1 / 8

Cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Mai mult de jumatate din deficitul public al Romaniei a fost generat de sistemul public de pensii anul trecut, in contextul in care, pensionarii sunt deja mai numerosi decat cei care platesc contributii la stat. Paradoxal, avem aceste dezechilibre majore in timp ce populatia Romaniei este una din cele mai tinere din Europa.

In opinia Suzanei Dobre (foto dreapta), director executiv in cadrul Expert Forum (EFOR), sunt cateva probleme structurale majore care au dus la aceasta situatie:

1. Numarul de angajati - in Romania avem 4,5-5 milioane de angajati si 5 milioane de pensionari. Asa ca fiecare angajat plateste pensia unui pensionar. Daca pensia ar fi crescuta atunci fie este impovarat salariatul cu taxe mai mari, fie statul aloca subventii catre fondul de pensii pentru care insa trebuie sa se imprumute.

2. Pensionarea timpurie, din pacate din lipsa locurilor de munca foarte multi oameni se pensioneaza inainte de varsta de legala ceea ce a dus la cresterea numarului de pensionari si cresterea costurilor.

3. Populism - politicienii iau decizii fara sa se gandeasca la impactul acestora peste 30 de ani, pentru ei este important sa le aduca voturi acum chiar daca ar putea duce la efecte negative majore in viitorul mai indepartat.

"Dupa cum se vede, principala problema vine din piata muncii (prea putine locuri de munca, munca la negru). Pe viitor se va adauga problema demografiei - cand vor iesi la pensie generatiile numeroase nascute in '68 si anii imediat urmatori. Daca demografia nu se poate corecta, este sigur ca vom ajunge acolo, putem incerca sa rezolvam sau sa imbunatatim macar situatia pe piata muncii si sa fim atenti sa descurajam populismul politicienilor", a raspuns ea la intrebarea unei cititoare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri