Florin Citu, fondatorul Florin Citu Advisory

Florin Citu, fondatorul Florin Citu Advisory"Parerea mea este ca aprecierea a fost atat de puternica pentru ca nu a fost BNR in piata. Oricum este o oportunitate foarte buna ca banca centrala sa mai cumpere valuta ca sa isi achite din datorii. Aprecierea leului este un semn foarte bun pentru piata si pentru Romania, dar daca nu vor fi introduse reforme structurale sentimentul fata de Romania se va schimba, iar BNR va avea atunci dificultati mult mai mari sa opreasca deprecierea".

Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank

Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank"Aprecierea leului este bazata pe acest factor conjunctural (anuntul JP Morgan - n.r.), fundamental nu s-a schimbat nimic. Evolutia este data de achizitiile de titluri de stat din partea nerezidentilor si de aceea riscam ca aceste intrari de capital sa fie volatile".

Melania Hancila, economist sef Volksbank

Melania Hancila, economist sef Volksbank"Este posibil ca moneda nationala sa testeze si nivelul de 4,3 lei/euro, dar este greu de crezut ca aprecierea se va mentine pe tot parcursul acestui an, avand in vedere ca fundamentele macro nu s-au imbunatatit. Oricum, estimam o apreciere a leului fata de media anului trecut, tinand cont ca sentimentul pozitiv fata de Romania si de stabilitatea politica".

Florentina Cozmanca, economist-sef RBS

Florentina Cozmanca, economist-sef RBS“Miscarea de apreciere a fost determinata de jucatorii straini si nu este exclus ca leul sa se intareasca in continuare fata de euro. Totodata, BNR s-ar putea sa intervina pentru limitarea volatilitatii cursului. Odata cu intrarea in indicii JP Morgan si Barclays, investitorii vor fi cu ochii pe Romania, vor analiza ceea ce se intampla in tara, motiv pentru care statul trebuie sa respecte acordul cu FMI si sa implementeze reformele structurale”

Aurelian Dochia, analist economic

Aurelian Dochia, analist economic“Tendinta este de apreciere a leului, intrucat investitorii incep sa se uite catre activele cu risc mai mare pentru a obtine randamente mai bune. Ce ma ingrijoreaza este faptul ca pe date fundamentale nu sunt imbunatatiri pentru a se justifica o apreciere. Aceasta se va mentine cat timp investitorii vor fi interesati de activele romanesti”

Eugen Sinca, economist-sef BCR

Eugen Sinca, economist-sef BCR"Credem ca aprecierea recenta a leului s-ar putea opri in jurul nivelului de 4,3 deoarece BNR a transmis in repetate randuri mesajul ca nu doreste variatii puternice ale leului intr-un interval scurt. Estimarea noastra de curs este de 4,35 in martie si 4,40 in decembrie si consideram ca interesul nerezidentilor pentru leu si obligatiunile locale se va diminua treptat in a doua jumatate a anului, pe masura ce acestia isi vor construi portofolii de active in structura dorita.

O apreciere bazata exclusiv pe fluxuri speculative trebuie atenuata, iar pentru a vorbi de un leu mai puternic pe termen lung Romania are nevoie de majorarea exporturilor, cresterea investitiilor straine directe in industrie, agricultura sau energie, imbunatatirea productivitatii, continuarea programului de privatizare inclusive prin Bursa de Valori. O crestere a detinerilor de titluri in lei de catre nerezidenti trebuie sa responsalizeze mediul politic si economic intern, deoarece o posibila schimbare a perceptiei de risc a investitorilor straini in viitor se va vedea imediat in piata. "

Adrian Mitroi, secretar general CFA Romania

Adrian Mitroi, secretar general CFA Romania"Am intrat si noi in lumea civilizata (in urma introducerii bond-urilor Romaniei in indicii Barclays si JP Morgan n.r.), dar cu niste ponderi similare cu cele pentru Chile. Obligatiunile Ungariei au o pondere de 5 ori mai mare. Oricum este un pas inainte care arata ca exista interes pentru piata romaneasca si, mai mult, este o dovada ca operarea unui deficit bugetar sub 3% si a unui deficit de cont curent sub 5% schimba imaginea cu privire la o economie".