Cat trebuie sa plateasca clientul

Cat trebuie sa plateasca clientulPrincipalele doua componente ale masurii guvernamentale le reprezinta subventionarea a maxim 70% din rata dobanzii aferente creditului pe care un IMM il acceseaza, dar nu mai mult de 6,5% pe an, dar si acordarea de garantii, de catre Fondul National de Garantare, de cel mult 80% din valorea imprumutului, fara ca garantia sa depaseasca 100.000 de lei.

Creditul maxim ce poate fi accesat pentru finantarea capitalului de lucru este de 125.000 de lei. Suma acordata va fi de 50% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, iar daca IMM-ul are si alte facilitati de credit valoarea este limitata la 30% din cifra de afaceri.

Firmele care doresc sa participe la acest program trebuie sa se inscrie la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), iar in urma unei analize, va fi elaborata o lista cu firmele care sunt eligibile pentru acest tip de finantare si transmisa celor 10 banci inscrise in program. Acestea sunt BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, Alpha Bank, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank, Garanti Bank, OTP Bank, Banca Comerciala Carpatica si ProCredit Bank.

„Subventia este un ajutor de minimis. Clientul trebuie sa plateasca lunar 30% din dobanda, astfel acesta nu va putea beneficia de subventia de la stat. Restul de 70% din dobanda este pus de stat intr-un cont special, iar banca va retrage lunar acei bani”, a explicat Roxana Hidan, directorul de dezvoltare produse IMM la OTP Bank.

Institutia de credit ofera o dobanda de Robor la trei luni plus o marja de 3,5% la creditele din programul „Cardul Kogalniceanu”. Totodata, mai exista si alte costuri, respectiv un comision de acordare de 1,5%, un comision de rambursare in avans de 1,25% si un comision de prelungire de 1%.

In afara de OTP Bank, alte doua banci inscrise in programul guvernamental, Alpha Bank si Banca Comerciala Carpatica, si-au anuntat ofertele de creditare.

Astfel, Banca Carpatica vine cu o dobanda de 9,1% pe an, din care 70% va fi subventionata de stat. IMM-urile vor plati un comision de acordare de maxi m 1% din valorea creditului, iar banca nu va percepe comision de analiza sau de neutilizare pentru aceasta facilitate de credit.

Alpha Bank percepe o dobanda formata din Robor la o luna plus o marja de 4% pe an, iar clientii platesc un comision de acordare de 1% din valorea creditului.

Vezi in slide-urile urmatoare ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a accesa o linie de finantare „Cardul Kogalniceanu”.

Sectoarele din care IMM-urile NU sunt eligibile

Sectoarele din care IMM-urile NU sunt eligibile- Intermedieri financiare si asigurari
- Tranzactii imobiliare
- Activitati de jocuri de noroc si pariuri
- Productie sau comercializare de armament, munitii, expozibili, tutun, alcool
- Productie sau comercializare de produse energetice definite potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
- Productie sau comercializare de substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope
- Activitati de inchiriere si leasing
- Activitati de investigare si protectie si activitatile excluse de normele europene, pentru care nu se acorda ajutor de minimis

Ce criterii trebuie sa indeplineasca IMM-urile pentru declararea eligibilitatii

Ce criterii trebuie sa indeplineasca IMM-urile pentru declararea eligibilitatii- In cazul in care a fost emisa o decizie de recuperare a unui ajutor de stat impotriva lor, aceasta a fost deja executata, creanta fiind integral recuperata
- Nu se afla in litigiu, in calitate de parati, cu Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei si institutia de credit partenera
- Suma ajutoarelor de minimis de care au beneficiat intr-o perioada de trei ani fiscali sa nu depaseasca echivalentul in lei a 200.000 euro, respectiv 100.000 euro in cazul IMM-urilor care isi desfasoara activitatea in sectorul transportului rutier
- Nu figureaza cu restante la Centrale Riscurilor Bancare
- Nu figureaza cu incidente majore de plati in ultimele 12 luni la Centrale Incidentelor de Plati
- Impotriva lor nu s-a deschis procedura insolventei
- Prezinta bancii garantii colaterale pentru cel putin 40% din valoarea creditului
- Au minim doi ani de activitate consecutivi

Pentru ce pot fi utilizate sumele trase din linia de credit

Pentru ce pot fi utilizate sumele trase din linia de credit- Cheltuieli privind aprovizionarea, productia, desfacerea
- Cheltuieli privind executarea de lucrari si/sau prestari servicii
- Cheltuieli privind constituirea, prelucrarea, valorificarea stocurilor
- Cheltuieli cu salariile
- Plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat
- Alte costuri de operare