Este momentul actual bun pentru a cumpara o banca?

Este momentul actual bun pentru a cumpara o banca?Profilul expansionist de dezvoltare al bancilor, prin fuziuni si achizitii, a fost inlocuit in ultimii doi - trei ani, pe fondul crizei financiare si economice internationale, cu un profil mult mai prudent, bazat pe analize calitative si de risc a gestiunii activitatii, sustine Gabriela Anton (foto), managing associate al Tuca Zbarcea & Asociatii.

Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care fuziunile si achizitiile de pe piata bancara din Romania intarzie sa apara, mai ales in conditiile in care majoritatea bancilor de pe plan local sunt subsidiare ale unul grupuri bancare din Austria, Grecia, Franta, Italia, Turcia, Ungaria, Olanda sau Marea Britanie.

„Deteriorarea calitatii portofoliului de credite a condus la cresterea provizioanelor si reducerea profitului realizat de banci. Trebuie sa avem in vedere ca in anul 2010, din cele 42 de institutii de credit autorizate in Romania, doar 20 au realizat profit. O banca ce are in portofoliu credite neperformante intr-o proportie semnificativa este neatractiva pentru potentialii cumparatori”, afirma Gabriela Anton.

Ea este de parere ca segmentul bancar este, cu siguranta, unui mai deosebit atunci cand vine vorba de fuziuni sau achizitii.

„Segmentul bancar este un sector reglementat, iar Banca Nationala a Romaniei se poate opune unei operatiuni de fuziuni sau achizitii cu privire la o institutie de credit. Orice intentie de a achizitiona o participatie de 10% sau mai mult din drepturile de vot ale unei institutii de credit trebuie notificata BNR. Banca centrala analizeaza reputatia si soliditatea financiara a potentialului achizitor si se poate opune daca considera, de exemplu, ca nu se va asigura un management prudent si sanatos al institutiei de credit vizate”, explica Anton.

Aceste cerinte fac ca piata de fuziuni si achizitii sa fie o piata cu acces limitat. In general, partile intr-o tranzactie de fuziune sau achizitie in sectorul bancar sunt banci sau institutii financiare.

Intrebarea care se pune este daca momentul actual este oportun pentru achizitii? Si daca da, atunci pentru cine? „In orice criza, pe langa cei care pierd, trebuie sa fie si castigatori. Cu siguranta, institutiile de credit care nu au fost afectate la fel de puternic de criza iau in calcul si oportunitatile generate de aceasta perioada”, sustine oficialul Tuca Zbarcea & Asociatii.

22 de banci au realizat profit in prima jumatate din 2011, castigul cumulat fiind de 1,07 miliarde lei, aproximativ doua treimi din profit fiind concentrat la patru mari banci. In sens opus, 20 de banci au raportat pierderi totale de 982 milioane de lei. Profitul net al sistemului bancar a scazut la 94,5 milioane de lei.

Citeste si articolul: Pierderile bancilor s-au triplat in T2

Motto-ul pietei: Toata lumea cauta, dar nimeni nu vinde

Motto-ul pietei: Toata lumea cauta, dar nimeni nu vindePe orice piata exista cerere si oferta, iar atunci cand cele doua se intalnesc apar si tranzactiile. Altfel, piata ramane blocata.

„Toata lumea cauta, dar nimeni nu vinde. Cei care vor sa vanda se agata in continuare de asteptari nerealiste, iar cei care ar trebui sa vanda nu s-au decis in mod ferm, pentru ca nu exista o presiune de restructurare atat de mare asupra lor”, a declarat Matei Paun (foto), managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari BAC Investment.

El este de parere ca in piata bancara inca nu exista conditiile pentru niste tranzactii concrete. „Parerea mea este ca tranzactiile o sa apara, dar abia anul viitor. Exista in continuare un morman de credite neperformante care nu sunt rezolvate. Acestea blocheaza piata bancara si pe cea imobiliara”, afirma Paun.

Partenerul BAC Investment este de parere ca sectorul bancar din Romania nu este mare, ci doar foarte numeros. „Este inevitabil sa asistam la o consolidare a sectorului bancar, dar intrebarea este cand?”, sustine el.

Zvonurile privind banci de pe plan local ce sunt scoate la vanzare au inceput sa apara in urma cu trei – patru ani, cand se spunea ca Banca Transilvania asteapta petitori. Banca, insa, a ales o dezvoltare organica prin extinderea retelei teritoriale si sporirea activelor, astfel ca, astazi, nimeni nu se mai asteapta curand la o tranzactie.

Banca Comerciala Carpatica, o banca de talie mica controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, s-a aflat pe lista bancilor scoase la vanzare, mai multe institutii financiare fiind interesate, printre care si grupul maghiar OTP Bank. In final, cele doua parti nu s-au inteles asupra pretului, potrivit informatiilor din piata bancara.

Rusii de la Sberbank sunt aproape de a finaliza tranzactia de cumparare a Volksbank International, insa fara subsidiara din Romania, cea mai mare a grupului austriac. Ocolita de rusi, Volksbank Romania intentioneaza sa isi repare imaginea si sa relanseze creditarea. „In cazul Sberbank si Volksbank este regretabil ca o astfel de tranzactie nu a fost incurajata de Banca Nationala a Romaniei. Sberbank este o banca foarte mare in regiune, iar o astfel de tranzactie ar fi diversificat si originea actionarilor din sistemul bancar. Avem doar investitori austrieci si greci, plus o banca franceza”, considera Matei Paun.

Ungurii de la OTP Bank s-au aratat interesati si de subsidiara de pe plan local a RBS (Royal Bankof Scotland), dar cele doua parti nu s-au inteles asupra pretului, care era prea mare, potrivit oficialilor OTP. Pretul unei banci se stabileste pe baza unei ample evaluari in care, insa, cel mai mult conteaza calitatea portofoliului de credite.

Calitatea portofoliului de credite se reflecta imediat in pret. In multe din discutiile legate de achizitii din piata bancara din Romania nici macar nu s-a ajuns acolo, nici macar nu s-a ajuns sa se negocieze pretul”, afirma Paun.

El este de parere ca niste candidati buni pentru consolidari sunt bancile grecesti, insa jucatorii interesati de acestea inca prefera sa mai astepte sa vada ce intorsatura va lua criza din Grecia.

Varianta potrivita: Achizitii sau dezvoltare organica?

Varianta potrivita: Achizitii sau dezvoltare organica?Care sunt criteriile la care se uita fondurile de investitii sau alte banci atunci cand analizeaza o banca ce este scoasa la vanzare? Achizitia unei banci este, de regula, o decizie strategica, afirma Gabriela Anton.

De regula, fondurile de investitii participa ca investitori minoritari intr-o banca, aceasta limitare fiind in mare parte datorata si restrictiilor decurgand din reglementarile BNR cu privire la actionariatul unei banci, si atunci criteriul cel mai important in aceste cazuri este, de cele mai multe ori, cel al profitabilitatii bancii”, a declarat Anton.

Pretul, insa, este cel mai sensibil punct atunci cand vine vorba de achizitii, mai ales in sectorul bancar. Multi investitori ar vrea sa stie cum se ajunge exact la un pret corect pentru o banca, dar aceasta problema ramane, din pacate, nerezolvata. „Dupa cum stim, in piata au existat mai multe intentii de vanzare a unor banci care nu s-au concretizat in principal din cauza decalajului mare intre pretul dorit de vanzatori si cel pe care potentialii cumparatori au fost dispusi sa il ofere”, explica reprezentantul Tuca Zbarcea & Asociatii.

In plus, marile institutii financiare prefera sa se dezvolte organic decat sa preia alte institutii financiare pe care apoi sa le integreze, explica Madalina Rachieru, counsel in cadrul Clifford Chance Badea. Ea explica lipsa tranzactiilor pe piata bancara prin faptul ca marile grupuri bancare aleg sa se dezvolta singure, in timp ce institutiile financiare mici nu sunt dispuse sa plateasca un pret suficient de atractiv pentru vanzatori.

Pe plan local exista 42 de banci, dintre care doar primele 10 au o cota de piata individuala mai mare de 3%. Alte 10 au o cota de piata intre 1% si 3%, in timp ce restul au o cota mai mica de 1%. Sectorul bancar din Romania este caracterizat ca fiind unul cu un grad de concentratie medie, care nu difera cu mu mult fata de cele din alte tari.

In ultimul timp, am asistat la o accentuare a concurentei intre banci si datorita ofertelor mai agresive din partea bancilor mai mici dornice sa-si majoreze cota de piata. Pe de alta parte, jucatorii de talie mica si mijlocie din Romania nu au posibilitatea sa se dezvolte foarte mult pe cale organica, astfel incat este de asteptat ca in acest segment sa avem in curand mai multe miscari. Sunt banci care au in spate un actionariat puternic si, deci, fonduri disponibile pentru expansiune si care sa caute sa se dezvolte prin operatiuni de fuziuni si achizitii ale unor banci”, afirma Anton.

Elementele importante pe care investitorii le iau in calcul pentru a afla daca o banca se potriveste strategiei lor sunt:

- Profilul bancii;
- Reteaua teritoriala;
- Calitatea portofoliului de clienti;
- Profitabilitatea.

Peste 40 de banci exista in sistemul bancar din Romania, insa piata este, de mai bine de cativa ani, dominata de cinci mari jucatori. Acestia gestioneaza mai mult de jumatate din activele bancare de pe plan local si au in bilant mai mult din 50% din valoarea toata a creditelor acordate ori a depozitelor atrase.

Primele cinci banci din sistem care controlau la finalul anului trecut 52,7% din activele bancare si aveau in bilant 51,5% din creditele acordate in Romania si 55,4% din depozitele atrase de la populatie si companii sunt: BCR (cota de piata de 19,8%), BRD (13,9%), Raiffeisen Bank (6,5%), CEC Bank (6,4%) si Banca Transilvania (6,2%).

Citeste si articolul: Bancile care domina piata creditelor si a depozitelor