1 / 8

"Daca Bursa nu se dezvolta, banii din pensii vor incepe sa iasa din tara".

Unul dintre punctele slabe cu care se confrunta fondurile de pensii din Romania este data de o lipsa cronica de lichiditate a Bursei, care s-ar putea pe viitor sa ne creeze probleme, in sensul ca trebuie gasite locuri, produse, in care fonsurile de investeasca aici in Romania, a declarat Ion Giurescu, vicepresedinte al ASF.


"Sistemul de pensii este si din punct de vedere legislativ unul foarte solid. Este o zona unde nu s-a schimbat foarte mult legislatia primara de la aparitie, iar pe legislatia secundara incepem sa ne adaptam la situatia actuala si sa rafinam cat putem impreuna cu piata aceasta zona, a declarat Ion Giurescu (foto). Cu toate acestea, exista, in opinia sa, anumite puncte slabe care ale sistemului, precum contributiile medii, relativ mici, pe Pilonul II, interdependenta de functionare cu sistemul de pensii de stat si lipsa cronica de lichiditate a BVB si instrumente de investitii.


El a adaugat ca, potrivit legislatiei, fondurile de pensii nu pot sa mearga in zone foarte riscante in ceea ce priveste investitiile. "Sa vedem cu vom dezvolta sistemul de investitii a pensiilor. Lucram impreuna cu colegii din piata sa gasim sau sa cream instrumentre adecvate pentru a putea asa cum se cere, sa participam la dezvoltarea economica a Romaniei. In doi - trei ani daca nu facem acest lucru este posibil ca sa inceapa sa iasa bani din tara in alte zone, alte tari si sa fie investiti acolo", a concluzionat Ion Giurescu, vicepresedinte Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).


In luna ianuarie a acestui an, Ion Giurescu a declarat pentru 1asig.ro ca "studiem posibilitatea de a acorda fondurilor de pensii o mai mare flexibilitate in politica de plasamente si de a construi acele instrumente care sa permita acestora sa-si indeplineasca cu adevarat rolul de investitori strategici in economia reala a Romaniei. Cred ca nu s-a constientizat inca suficient, nici macar la nivel politic, cat de important poate fi rolul industriei de pensii private in sustinerea economiei".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri