1 / 4

Value at Risk

Pentru investitori, riscurile reprezinta de fapt sansele ca acestia sa piarda bani.

Value at Risk (VaR) este o metoda de evaluare a riscurilor care raspunde unei intrebari simple: “Cat pot sa pierd in cel mai rau caz?” sau “Cat pot sa pierd intr-o luna foarte proasta?”.

Una dintre metodele de calculare a VaR este reprezentata de simularea istorica, potrivit analistilor firmei de consultanta in investitii KTD Invest. Aceasta preia informatii din piata si reevalueaza pozitiile pentru fiecare schimbare din piata. Simularea istorica este eficienta pentru toate tipurile de instrumente. Ea porneste de la premisa ca istoria se va repeta, din punctul de vedere al riscurilor.

In exemplul urmator, oferit de Investopedia, a fost folosita metoda VaR pe indicele Nasdaq 100 (simbol QQQ) care se tranzactioneaza ca o actiune obisnuita.

Graficul de mai jos reprezinta frecventa unor anumite evolutii zilnice pe care indicele l-a avut de-a lungul timpului. Mai exact, varful graficului arata ca in cea mai mare parte din zile (peste 250) indicele a inregistrat variatii cuprinse intre 0 si +1%. In dreapta este vizibila o coloana foarte mica in dreptul procentului de 13%. Aceasta reprezinta singura zi in care indicele a reusit sa atinga o variatie de 12,4%.



In stanga, coloanele rosii, reprezinta cele mai proaste zile (5% din totalul zilelor luate in considerare) ale indicelui. Coloanele rosii merg de la pierderi zilnice de 4% si se opresc la pierderi de 8%.

Datorita faptului ca acestea reprezinta 5% din total, se poate spune, cu o siguranta de 95% (sau un nivel de incredere de 95%) ca cea mai mare pierdere zilnica nu va trece de 4%. In alte cuvinte, investitorii pot spune cu o siguranta de 95% ca randamentul zilnic va fi mai mare de -4%, sau ca, la o investitie de 1.000 de euro, sunt 95% increzatori ca pierderea nu va fi mai mare de 40 de euro.

Avand in vedere ca se bazeaza pe date istorice, trebuie avut in vedere ca evolutia reala din piata poate sa difere, in anumite intervale scurte de timp, de concluziile rezultate din folosirea metodei Value at Risk. Pe termen lung insa, aceasta se poate dovedi un bun punct de reper.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri