Strategii de intrare

Strategii de intrareUnele actiuni reprezinta solutii foarte bune pentru investitorii care vor sa speculeze fluctuatiile de pret din piata. In general, un trader este interesat de actiunile cu volatilitate ridicata dar si lichide. Lichiditatea permite intrarea si iesirea de pe o actiune la un pret bun, datorita spread-urilor reduse dintre ordinele de cumpare (bid) si vanzare (ask). In acelasi timp, o volatilitate mare inseamna profit sau pierdere mare.

Dupa identificarea actiunilor cautate, trebuie sa fie stabilite punctele posibile de intrare in piata. Pentru a face acest lucru, investitorii trebuie sa aiba in vedere evolutia graficelor cu lumanari (pentru mai multe detalii despre acestea, click aici), a cotatiilor in timp real cat si a stirilor ce apar in piata, noteaza investopedia.com.

La analizarea graficelor cu lumanari, investitorii se concentreaza pe evolutia volumelor, analiza tehnica (linii de trend) si modelele de lumanari.

Lumanare DojiModelul de lumanare „doji” (vezi imaginea atasata) precum si lumanarile de intoarcere „spinning top” adesea pot reprezenta un semnal solid de intoarcere a trendului.

Lumanarile doji indica incertitudine ridicata in piata, lipsa corpului aratand ca piata a inchis la un pret foarte apropiat, daca nu chiar identic nivelului de la deschidere (pentru un video detaliat despre lumanarile doji, click aici).

In mod normal speculatorii cauta spike-uri de volum, care arata daca investitorii sustin preturile la nivelurile actuale.

Al doilea lucru urmarit este reprezentat de suporturile precedente pentru preturile din prezent. De exemplu minimul sau maximul anterior al zilei.

Ultimul element avut in vedere este reprezentat de cotatiile din timp real, care arata toate ordinele din piata si marimea acestora.

Urmarind acesti trei pasi, investitorii pot determina daca lumanarea doji anunta o schimbare de trend, si isi pot lua pozitii corespunzatoare in piata.

Cand sa vinzi

Cand sa vinziIdentificarea pretului tinta depinde in buna masura de stilul propriu de tranzactionare. Mai jos regasiti o prezentare scurta a celor mai intalnite strategii de day-trading.

- Vanzarea rapida („Scalping”), implica alegerea unor actiuni si vanzarea acesteia imediat dupa ce tranzactia devine profitabila. In acest caz tinta de pret vizata pentru vanzare este cea in directa legatura cu momentul in care schimbul devine profitabil.

- Vanzarea impotriva trendului („Fading”), implica vanzarile short imediat dupa evolutii pozitive ale pietei. Aceasta strategie este bazata pe presupunerea ca actiunile sunt (1) supracumparate, (2) investitorii care au cumparat devreme sunt gata sa isi marcheze profitul si (3) cumparatorii intarziati sunt speriati de valul de vanzari ce se formeaza. Desi riscanta, o astfel de strategie poate aduce profituri considerabile. In acest caz, pretul tinta vizat pentru vanzare coincide cu momentul in care cumparatorii incep din nou sa domine piata.

- Vanzari pivot („Daily Pivots”). Prin aceasta strategie, investitorii incearca sa cumpere la minimul zilei, si sa vanda la maximul zilei. In acest caz pretul tinta este cel din momentul in care piata da orice semnal de schimbare a trendului.

- Vanzarile pe avant („Momentum”), implica tranzactionarea bazata pe stirile din piata sau bazata pe miscari puternice de trend venite pe volume mari. O parte din jucatorii care tranzactioneaza pe acesta strategie cumpara la aparitia stirii si mearga pe trend pana la primele semnale de scadere. Cealalta parte a investitorilor care se folosesc de strategia „Momentum” vor miza pe scaderile de dupa cresterea initiala. Pretul tinta de vanzare este acela cand volumele incep sa scada sau cand lumanarile ce indica scaderi incep sa apara.

Concluzii

ConcluziiMulte persoane incep sa tranzactioneze intraday sperand sa inregistreze randamente de trei cifre an de an, cu eforturi minime. In realitate, multi day traderi pierd bani. Chiar si asa insa, folosindu-se de o strategie bine definita si potrivita propriului stil investitional, sansele ca acest lucru sa nu se intample cresc.

Poate cel mai important lucru ce trebuie avut in vedere este alegerea unei strategii si urmarea acesteia cat mai indeaproape posibil. Incalcarea propriilor reguli poate duce la pierderi semnificative.

Speculatiile cu actiuni sunt dificil de realizat, motiv si pentru care multi dintre cei care le incearca sfarsesc prina a esua.

Pe langa urmarirea anumitor strategii si elemente, precum cele mentionate anterior, un trader incepator ar trebui sa apeleze la sfaturile propriului broker. Acestia pot oferi informatii mult mai detaliate despre tranzactionarea intra-day, in vreme ce majoritatea departamentelor de analiza ale firmelor de brokeraj ofera grafice si note informative zilnice utile day trading-ului.