1 / 7

Ce a declarat premierul Victor Ponta:

  • "Despre nationalizarea Pilonului II, a fondurilor obligatorii private de pensii? Am discutat-o de multe ori cu Fondul Monetar. Nu eu personal, ci ministrul de Finante. Din punctul meu de vedere, e treaba viitorului Guvern sa decida, e mult mai inteligent sa gasesti o cale legislativa prin care fondurile private de pensii sa investeasca in Romania, fie in piata de capital, fie in diverse alte proiecte, astfel incat sa nu fie nevoie sa nationalizam niciun leu din pilonul de pensii private. Dar, deocamdata, ei pun bani doar in bonduri de la Ministerul de Finante.", a spus Victor Ponta.

In Romania, sistemul de pensii private este unul de tip contributii definite, ceea ce determina ca nivelul pensiei la care vor avea dreptul participantii sa depinda de rezultatul obtinut de administratori, participantii fiind in cele din urma cei care suporta riscul investitional, specific mediului financiar. Pentru a preveni deteriorarea activelor fondurilor de pensii private, legiuitorul a stabilit limite investitionale si cerinte de ordin calitativ pentru active, iar pentru a proteja activul personal net, au fost stabilite garantii relative si absolute.


Garantia relativa consta in stabilirea unui prag minim de rentabilitate care trebuie obtinut de fondurile de pensii private, calculat in functie de rata minima de rentabilitate si de gradul de risc.

  • "Acum nu avem o problema cu finantarea deficitului bugetar, ci avem o problema cu nivelul de investitii. Or, daca noi gasim o solutie prin care banii de la fondurile de pensii private sa se investeasca in economia reala, mie mi se pare ca pe termen mediu si lung e mult mai destept decat sa nationalizam Pilonul 2 de pensii, asa cum a facut Ungaria, in primul rand si Polonia, intr-o alta forma. Modelul Ungariei, din cate stiu eu, a dat rezultate doar pe termen foarte scurt. Pe termen mediu a fost o greseala.", a declarat premierul.

Continua sa navighezi pe acest slide pentru a citi consecintele unei eventuale decizii de nationalizare fortata a sistemului de pensii private.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri