1 / 5

Ce sunt CFD-urile ?

Lansate in Marea Britanie la inceputul anilor ’90, CFD-urile au devenit tot mai populare in ultimii ani. Si in Romania mai multe firme de brokeraj au introdus aceste contracte in oferta de instrumente financiare disponibile.

“CFD-urile sunt in continuare vazute ca un instrument foarte nou in piata romaneasca, insa castiga tot mai mult teren in ultima perioada. Tranzactiile clasice pe bursa raman in continuare cele mai populare in randul clientilor dar daca vorbim despre un orizont lung de timp, cred ca exista sanse ca CFD-urile sa le depaseasca pe acestea”, spune Adrian Filip, analist tehnic in cadrul societatii de brokeraj Goldring.

Un CFD este un contract intre doua parti, cumparatorul si vanzatorul, care prevede ca vanzatorul va plati catre cumparator diferenta dintre valoarea curenta a unui activ si valoarea sa din momentul tranzactiei. In cazul in care diferenta este negativa, atunci cumparatorul plateste; in cazul in care diferenta este pozitiva, cel care plateste este vanzatorul contractului.

CFD-urile permit investitorilor sa castige bani atat cand pretul activului in cauza creste (luand pozitii long) dar si cand pretul acestuia scade (luand pozitii short).

De mentionat ca din cauza riscurilor asociate, tranzactionarea CFD-urile este interzisa pe anumite piete internationale, un exemplu fiind chiar SUA.

Diferenta dintre un CFD si un contract Futures consta in faptul ca primele nu au stabilita nicio data de expirare. De asemenea, CFD-urile sunt efectuate pe o baza de "efect de parghie" cu marje. Practic, prin intermediul unui contract pe diferenta, un investitor poate sa cumpere actiuni in valoare de 100.000 de euro cu o suma cuprinsa intre 5.000 de euro si 30.000 de euro (in general brokerii solicita marje de la 5% pana la 30%) .

Sursa imagine:
freedigitalphotos.net

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri