Atentie la fluxurile de capital

Atentie la fluxurile de capitalIn cazul unei crize, cel mai periculos aspect este legat de perturbarea fluxurilor de capital. Ca urmare, banca centrala trebuie sa dea un mesaj pozitiv, care sa linisteasca investitorii si sa ii determine sa nu isi retraga capitalul din Romania.

"Spre exemplu, vara trecuta, cand tensiunile cu privire la economia Spaniei au atins cote maxime, BNR a decis sa opreasca procesul de relaxare a politicii monetare, tocmai pentru a da un semnal investitorilor", afirma economistul RBS Bank Florentina Cozmanca.

Ea crede ca, desi situatia din Cipru nu reprezinta un pericol direct pentru Romania deocamdata, BNR va urmari atent volatilitatea fluxurilor de capital.

BNR va apara cursul daca deprecierea va fi accelerata

BNR va apara cursul daca deprecierea va fi accelerataCursul nu a fost afectat prea mult in ultimele trei zile de evenimentele din Cipru, dar a pierdut fata de referinta de vineri circa 0,5%, de la 4,3940 lei/euro pana la 4,4179 lei/euro.

"Daca se vor intensifica tensiunile pe pietele internationale, BNR ar putea interveni pentru a stopa o eventuala depreciere a leului. Totusi, banca centrala nu se opune unei miscari regionale, dar va dori cu siguranta sa limiteze volatilitatea cursului", apreciaza economistul RBS Bank.

De asemenea, economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu (foto), crede ca leul va pierde putin teren, pana la nivelul de 4,44 lei/euro, moment in care BNR ar putea interveni in favoarea cursului.

"Daca se va mentine o depreciere in ritm accelerat, atunci BNR ar putea interveni", subliniaza Muscalu.

BNR va supraveghea lichiditatea din piata

BNR va supraveghea lichiditatea din piataPotrivit lui Vlad Muscalu, piata interbancara sta foarte bine la capitolul lichiditate, "chiar foarte bine in ultimele zile", iar dobanzile sunt in scadere pe aproape toate scadentele.

Indicatorul ROBOR la scadenta o luna a crescut nesemnificativ de vineri, de la 4,92% la 5,07%.

Totusi, daca vor exista reactii de contagiune, lichiditatea ar trebui sa se subtieze in piata interbancara, motiv pentru care BNR va supraveghea atent conditiile de lichiditate.


Decizia din Cipru este un risc pentru democratie

Decizia din Cipru este un risc pentru democratieDaca pana acum tensiunile din Cipru nu s-au reflectat in sistemul financiar romanesc, economistul Florin Citu (foto) este mai ingrijorat de faptul ca o astfel de decizie reprezinta un risc pentru democratie, economia de piata si bunastarea tuturor cetatenilor.

"O asemenea masura care vine dinspre UE distruge orice speranta pentru democratie, economie de piata si bunastare pentru o tara ca Romania", a scris Citu pe blogul personal.

Problema care apare cu aceasta decizie de salavare a Ciprului si cu aceste conditii este legata de mesajul pe care il transmit liderii UE tarilor mici.

"Cum poate Romania sa mai asculte de sfaturile UE, cand liderii europeni fac cea mai grava eroare a capitalismului, adica atenteaza la dreptul de proprietate", concluzioneaza Citu.

Citeste si analiza Wall-Street.ro cu privire la riscurile la adresa suveranitatii nationale in cazul statelor mici.



Economistii considera ca pericolul este departe. Nu exista risc de contagiune

Economistii considera ca pericolul este departe. Nu exista risc de contagiuneSituatia din Cipru nu ii ingrijoreaza pe economistii romani, in contextul in care insula mediteraneeana este o economie prea mica, cu putine legaturi comerciale cu Romania, in pofida faptului ca o serie de importanti oameni de afaceri romani au firmele inregistrate in Cipru.

"Masura propusa in Cipru de catre UE a fost un semnal ca vrea sa elimine dezechilibrele din sistemul bancar cipriot, tara unde bancile valoreaza mai mult decat intreaga economie a tarii. In opinia mea, target-ul principal a fost statutul de paradis fiscal, avand in vedere ca foarte multi bani obtinuti ilegal sunt parcati in aceasta insula", spune economistul sef al Volksbank, Melania Hancila (foto).

Din acest punct de vedere, ea subliniaza ca Romania este total diferita de Cipru si o situatie similara nu ar avea cum sa se intample la noi.

"Nu cred ca avem de ce sa ne temem de contagiune, cata vreme nici alte economii mai mari (Spania, Italia) nu au fost afectate. Costurile de asigurare a riscului de tara au crescut pentru aceste economii cu doar 10 puncte de baza", concluzioneaza Muscalu.