"Valul de vanzare din pietele bursiere nu ne surprinde"

"Valul de vanzare din pietele bursiere nu ne surprinde"Aceasta ieftinire reprezinta in mod clar o oportunitate buna de a realiza achizitii cu orizont lung de timp, potrivit specialistilor consultati de Wall-Street.ro. De ce un orizont lung de timp? Pe termen scurt, pietele sunt foarte volatile, iar alte scaderi nu sunt excluse.

"Gandindu-ne ca prin achizitia unei actiuni cumparam o parte din business, cred ca atentia ar trebui sa fie orientata mai mult catre afacerea in sine decat catre variatiile inregistrate de pretul de pe bursa. Important este ca investitorii institutionali sa aiba disponibilitati si apetitul catre actiuni in acest moment”, a declarat Simona Ditescu (foto), CEO BCR Pensii, SAFPP.

Ea este de parere ca pietele externe vor dicta care va fi trendul pe termen scurt, in timp ce pe termen lung evolutia ascendenta a economiei ar trebui sa se vada si in profiturile companiilor si mai departe in preturi mai ridicate pe bursa. „Avem incredere ca atat companiile romanesti listate cat si piata de capital in sine se vor dezvolta si vor aduce beneficii investitorilor in ele”.

"Fondurile de pensii au o strategie pe termen lung si vad in astfel de momente cu volatilitate crescuta oportunitati de cumparare. Tinand cont ca unele dintre companiile listate pe BVB sunt evaluate de catre piata la valori reduse fata de valoarea lor corecta, in ultimele zile am realizat achizitii de actiuni pentru fondurile de pensii pe care le administram. Profilul investitional al fondurilor de pensii ne face sa crestem expunerea pe actiuni mai ales in momente in care piata devine irationala ducand preturile mult sub ceea ce noi consideram a fi un pret corect", a spus ea.

Miercuri, Bursa de la Bucuresti s-a mentinut pe crestere si era in urcare cu 5,3% la mijlocul sedintei, recuperand o parte din scaderea de aproape 15% inregistrata in precedentele trei sedinte, odata cu intoarcerea pietelor externe pe verde. In ultima saptamana, investitorii au reactionat la corectiile consemnate de bursele din SUA, dupa retrogradarea rating-ului suveran a celei mai mari economii a lumii de catre S&P, grabindu-se sa renunte la titluri din cauza temerilor ca efectele retrogradarii vor afecta grav cotatia acestora.

"Recentul val de vanzare din pietele bursiere nu ne surprinde. Este mai degraba o confirmare a unor scenarii pe care le-am luat in calcul tot mai frecvent in ultimul timp. Putem spune ca anticipam o astfel de evolutie si, ca urmare, am preferat ca anul acesta sa ne limitam expunerea pe actiuni la un nivel pe care l-am considerat confortabil.

Piata locala ofera cu siguranta anumite oportunitati. Privita din contextul portofoliilor pe care le administrez consider ca piata prezinta zilele acestea anumite oportunitati atat din punct de vedere al volumelor oferite cat si al preturilor cotate", a spus, de asemenea, Iulius Postolache, CIO Allianz-Tiriac Pensii Private.

Evolutia pietei locale si a indicilor locali este in linie cu pietele regionale. BET si BET-FI au pierdut de la inceputul acestui an aproximativ 16% si 18%, similar cu unii indici europeni (DAX -15% ytd, CAC -17% ytd). Scaderea pietei s-a accentuat in ultimele zile pe fondul lichiditatii scazute, specifice pietei locale. In pietele mai lichide precum Polonia desi au inregistrat scaderi, acestea au fost mai reduse.

"In starile de panica pot aparea situatii in care actiunile sa fie subevaluate. Sa nu uitam insa ca evolutia burselor tine cont si de perspectivele economice din viitorul apropiat. Pe termen scurt, castiga cine apreciaza corect aceste perspective. Pe termen lung, astfel de situatii pot reprezenta foarte bune oportunitati investitionale", este de parere Bogdan Georgescu, director de investitii la BRD Pensii.

El a adaugat ca, in functie de orizontul de timp de 15 -20 de ani si stadiul incipient al constructiei portofoliilor investitionale, administratorii fondurilor de pensii sunt obligati sa reactioneze cu maxima responsabilitate si echilibru in astfel de momente.


Situatia actuala, mult mai greu de detensionat decat in 2008

Situatia actuala, mult mai greu de detensionat decat in 2008"In ce priveste legatura dintre evolutia recenta a pietelor bursiere si cea de dupa falimentul Lehman Brothers, consider ca avem conditii fundamental diferite. In 2008 am avut parte de o «criza» cu doua componente foarte bine individualizate: o criza de lichiditate si o criza a riscului de credit. Ambele componente au fost in parte «dezamorsate» prin masuri «administrative» si in prezent cred ca acestea influenteaza doar intr-o mica masura situatia in care ne aflam", a spus Iulius Postolache (foto).

In prezent, a adaugat el, avem in principal "o problema de credibilitate" - o extrapolare a riscului de credit - si foarte multe incertitudini cu privire la perspectivele de dezvoltare sau crestere economica. "Consider ca, fundamental, situatia actuala va fi mult mai greu de detensionat decat in 2008 pentru ca impune masuri «structurale», unele dintre ele imposibil de implementat pe un orizont de timp scurt sau mediu".

Desi piata locala este foarte volatila, iar situatia ar putea continua in perioada urmatoare, managerii fondurilor de pensii nu considera ca momentele post Lehman se repeta. Potrivit sefului BCR Pensii, fundamentele economice nu sunt acelasi ca in 2008. Economia globala este pe un usor trend ascendent, chiar daca cresterea economica incetineste, Japonia se reface mai rapid decat anticipau analistii dupa cutremurul devastator prin care a trecut in acest an iar China continua sa creasca chiar daca se lupta cu inflatia in crestere.

"Zona euro ramane in continuare sub presiune, datorita problemelor economiilor cu deficite mari din zona periferiei. Romania insa se afla intr-un cu totul alt context decat cel din 2008. Nu consideram ca vom asista unui nou crash atata timp cat zona euro nu va inregistra evenimente de credit. Momentan ne confruntam cu lipsa de incredere a investitorilor si cu o panica irationala", considera Simona Ditescu.

Reflecta cotatiile actuale valorile reale ale companiilor listate?

Scaderile inregistrate de anumite simboluri bursiere au dus preturile catre nivelurile de la inceputul lui 2010, sau chiar mai jos. Piata pretuieste revenirea scenariilor de “double dip”, la nivel global. "Credem ca Romania nu va intra din nou in recesiune in 2011 sau 2012 si speram ca 2011 va fi un an de crestere economica. Multe dintre simbolurile licihide care au scazut cu 15% sau mai mult, sunt in acest moment subevaluate versus fair value.

In ultimele doua saptamani nu s-a modificat nimic semnificativ in activitatea companiilor listate si nu consideram ca valoarea de piata a acestora s-a modificat substantial pentru a reflecta nivelurile curente. Actiunile Fondului Proprietatea s-au tranzactionat azi (n.r. 10 august 2011) la aproximativ 63% discount fata de valoarea activului net de la finalul iunie. Chiar daca piata a scazut de atunci, (0.43 ron per actiune) aproximativ 87% din acest pret este acoperit de valoarea activelor listate si cashul disponibil al fondului. Restul de active nelistate valoareaza mult mai mult decat pretuieste piata la nivelul curent.

Cum am facut-o deja cred ca am putea discuta de ce factori ne-ar putea determina sa cumparam in continuare. Aici ar trebui mentionate in primul rand alte «ieftiniri», probabil vom continua sa achizitionam actiuni la companii cu fundamente solide si perspective bune de dezvoltare. Vom urmari in continuare rezultatele financiare cat si indicatorii economici ce vor fi raportati in perioada urmatoare", a comentat seful BCR Pensii.

La randul sau, Adrian Stavaru, director de investitii in cadrul Aegon, este de parere ca, in contextul in care, "reactia zilelor recente a fost indusa mai mult de sentimentul negativ decat de schimbari in fundamente, ce putem spune este ca actiunile, in general, au devenit cu siguranta mai atractive". Pietele externe sunt exemple si mai concludente, spune el, cu indicatori de evaluare la niveluri minime in ultimii 20 de ani (P/E 9x DAX si 11.5x S&P). Exista si semnale date de indicatorii tehnici care sugereaza ca pietele sunt supra-vandute in ultimele sedinte.



Cat de atractive sunt titlurile listate BVB?

Cat de atractive sunt titlurile listate BVB?"Intotdeauna un fond de pensii trebuie sa adopte o strategie prudenta. Trebuie sa facem diferenta intre fondurile de pensii si fondurile de investitii. Pentru un participant, un fond de pensii reprezinta o modalitate de economisire pe termen lung, in vreme ce participantul la un fond de investitii are ca scop obtinerea unui profit intr-un termen cat mai scurt.

Ca urmare in astfel de momente o pondere mare a actiunilor din portofoliul unui fond de pensii, nu ofera altceva participantilor la fondul respectiv decat oportunitatea de a obtine in conturile personale a unui numar mai mare de unitati de fond la aceleasi sume lunare convertite", a declarat Bogdan Georgescu (foto).

Pana in prezent strategia prudentiala a fondurilor de pensii a avut rezultate bune tinand cont ca indicii bursieri sunt la valori apropriate de minimele anului 2010. Pe termen lung insa, odata cu dezvoltarea sistemului de pensii private din Romania si alocarea catre actiuni va creste.

Din analiza dinamicii din ultimii doi-trei ani a procentului din active alocat de catre toate fondurile de pensii in actiuni se observa o crestere graduala, aproape constanta. Acest lucru arata ca majoritatea administratorilor de fonduri au apetit pentru actiuni, dar procesul de investire a fost facut intr-un mod gradual. Doar in ultimele doua trei luni aceasta dinamica a fost partial intrerupta, ceea ce confirma ca majoritatea administratorilor au anticipat scaderile bursiere si s-au repozitionat in consecinta.

Rezultatele investitiilor in actiuni se vor vedea insa pe termen lung. La inceputul lunii trecute media ponderii actiunilor in activul fondurilor de pensii de pilon II era de 13.3% iar in cazul pilonului III aceasta se mentinea la un nivel de 15.07%, un nivel redus care permite fondurilor sa isi adapteze strategia de investitii in timp. In cazul unei scaderi si mai mari - fondurile de pensii nu ar suferi pierderi dramatice – avand in vedere faptul ca majoritatea invesititiilor sunt realizate in instrumente cu venit fix, iar majoritatea participantilor vor incepe sa isi lichideze contul de pensie privata abia peste 20-30 de ani.

Ce s-ar fi intamplat daca actiunile aveau 50% din portofoliile fondurilor?


"Haideti sa consideram un portofoliu cu o pondere de doar 50% in actiuni si sa vedem ce ar fi insemnat pentru acesta scaderea cu 17.85% (inregistrata de indicele BET-XT in ultimele 5 zile): o diminuare a activului datorata pierderii de actiuni cu 8.92%. In aceste conditii raspunsul este mai mult decat evident.

Pe de alta parte, nivelul de 50% reprezinta maximul de alocare in actiuni permis doar fondurilor de pensii cu risc ridicat deci a considera o astfel de alocare, mai ales tinand cont de realitatea din sistemul de pensii local, constituie o ipoteza extrema", apreciaza Iulius Postolache.

In prezent, companiile listate la BVB nu ofera inca nivelul de diversificare sectoriala de care are nevoie un fond de pensii. Pentru dezvoltarea pietei locale de actiuni fondurile de pensii au nevoie de mai multe listari/IPOs la BVB ale unor companii solide financiar si care sunt implicate in economia romaneasca.

Noi listari vor atrage noi investitori, vor mari lichiditatea pietei si vor ajuta companiile listate la BVB sa fie incluse in alti indicii de piete emergente. "Urmatorul pas la care trebuie sa ne gandim este ca treptat sa marim lichiditatea intrumentelor derivate pe actiunile locale. Cred insa ca fondurile de pensii vor deveni in urmatorii 2-3 ani unii dintre cei mai importanti investitori in companiile listate la BVB", spune Simona Ditescu.


Care sunt cele mai mari riscuri pentru fondurile de pensii?

Care sunt cele mai mari riscuri pentru fondurile de pensii?Adrian Stavaru (foto), Aegon Pensii: Pe teren lung, riscurile induse de fluctuatiile pietei de actiuni chiar daca semnificative, sunt totusi la un nivel care nu pune probleme fondurilor de pensii, data fiind expunerea inca redusa (sub 15%) pe pietele bursiere. Spre comparatie, fonduri precum cele din Polonia, au in jur de 35%-40% din active plasate in actiuni.

Pe de alta parte, semnale care sa sugereze derapaje majore la nivel macro, care sa scada apetitul investitorilor pentru titlurile de stat romanesti avand efect cresterea randamentelor, sunt si ele putin probabile. Cu toate acestea ,incertitudinea privind solutionarea crizei datoriilor suverane si incetinirea cresterii economice in SUA si UE, poate inca duce la acutizarea momentelor tensionate pe pietele internationale, cu efect negativ asupra pietelor, in special a celor mici ca BVB.

Simona Ditescu, BCR Pensii:
Consider ca cel mai mare risc pe plan local pentru portofoliile fondurilor de pensii este riscul politic, anume acela ca reforma fiscala sa se opreasca in 2012.

Pe plan international riscurile vor veni probabil din propagarea problemelor tarilor din periferie catre tarile fara deficite care au sustinut integritatea zonei euro.

Bogdan Georgescu, BRD Pensii: Sa obtina o performanta pe termen scurt care sa nu fie inteleasa de publicul larg. Altfel, Administratorii au obligatia de a constitui provizioane pentru garantarea sumelor nete convertite in unitati de fond.

In plus va exista si un fond de garantare la care de asemenea administratorii vor subscrie, tocmai pentru a reduce la minimum orice risc investitional.

Iulius Postolache, Allianz-Tiriac Pensii Private:
Consider ca principalul risc cu care se confrunta orice administrator de portofoliu in pietele locale este riscul de lichiditate. M-am referit la „pietele locale” pentru a nu izola aici doar actiunile listate, lipsa de lichiditate avem si in piata titlurilor cu venit fix (fie ele titluri guvernamentale sau obligatiuni corporative).

Acest risc creste proportional cu dimensiunea activelor aflate in administrare iar pentru fondurile mari reprezinta o problema importanta in momentul in care se doreste rebalansarea portofoliul sau investirea unor sume noi. Din fericire exista in prezent un dialog deschis intre reprezentantii APAPR si CSSPP cu privire la noul proiect privind viitoarea norma de investitii. Imi pun mari sperante in faptul ca aceasta va permite fondurilor de pensii acoperirea unei game mai largi de riscuri cum ar fi cel de lichiditate, de credit, de piata, etc.