1 / 5

Eugen Sinca, BCR

"Consideram ca in anul 2013 cursul de schimb va evolua in intervalul 4,4 – 4,7, iar volatilitatea va fi mai mare decat in anii precedenti. Scenariul nostru de baza arata o normalizare treptata a mediului politic intern dupa alegerile din decembrie 2012, ceea ce este o veste buna pentru evolutia cursului de schimb.

Pe de alta parte, leul va ramane sub influenta factorilor externi iar in lipsa unei solutii rapide la criza datoriilor suverane din zona euro ne putem astepta la variatii destul de ample ale cursului in intervalul 4,4 – 4,7. Iesirea inflatiei din tinta BNR, atat la finalul anului 2012 cat si in anul 2013, va determina intensificarea eforturilor BNR de a evita o depreciere brusca a leului care ar adauga presiune suplimentara asupra inflatiei.

Pe plan extern, este important modul in care investitorii vor evalua masurile de relaxare a politicii monetare a marilor banci centrale (FED, BCE). Intr-un scenariu favorabil Romaniei, am putea asista la o reluare a fluxurilor de capital spre tarile emergente, ceea ce ar ajuta la mentinerea cursului in intervalul mentionat anterior. Un alt element care poate contribui la evitarea unei deprecieri bruste a leului este imbunatatirea absorbtiei de fonduri europene, cu efecte benefice atat asupra cresterii economice potentiale cat si asupra rezervelor valutare ale BNR.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri