1 / 10

Piete de capital: Oferte publice

Dupa mai bine de trei ani in care pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) adevaratele oferte publice de actiuni au lipsit cu desavarsire, 2012 se anunta un an foarte promitator din acest punct de vedere.

Ofertele publice de la Transelectrica, Transgaz si Romgaz sunt date ca certitudini de catre oficialii statului. 400 milioane de euro este valoarea estimata a celor trei oferte.

Prima oferta publica, cea de la Transelectrica, este asteptata sa inceapa in luna februarie. SPO-ul Transgaz este urmatorul pe lista, avand rezervate lunile martie – aprilie in calendarul listarilor.

Spre sfarsitul anului 2012 ar putea sa apara chiar si IPO-urile Nuclearelectrica si Hidroelectrica, potrivit declaratiilor facute de catre reprezentantii Oficiului Privatizarii (OPSPI). Sansele ca acestea sa se faca sunt insa minime, comenteaza anumiti analisti din piata. Acestia subliniaza faptul ca in special Hidroelectrica va fi un IPO greu de vandut in conditiile in care compania este puternic trasa in jos de contractele cu “baietii destepti”, din cauza carora profitabilitatea este serios afectata.

Ramane insa de vazut in ce masura aceste oferte vor fi atractive pentru micii investitori avand in vedere ca statul nu se arata dispus sa acorde facilitati acestora, in vreme ce brokerii care intermediaza ofertele nu au dat pana acum detalii despre oferte.

Slide realizat de Ionut Sisu


Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri