Stabilirea obiectivelor

Stabilirea obiectivelorUn element adesea ignorat de catre investitorii noi de pe Bursa este lipsa unui obiectiv clar. Care este castigul tintit ? Cat timp esti dispus sa astepti pentru atingerea acestuia ? Ce sume ai la dispozitie pentru acest tip de investitie ? Cat de mult esti dispusi sa risti ?

Raspunsurile la aceste intrebari ar trebui sa reprezinte principalii factori care formeaza baza deciziilor de investitie pe Bursa. Brokerii subliniaza si faptul ca asteptarile prea optimiste reprezinta de multe ori motivul pentru care o buna parte din noii jucatori renunta rapid la investitiile pe BVB.

Stabilirea obiectivelor mentionate anterior nu garanteaza un castig sigur. Acestea mai trebuie sa fie si urmate. In teorie acest lucru nu pare dificil, insa in practica lacomia poate aduce pierderi. Exista si cazuri celebre in acest sens, precum cel al americanului Jesse Livermore, care dupa ce a facut o avere de peste 100 mil. dolari in anii 1920, a pierdut toti banii incalcandu-si propriile principii: a ascultat de sfatul unei alte persoane, desi prefera sa lucreze pe cont propriu, si a continuat sa cumpere actiuni pe o pozitie aflata deja in pierdere.

Din pacate de multe ori persoanele nou-intrate in piata isi formuleaza asteptari mai mult decat optimiste si considera ca pot inregistra castiguri fantastice fara sa se ancoreze in argumente solide. In aceste conditii ajungem la unul dintre doua cazuri clasicie: investitorul isi pierde banii sau este dezamagit de randamentele aparent prea mici si ramane captiv pe anumite actiuni din simplul motiv ca acestea nu au crescut cu cat se astepta”, spune Adrian Barbulescu director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

El subliniaza ca un castig anual de doua ori mai mare decat dobanda bancara ar trebui sa reprezinte o tinta realista de atins pentru un investitor obisnuit. Bancile romanesti ofera in prezent dobanzi curpinse intre 7% si 8% pentru depozitele in lei la termen de un an.

„Asteptarile investitorilor trebuie sa fie in limite acceptabile. Daca te astepti sa vezi imediat un randament de 50% si tu de fapt inregistrezi castiguri de 15% este normal sa fii dezamagit avand in vedere aceasta reasezare destul de dura. Acesta este si motivul pentru care multi dintre investitorii mici sunt atrasi de Forex si futures. Aceste doua piete pot intr-adevar genera un castig mare si rapid, insa riscurile sunt de asemenea foarte mari”, a explicat Barbulescu.

O alta recomandare facuta adesea de brokeri este acea de a nu investi pe Bursa decat bani dispensabili. Contractarea unui credit bancar sau a oricarui alt tip de imprumut pentru a investi in actiuni este poate cea mai proasta alegere pe care un investitor poate sa o faca.

Sursa imagine:
globaltrendtraders.com

Cum fac bani pe Bursa ? Variatii de pret si dividende

Cum fac bani pe Bursa ? Variatii de pret si dividendeDiferentele dintre pretul de achizitie si cel de vanzare al actiunilor reprezinta principala sursa de castig pentru un investitor de pe Bursa. O alta sursa de venit este reprezentata de catre dividendele pe care anumite companii le acorda in fiecare an.

Variatiile de pret pe termen scurt sunt adesea dificil de anticipat. Evenimente punctuale, precum anuntarea rezultatelor financiare, schimbari in management, semnarea unor contracte cu impact pozitiv asupra veniturilor companiei, etc, pot genera socuri de scurta durata asupra cotatiei din piata a titlurilor in cauza. Majoritatea acestor evenimente sunt acoperite in presa de specialitate, in vreme ce o buna parte din firmele de brokeraj ofera clientilor in fiecare dimineata note informative cu privire la cele mai importante stiri si raportari ce pot avea o influenta asupra pietei.

Cele mai mari castiguri se fac insa anticipand evenimentele ce urmeaza sa aiba loc in viata companiilor, inainte ca stirea propriu-zisa sa sa ajunga la urechile tuturor investitorilor. De-aici a rezultat si principiul „Cumpara pe zvon si vinde pe stire”, adesea folosit in discutiile din piata de capital.

Zvonurile sunt insa un subiect sensibil pe Bursa. Multi specialisti din piata nu le recomanda clientilor sa faca tranzactii bazate decat pe „sfaturile” primite din surse nesigure. Asadar ramane la alegerea investitorului daca sa dea curs anumitor zvonuri existente sau sa astepte o confirmare a acestora.

Dividendele acordate de catre companiile listate reprezinta o alta sursa de castig, in special pentru investitorii pe termen lung. Existenta si valoarea acestora sunt determinate in buna parte de profitabilitatea emitentului in cauza. Politica de distribuire a profitului pe care conducerea companiei o are reprezinta un alt factor ce poate influenta dividendele.

Societatile romanesti au insa in general o politica de dividend nu foarte stabila, fapt care face dificila alegerea unor actiuni in functie de felul in care va fi distribuit profitul in anii viitor. Anumite imbunatatiri exista insa, un exemplu in acest sens fiind SIF Moldova, care a anuntat recent ca va asigura actionarilor un randament de minim 5% daca cotatia actiunilor va fi de cel mult 2 lei/titlu.

Sfaturi pentru formarea unui portofoliu

Sfaturi pentru formarea unui portofoliuRandamentele de pe Bursa pot face sa paleasca orice dobanda bancara existenta in piata, insa riscurile asociate sunt adesea pe masura. Din acest motiv este important ca investitorii sa isi aleaga cu atentie actiunile pe care mizeaza, astfel incat sa nu isi vada toate fondurile evaporate in doar cateva zile.

Actiunile care aduc castiguri cu adevarat semnificative sunt cele din esalonul 2, nu blue chip-urile. Acest lucru se intampla si pentru ca marile societati de pe Bursa au suficienta lichiditate care sa permita absorbtia eventualelor socuri din piata, lucru care nu este valabila pentru cealalta categorie de companii. Investitorii ar trebui sa isi aleaga actiunile in functie de apetitul fata de risc pe care il au”, considera Adrian Barbulescu.

Mai jos regasiti o lista cu principalele sfaturi si criterii dupa care brokerii recomanda formarea unui portofoliu de actiuni:

Atentie la ce lichiditate au actiunile: Volumul de tranzactionare poate avea mai multe efecte asupra titlurilor in cauza. In primul rand o actiune cu rulaje reduse poate sa inregistreze variatii foarte mari intr-un interval de timp scurt. De exemplu un ordin de 300.000 lei pe Fondul Proprietatea (cel mai lichid emitent de pe BVB), va duce la o modificare foarte mica a cotatiei titlurilor FP. In schimb, acelasi ordin pe o actiune precum cea a dezvoltatorului imobiliar Impact poate modifica pretul din piata cu un procent semnificativ. De asemenea, trebuie tinut cont ca o actiune cu lichiditate redusa nu ofera certitudinea obtinerii pentru toate titlurile detinute a celui mai bun pret din piata. In cazuri extreme, in care o actiune se tranzactioneaza de doar cateva ori pe an, investitorul poate ramane blocat pe acea companie, neavand cui sa isi vanda titlurile.

Formarea unei opinii proprii despre companie: Folositi-va de informatiile existente pentru a va face propria impresie despre actiunea in care urmeaza sa investiti. Nimeni nu garanteaza ca rapoartele analistilor sau stirile din presa vor avea 100% efectul scontat. Incercati sa clarificati orice indoiala despre o companie inainte sa investiti in aceasta.

Analiza tehnica: Este „matematica” de care brokerii si analistii se folosesc pentru a motiva evolutia unei anumite actiuni. Acest tip de analiza se bazeaza pe evolutiile istorice ale actiunii, neluand in calcul elemente fundamentale, precum activele, profitabilitatea sau afacerile companiei. Chiar si asa insa, analiza tehnica reprezinta adesea un element important care poate sa determine evolutia viitoare a unui titlu.

Structura actionariatului: Legislatia romaneasca obliga un actionar care ajunge sa controleze peste 33% sau 50% din drepturile de vot ale societatii (pozitie de control) sa lanseze o oferta de cumparare a tuturor actiunilor din piata. Pretul este stabilit in functie de mai multe criterii impuse de CNVM. De asemenea, existenta unui actionar majoritar foarte mare (de exemplu cu 90% din titluri) face putin probabila aparitia unor cumparatori importanti care sa determine o crestere a pretului in piata.

Domeniul de activitate: Chiar daca nu toate sectoarele economice sunt inca bine reprezentate pe Bursa de la Bucuresti, exista companii cu evolutii diferite in functie de ciclul economic. In mod traditional, societatile care activeaza in domeniul farmaceutic si alimentar sunt considerate defensive, ele rezistand mult mai bine perioadelor de criza. In general astfel de companii inregistreaza evolutii constante, suprizele negative, dar si pozitive, fiind ceva mai rare in sector. In schimb, domeniul financiar se caracterizeaza printr-o volatitlitate peste medie aducand castiguri semnificative in perioadele de crestere, dar si scaderi pe masura atunci cand economia este in cadere.


Sursa imagine:
freedigitalphotos.net