerii ar fi ca materialele colectate vor fi practic donate de aceste societati, iar dupa macinarea lor, antreprenorii vor primi bani pe ele. Pe de alta parte, daca in Galati sunt foarte multe firme similare, in satul Ivesti, locul in care antreprenorul isi va lansa afacerea, nu exista niciun business asemanator.

"Un alt avantaj pentru aceasta afacere este acela ca la materialele reciclabile se factureaza cu taxare inversa, deci nu voi plati TVA statului, ba mai mult recuperez TVA de la toate facturile care intra in societate, lucru care micsoreaza practic impozitul pe care il voi plati pe veniturile realizate", explica tanarul antreprenor.

Investitia initiala, care va fi in intregime cheltuita pentru cumpararea de utilaje, este de circa 25-26.000 de euro, dintre care aproximativ 16.000 de euro vor fi pentru moara pentru macinat plastic, 8.000 de euro pentru achizitia unui electrostivuitor si 620 de euro pentru un cantar electronic de maximum trei tone.

De asemenea, din aceasta investitie, 5.000 de euro vor proveni de la parinti si 20.000 de euro vor fi asigurati prin ajutor guvernamental. Pentru ca pe langa cei 10.000 de euro nerambursabili, antreprenorii mai pot solicita credite de la banca cu care lucreaza Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, statul garantand 80% din suma.

Cum arata planul de afaceri pentru primul an?

Fondatorul Eurojon Eco va lansa businessul cu patru angajati si spera ca dupa doua luni de la inceputul activitatii sa ajunga la venituri de 2.500-3.500 pe luna.

Potrivit planului, in primul an, cifra de afaceri ar putea ajunge la cel putin 30.000 de euro, iar cheltuielile ar trebui sa fie de circa 65.000 de lei (15.500 de euro).


Eleonora Sbirnea, 34 de ani - Tamplarie din PVC si aluminiu (95 de puncte)

Eleonora Sbirnea, 34 de ani - Tamplarie din PVC si aluminiu (95 de puncte)Eleonora Sbirnea (34 de ani), fost director financiar in cadrul unei companii de recuperare de deseuri metalice, vrea sa deschida alaturi de sotul ei, o afacere de fabricare a produselor din plastic pentru constructii, respectiv de confectionarea si montarea tamplariei din PVC si aluminiu.

Ideea i-a venit la inceputul acestui an, cand si-a dorit sa reinceapa lucrul, dupa trei ani de pauza in care a nascut doi copii.

“Aveam mai multe variante: prima ar fi fost sa ma intorc pe aceeasi functie, o alta posibilitate era sa imi caut un job nou, iar a treia cale sa imi deschid propriul bussines. Ultima varianta ma incanta cel mai mult. Idei aveam, dar nu dispuneam de capital pentru investitia initiala. Am tot urmarit pe Internet mai multe oportunitati pana a aparut acest program”, explica fondatoarea firmei Panorama Glass.

In cadrul afacerii, ea se va ocupa de partea de administrare, iar sotul acesteia, care are un business intr-un domeniu similar, va gestiona partea tehnica.

Investitia initiala pentru lansarea atelierului de productie este de circa de 31.000 de euro, cu TVA.

“Finantarea de 10.000 de euro va fi folosita pentru achizitionarea unei linii de productie, amenajarea unui birou si achizitionarea unei autoutilitare pentru transportul materialelor si a ramelor confectionate”, mai spune Eleonora Sbirnea.

Practic, atelierul va produce 8-10 rame pe zi, iar pentru inceput vor lucra patru persoane, urmand ca ulterior sa mai fie angajate inca doua. Produsele se vor adresa consumatorului final, adica persoanelor fizice.

Antreprenoarea estimeaza ca firma va ajunge la o cifra de afaceri de circa 100.000 de euro in primul an, iar marja de profit va fi in jur de 15%, investitia urmand sa fie recuperata in 3-5 ani.

“In urmatorii ani, imi doresc sa maresc in special cota de piata prin deschiderea mai multor puncte de lucru, prin lansarea unui site web si chiar patrunderea pe piata externa, respectiv cea vest-europeana”, adauga Sbirnea.

Firmele cu cele mai mari punctaje

Firmele cu cele mai mari punctajeDin 22 februarie, ziua in care s-a dat startul pentru depunerea proiectelor, si-au depus planul de afaceri 114 firme.

Firmele care au aparut in articolul curent sunt cele care au obtinut cele mai mari punctaje dupa 3 zile din momentul in care a fost antreprenorii s-au putut prezenta proiectul si care totodata au acceptat sa ofere detalii despre acesta.

Firmele care au obtinut cele mai mari punctaje dupa 8 zile de cand antreprenorii isi pot depune dosarele:


- Eurojon Eco- 100 de puncte

- Patgold- judetul Bihor- 100 de puncte

- Abator Avi-Tod- judetul Suceava- 100 de puncte

- AVR Family- judetul Cluj- 100 de puncte

- Top Palet- judetul Cluj- 95 de puncte

- Panorama Glass- judetul Galati- 95 de puncte

- Eureco General- judetul Alba- 95 de puncte

- Cezram Conf- judetul Dolj- 95 de puncte

- Belucio-Pan- judetul Bacau-95 de puncte

- Teoma Business-judetul Bacau-95 de puncte

- Alfa Green Instal-judetul Iasi-95 de puncte

Sursa
AIPPIMM