Lacomia irationala

Lacomia irationalaLacomia este la prima vedere cea mai simpla explicatie a unei fraude, insa nevoia rationala de reusi sa acumulezi bani se opreste la un anumit punct, dupa care aceasta nu mai este bazata pe realitate, spun psihologii.

„Nevoile financiare ale unei persone merg pana la un anumit prag. Dincolo de acest prag vorbim doar despre o necesitate psihologica care nu mai este bazata pe realitate. Vorbim deja despre ceva inconstient: banul devine un element de colectie si, indiferent de situatia lor financiara, persoanele care comit astfel de fraude urmaresc doar sa obtina acel element de colectie”, spune Claudiu Gangiu, seful Centrului de Psihologie, Actiune si Psihoterapie (CPAP).

Un studiu al Insitutului Australian de Criminologie releva ca persoanele cu averi peste medie considera in anumite cazuri ca au venituri prea mici in comparatie cu standardul de viata perceput de ei relevant, acesta fiind unul dintre motivele care duc la aparitia fraudelor financiare.

Presiunile asupra celor implicati si obligatiile acestora

Presiunile asupra celor implicati si obligatiile acestoraNimeni nu poate stii cu exactitate daca si care erau presiunile si obligatiile celor implicati in frauda, insa fara indoiala aceasta ar putea fi una dintre cauze.

Studiul citat arata ca multi dintre cei implicati in fraude sunt supusi unui „stress financiar” care poate fi cauzat si de factori din viata personala, precum dependenta de pariuri sau alte tipuri de datorii catre persoane din propriul anturaj.

De asemenea, fluctuatiile inregistrate in ciclurile economice si presiunile care vin odata cu acestea sunt corelate cu o crestere a ratei activitatilor ilegale in mediul de afaceri, se mentioneaza intr-un studiu realizat de Sridhar Ramamoorti, specialist in investigatii de frauda in contabilitate si fost partener Ernst & Young.

„Presiunea imensa la care executivii sunt supusi ii poate face pe acestia sa apeleze la practici ilegale", adauga Ramamoorti.

„Sigur ca presiunile externe pot contribui semnificativ la decizia cuiva de comite o frauda, in ciuda unui statut social bun pe care il are. Totusi, aceste presiuni trebuie sa se intalneasca si cu o dorinta interna a celui care comite frauda, altfel nu s-ar intampla nimic”, spune psihologul Claudiu Gangiu.

Existenta unei posibilitati de a insela sistemul

Existenta unei posibilitati de a insela sistemulAproape orice studiu privind fraudele financiare porneste de la ideea ca fara existenta unor „portite” in cadrul legislativ sau de reglementare acestea nu ar exista.

„Din perspectiva criminologica, escrocheriile financiare sunt cauzate de trei factori: existenta unor persone motivate sa le comita, prezenta unor tinte ale fraudei si absenta unor institutii de reglementare capabile, care sa controleze bine sistemul”, se mentioneaza in studiul „Schimbarea sociala si trenduri in rata de criminalitate”, scris de Lawrence Cohen, profesor in cadrul University of Illinois.

“Mediul in care respectiva frauda este comisa trebuie sa permita acest lucru. Cei care realizeaza acea frauda fac acest lucru in mod constient si planificat; este un factor 100% rational pentru ca acesta isi evalueaza riscurile inainte sa comita fapta ilegala”, adauga seful CPAP.

Obisnuinta de a comite fapte ilegale

Obisnuinta de a comite fapte ilegaleClaudiu Gangiu spune ca exista si posibilitatea ca descoperirea unor activitati ilegale sa nu fie de fapt chiar o noutate.

“Nu cunosc persoanele implicate in cazul de frauda romanesc, insa la modul general exista posibilitatea comiterii unor fraude din simplul motiv ca acesta este lucrul pe care l-au invatat in mediul in care lucreaza. Practic, ar fi vorba doar de continuarea unor activitati ilicite cu care o persoana a fost obisnuita de-a lungul timpului si pe baza careia poate chiar si-a dobandit averea sau reputatia”, a declarat Gangiu.

Care considerati ca sunt motivele pentru care bancherii Claudiu Cercel si Aurel Saramet au fost implicati in frauda de 22 milioane euro?