Eugen Sinca, BCR

Eugen Sinca, BCR"Consideram ca in anul 2013 cursul de schimb va evolua in intervalul 4,4 – 4,7, iar volatilitatea va fi mai mare decat in anii precedenti. Scenariul nostru de baza arata o normalizare treptata a mediului politic intern dupa alegerile din decembrie 2012, ceea ce este o veste buna pentru evolutia cursului de schimb.

Pe de alta parte, leul va ramane sub influenta factorilor externi iar in lipsa unei solutii rapide la criza datoriilor suverane din zona euro ne putem astepta la variatii destul de ample ale cursului in intervalul 4,4 – 4,7. Iesirea inflatiei din tinta BNR, atat la finalul anului 2012 cat si in anul 2013, va determina intensificarea eforturilor BNR de a evita o depreciere brusca a leului care ar adauga presiune suplimentara asupra inflatiei.

Pe plan extern, este important modul in care investitorii vor evalua masurile de relaxare a politicii monetare a marilor banci centrale (FED, BCE). Intr-un scenariu favorabil Romaniei, am putea asista la o reluare a fluxurilor de capital spre tarile emergente, ceea ce ar ajuta la mentinerea cursului in intervalul mentionat anterior. Un alt element care poate contribui la evitarea unei deprecieri bruste a leului este imbunatatirea absorbtiei de fonduri europene, cu efecte benefice atat asupra cresterii economice potentiale cat si asupra rezervelor valutare ale BNR.

Melania Hancila, Volksbank

Melania Hancila, VolksbankPer ansamblu, cursul ar trebui sa se mentina in banda 4.4-4.6 anul viitor, deoarece fundamentele economiei romanesti vor ramane relativ neschimbate fata de anul acesta sau chiar exista posibilitatea unor usoare imbunatatiri la nivelul cresterii economice si al fluxurilor de capitaluri, in cazul in care se inregistreaza progrese in cadrul zonei euro. Totusi, trebuie sa ne pregatim si pentru perioadele de volatilitate ale cursului, riscurile fiind in principal de depreciere a leului, in cazul in care revine instabilitatea politica sau apar rupturi in cadrul zonei euro.

Presiunile de depreciere asupra monedei nationale se vor mentine ridicate si anul viitor, fiind influentate de calitatea politicilor fiscale si economice care influenteaza direct si cresterea cererii interne, precum si performanta exporturilor si numarul de locuri de munca nou create in economie. Dupa cum s-a putut observa si in aceasta vara, cel mai mare risc de depreciere al monedei nationale este indus de instabilitatea politica si institutionala, precum si de impredictibilitatea politicilor fiscale, astfel ca atat investitorii straini cat si companiile locale au amanat anumite planuri de investitii in tara noastra pana dupa alegerile parlamentare, pentru a vedea care va fi strategia fiscala a guvernului nou format.

Riscul primordial asupra stabilitatii cursului il reprezinta situatia creata la nivelul Uniunii Europene si o eventuala dezbinare la nivelul zonei euro, fie ea si partiala ar putea determina o depreciere substantiala a leului, insa este dificil de estimat impactul real, deoarece deocamdata nu cunoaste nimeni deznodamantul situatiei europene, mai ales ca este o situatie fara precedent si imposibil de estimat prin modelare econometrica. Totusi, scenariul nostru de baza mizeaza pe o rezolvare rezonabila pentru toate partile implicate a problemei datoriilor publice din zona euro, printr-o mai buna integrare europeana la nivel bancar si fiscal. Un rol determinant in evolutia cursului monedei nationale il au fluxurile de capitaluri financiare, Romania avand contul de capital complet liberalizat, precum si volumul investitiilor straine, acestia determinand trendul monedei nationale pe termen mediu.

Catalina Molnar, UniCredit Tiriac Bank

Catalina Molnar, UniCredit Tiriac BankScenariul de baza presupune o depreciere a leului in anul 2013, cursul EUR-RON putand varia intre 4.55 si 4.70. Acest scenariu poate fi justificat de presiunile persistente pe cursul de schimb din anul 2012, determinate in mare masura de miscarile de capital (pentru prima data dupa 2009 au fost consemnate iesiri de capital pe zona investitiilor de portofoliu si a altor tipuri de investitii de tipul imprumuturilor/depozitelor).

Avand in vedere ca Romania continua sa creeze deficit comercial (persistenta acestuia fiind chiar ridicata in contextul deprecierii leului), iar finantarea externa este din ce in ce mai selectiva in contextul international actual, riscurile de depreciere se mentin. Absorbtia fondurilor europene - o alternativa importanta de finantare, continua sa performeze sub asteptari, iar procesul de deleveraging la nivelul sistemului bancar european va afecta Romania pe mai departe (in funtie de cat de ordonat si de limitat va fi acesta, impactul va fi pe masura).

Vulnerabilitatea creste cu atat mai mult cu cat in anii 2013 si 2014 serviciul datoriei catre FMI atinge maximul de circa 5 mld. echivalent euro pe an. Necesitatea unui management al rezervelor mai prudent poate limita posibilitatea de interventie pe piata valutara. Banca nationala a demonstrat ca nu se opune deprecierii leului daca fluxurile de capital sunt de asa natura, insa poate folosi diverse instrumente (tranzactii valutare, controlul lichiditatii) pentru a limita volatilitatea excesiva.

Acordul cu FMI-CE expira anul urmator in martie, insa la nivel declarativ exista interesul de a se incheia un nou aranjament de tip precautie, indiferent de culoarea politica. Acesta reprezinta o ancora importanta pentru investitori ca reformele sa continue in Romania. Insa mai mult decat atat este nevoie de un guvern cu sustinere majoritara in parlament, de stabilitate politica, dar si de masuri care sa creasca competitivitatea economica.




Rozalia Pal, Garanti Bank

Rozalia Pal, Garanti BankEstimam ca raportul leu/euro se va situa la 4.55 pentru sfarsitul anului viitor.

Cursul de schimb poate fi afectat de catre evenimentele care pot avea loc pe plan politic, in special daca se va inregistra o instabilitate a noului guvern.

Continuarea colaborarii cu FMI si folosirea eficienta a fondurilor europene pot contribui la inbunatatirea riscului de tara si astfel la o stabilitate sau imbunatatire a cursului de schimb. In ceea ce priveste politica monetara, reactia la miscarile pietei poate fi mai redusa, avand in vedere ca rezervele valutare sunt limitate si interventia BNR se doreste a fi limitata.

Astfel, exista posibilitatea ca presiunile de depreciere a cursului sa se materializeze fara sustinerea leului din partea bancii centrale. De asemenea, cursul va depinde si de capacitatea Ministerului de Finante de a atrage finantarile externe de care are nevoie anul viitor.

Principalele amenintari se refera la instabilitatea zonei euro, care poate avea efecte directe asupra tuturor tarilor europene, inclusiv Romania, prin canalul finantarii externe atat publice, cat si private.