"Este doar ceva de moment, ne revenim imediat"

"Este doar ceva de moment, ne revenim imediat"O astfel de afirmatie este in general facuta de un profesionist in investitii pentru a-si convinge clientii sa isi mentina actiunile sau sumele de bani plasate atunci cand piata este in cadere.

In principiu, afirmatia nu este gresita, bursele avand o intreaga istorie de reveniri dupa zilele sau perioadele foarte proaste. Problema este insa atunci cand managerul investitiilor se incapataneaza sa recunoasca faptul ca situatia din piata nu este un buna, iar pierderile din portofoliul administrat ajung sa se accentueze.

Exista si situatii in care consultantii de investitii incearca sa arunce o parte din vina pe clientii care au refuzat sa creada ca scaderile sunt doar pe termen scurt, si in cele din urma au vandut. Chiar daca este adevarat ca retragerile de fonduri ii pot obliga pe administratorii de portofolii sa vanda masiv si implicit sa vanda la preturi neatractive, a da vina pe un investitor speriat este una dintre cele mai proaste mutari pe care un specialist le poate face.

Piata este de vina, nu eu!

Aceasta este probabil cea mai intalnita scuza pe care brokerii si administratorii o dau investitorilor atunci cand incearca sa motiveze o pierdere, scrie Investopedia. Intr-o anumita masura, scuza este justificata; daca de exemplu respectivul broker investeste doar in actiunile dintr-un anumit indice, si acesta scade, atunci pierderea din portofoliu nu reprezinta neaparat vina managerului de investitii.

Totusi, majoritatea administratorilor de fonduri au o anumita libertate atunci cand aleg in ce instrumente financiare sa investeasca banii, asa ca inspiratia si cunostintele acestora reprezinta elementul esential.

Nu trebuie uitat nici faptul ca mereu exista actiuni sau instrumente financiare de pe urma carora se pot face bani chiar si in cele mai proaste perioade ale pietelor de capital.

Recunosc, ei sunt de vina!

Recunosc, ei sunt de vina!In ultimele decenii, „vinovati” de evolutiile neasteptate ale pietei au fost speculatorii, traderii de derivate, chinezii, japonezii sau softurile de tranzactionare bazate pe algoritmi.

Practic managerii investitiilor incearca in acest fel sa isi convinga clientii ca ei au facut toate mutarile corecte, insa pana la urma piata a fost trasa in jos de miscarile imprevizibile ale unor persoane din categorii precum cele mentionate mai sus.



Nimeni nu ar fi putut sa estimeze ca se va intampla asta

Poate cea mai folosita scuza dupa criza imobiliara izbucnita in 2007 - 2008. Motivatii similare au aparut si dupa bula internetului de la inceputul anilor 2000, asta desi semnalele puteau sa fie percepute de catre niste experti in domeniu.

La o scala mai mica, acelasi lucru se intampla si in cazul companiilor individuale; de multe ori administratorii vor da vina pe rezultatele financiare suprinzator de proaste ale companiilor in care au investit atunci cand incearca sa motiveze o scadere (asta chiar daca isi vor asuma orice surpriza pozitiva inregistrata de respectivele companii la nivelul rezultatelor financiare).

Tu esti de vina!

Tu esti de vina!Probabil cei mai slab pregatiti brokeri si administratori de investitii sunt cei care dau vina chiar pe investitor incercand sa se apere.

Acestia, pusi in fata unor performante investitionale scazute, se vor repezi la contractul semnat de client pentru a-i arata mentiunile foarte clare potrivit carora investitorul intelege riscurile, acorda brokerului puterea de a lua orice decizie de plasare a banilor si totodata intelege faptul ca nu exista niciun randament minim garantat.

De asemenea, pot exista si situatii in care consultantul de investitii va acuza clientul de faptul ca a impus anumite restrictii de administrare a portofoliului, restrictii care in cele din urma l-au impedicat pe expert sa investeasca in anumite instrumente ce ar fi adus randamente mai bune.

Sursa imagini: Shutterstock, Freedigitalphotos.net