Factorii actuali ce pot influenta evolutia pietei pensiilor private autohtone

Factorii actuali ce pot influenta evolutia pietei pensiilor private autohtoneInflatia: impact asupra rentabilitatii reale a portofoliului;

Cursul valutar: impact asupra activelor portofoliului;

Piata bursiera: impact asupra activelor portofoliului;

Nivelul dobanzilor: impact asupra activelor portofoliului;

Somaj, populatie activa ocupata si someri indemnizati: impact asupra contributiilor catre fonduri;

Nivelul salariului mediu: impact asupra contributiilor catre fonduri.

Continua sa navighezi pe acest slide pentru a vedea care sunt cele mai importante riscuri identificate de autoritatea de supraveghere din Romania.

3. Riscul de contagiune

3. Riscul de contagiuneTrimestrul patru din 2011 a determinat o agravare a problemelor din regiune. Astfel, forintul unguresc a cunoscut o depreciere masiva, iar in incercarea de solutionare a problemelor, Ungaria a cerut asistenta financiara din partea FMI si UE. Cu toate acestea, ratingul suveran al Ungariei a fost retrogradat de catre agentia Moody’s in afara categoriei „investment grade”.

Avand in vedere probleme economice intampinate de tara vecina, fondurile de pensii private sunt supuse riscului de contagiune si prin alte canale decat finantarile suverane, respectiv prin intermediul sectorului bancar, prin volatilitatea activelor si pietelor de capital, prin evolutii bruste ale ratelor de schimb si de dobanda, se arata in analiza realizata de Liviu Ionescu, analist financiar la CSSPP.

2. Riscul deteriorarii activelor

2. Riscul deteriorarii activelorO consecinta a turbulentelor financiare ar putea fi deteriorarea activelor.

Preturile acestora sunt caracterizate de o volatilitate ridicata, lucru ce contribuie la diminuarea averii gospodariilor si a consumului ceea ce scade si mai mult profitabilitatea firmelor si implicit conduce la scaderea valorilor activelor.

Avand in vedere ca ponderea actiunilor tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti in totalul activelor fondurilor de pensii a fost de 8,26% la data de 31 decembrie 2011, variatia indicilor BET-C si BET-FI are un impact semnificativ asupra VUAN-ului mediu al fondurilor de pensii administrate privat. Din analiza datelor se constata, de asemenea, faptul ca exista o corelatie directa intre indicii bursieri si evolutia activului unitar al fondurilor de pensii administrate privat, totusi impactul volatilitatii pretului actiunilor fiind diminuat de diversificarea portofoliului investitional al fondurilor de pensii private.

1. Riscul de tara

1. Riscul de taraDesi se spera ca anul 2011 sa fie un an al revenirii economice pentru economia globala, chiar daca timida, finalul anului a determinat multe agentii de monitorizare si analisti financiari sa-si reduca drastic previziunile privind cresterea economica pentru intregul an.

Mai mult, in ultimul trimestru al anului 2011, atentia investitorilor si a agentiilor de rating s-a mutat in zona Europei de Est. Astfel, in viitor, reducerea ratingului de tara al Ungariei este posibil sa afecteze, pe langa valoarea activelor fondurilor de pensii locale, riscul de tara al Romaniei, si va determina cresterea costurilor de imprumut, mai ales pe pietele externe, unde perceptia investitorilor se formeaza si pe zone geografice.

Un risc de tara crescut poate duce la o volatilitate crescuta a pietei de capital si la o slabire a cursului valutar. Reevaluarea activelor in moneda straina poate duce la cresterea volatilitatii capitalurilor si ar face finantarea externa mai scumpa si mai volatila pentru toate institutiile financiare.