2008

2008

• In sectorul asigurarilor de viata, CSA a autorizat doua noi societati: Signal Iduna Asigurari de Viata, al carei actionar majoritar este Signal Iduna Holding din Germania, si Aegon Asigurari de Viata, al carei actionar majoritar este Aegon Woningen din Olanda. Totodata, in noiembrie 2008, CSA a emis autorizatia de constituire a societatii BRD Asigurari de Viata.

• Groupama International din Franta achizitioneaza pachetele majoritare ale societatilor BT Asigurari Transilvania, Asiban si OTP Garancia Asigurari. De asemenea, Iberian Structured Investments din Cipru preia societatile Ardaf Asigurare-Reasigurare si Roumanie Assurance International.

• Austriecii de la Uniqa Int Beteili-Gungs Verwaltungs preiau societatea Unita Vienna Insurance Group, iar Wiener Stadische Versicherung achizitioneaza BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata. La randul lor, olandezii de la Certasig Holdings cumpara Certasig, iar Euroins Insurance Group din Bulgaria devine proprietarul Euroins Romania.

• Nu in ultimul rand, CSA aproba transferul portofoliului de asigurari agricole de la Agras VIG la Omniasig VIG, pe fondul modificarilor cotelor de participare in capitalul social al unor societati detinut de Vienna Insurance Group, si a dispus declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare a societatii Euroasig, pentru ca redresarea financiara a esuat.

2009

2009

• Se incheie fuziunea dintre Groupama (fosta BT Asigurari) si Asiban, prin absorbtia Asiban.

• CSA autorizeaza trei societati pentru a desfasura activitate de asigurare: Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Ergo Asigurari de Viata si BRD Asigurari de Viata.

• KD Life Asigurari a intrat in procedura de redresare financiara prin administrare speciala.

2010

2010

• CSA a autorizat Exim Romania sa desfasoare activitate de asigurari generale.

• Autoritatea de supraveghere a autorizat, de asemenea, transferul de portofoliu de asigurari al societatii KD Life Asigurari la societatea KD Zivljenje si i-a retras autorizatia de functionare, la cerere.

• CSA a retras autorizatia de functionare si societatilor Delta Asigurari si Delta Addendum Asigurari, in urma actiunilor de control finalizate la aceste doua societati, aflate in lichidare voluntara. Totodata, CSA a hotarat declansarea procedurilor de faliment la ambele societati.

• Grupul francez AXA a intrat pe piata romaneasca in anul 2010, cand a preluat compania Omniasig Asigurari de Viata de la Vienna Insurance Group (VIG).

2011

2011

• Societatea Generali Asigurari a fuzionat cu Ardaf si au format Generali Romania, proces in care societatea Ardaf a avut calitate de societate absorbanta.

• Onix Asigurari (fosta OTP Garancia Asigurari) nu a mai desfasurat activitate de asigurare in anul 2011, aceasta fiind in procedura de fuziune a Fondului de Pensii Facultative Stabil cu Fondul de Pensii Generali si de schimbare a actionariatului.

• CSA a retras autorizatia de functionare a societatii Cardif Asigurari, ca urmare a dizolvarii Cardif Assurance Risque Divers si a transferului de portofoliu catre cele doua sucursale ale sale, deschise la Bucuresti. Tot in acelasi an, Forte Asigurari intra in redresare financiara.

2012

2012

• Societatea Chartis Romania si-a transferat portofoliul de asigurari catre Chartis Europe LTD Londra si i-a fost retrasa, la cerere, autorizatia de functionare.

• CSA a aprobat transferul de portofoliu de la Omniasig VIG la BCR VIG, precum si fuziunea prin absorbtie a societatii Omniasig VIG de catre BCR VIG si, respectiv, retragerea autorizatiei de functionare a societatii absorbite.

• Societatea Aegon Asigurari de Viata si-a transferat portofoliul de asigurari si a fuzionat cu Aegon Towarzystwo Ubezpieczen na zycie Polonia, iar autorizatia de functionare i-a fost retrasa, la cerere.

• Onix Asigurari SA a renuntat la activitatea de administrare a fondurilor de pensii facultative si la activitatea de asigurari de viata, iar CSA a aprobat transferul capitalurilor proprii si a activelor aferente acestei activitati catre activitatea de asigurari generale.

• Aviva Asigurari de Viata isi anunta exit-ul din Romania in urma deciziei grupului britanic de a-si regandi strategia de piata cu privire la pietele emergente. Astfel, Aviva plc a vandut catre asiguratorul american MetLife, reprezentat pe piata locala de Alico Asigurari si Alico Pensii Private, operatiunile din Romania (Aviva Asigurari de Viata si Aviva Pensii Private), Cehia si Ungaria, ca parte a strategiei de concentrare a activitatilor pe pietele unde are o pozitie dominanta. In urma fuziunii, noua companie formata a adoptat numele de Metropolitan Life, versiunea mai lunga a MetLife Inc.

2013

2013

• Grupul francez AXA vinde operatiunile din Romania catre Astra Asigurari, companie detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, partile convenind sa nu dezvaluie termenii si conditiile tranzactiei. Preluarea filialei locale a AXA de catre Astra, cea mai mare companie de asigurari din Romania, este o miscare notabila deoarece reprezinta o premiera: o companie cu capital romanesc preia un asigurator cu capital strain pentru prima data in 23 de ani.

Activul tinta: veniturile din prime subscrise ale AXA Life Insurance Romania au crescut anul trecut cu 31%, la 32,5 milioane lei, de la 24,8 milioane de lei in 2011, potrivit datelor transmise anterior de AXA. Compania a incheiat 2012 cu pierderi de 43,84 milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro), in crestere cu 11% fata de 2011.

• La inceputul acestui an, Aegon a preluat portofoliilor de asigurari de viata si pensii private ale Eureko, si si-a lansat propria retea de distributie de distributie - Aegon Office.

• QBE, companie specializata in asigurari generale, a anuntat astazi parteneriatul cu Euroins Insurance Group (Euroins) ce vizeaza transferul operatiunilor sale in Romania si Bulgaria. Partile au convenit sa pastreze confidentialitate termenilor tranzactiei.