"Imi pare rau!"

"Imi pare rau!"

Ai putea fi tentat sa spui "Imi pare rau!", din obisnuinta sau de jena dupa un accident de masina, in discutia cu reprezentantul companiei de asigurari, la centrul de constatare daune sau chiar la locul respectivului accident.

Taci! Nu mai vorbi fara socoteala! Nu este nevoie sa recunosti sau atribui vina. Lasa politia sa determine a cui este in realitate vina. Nu ti-ai dori ca ale tale cuvinte sa genereze confuzie cu privire la rolul tau intr-un accident, mai ales daca nu tu ai fost de vina.

Sursa informatii: Insure.com

Sursa foto: Shutterstock / Upset driver After Traffic Accident

"Traumatism"

"Traumatism"

Spune "traumatism", "lovitura" sau "durere" dupa un accident de masina in fata unui agent de constatare daune si, probabil, ca acesta va suna imediat un "specialist". Vatamarile corporale reprezinta "o nenorocire" pentru firmele de asigurari, aflate in alerta permanenta impotriva traumatismelor false pentru care oamenii solicita despagubiri.

Asadar, nu-ti face o auto-diagnosticare in urma unui accident. Daca suspectezi un traumatism cervical sever, de exemplu, consulta un medic si obtine un certificat medical. Dupa un accident de masina, nu discuta cu terte parti din partea asiguratorului inainte de a vorbi cu alte tale.

Sursa foto: Shutterstock / Driver Suffering From Whiplash

"Intentionat"

"Intentionat"

Polita de asigurare iti va acoperi eventualul ghinion si judecata mai putin buna, precum a conduce prea repede atunci cand pe carosabil este depusa gheata sau usoarele tamponari in parcare, dar nu va acoperi niciodata actele intentionate (vandalism).

Daca sotia a lovit inainte de accident masina cu un obiect dur, pentru ca v-ati certat, ori a spart geamul lateral pentru a-ti lua cheile, fii gata sa platesti singur pentru dauna.

Sursa foto: Shutterstock / broken glass by the street at dusk

"Defectiune"

"Defectiune"

Daca masina ta nu porneste dimineata sau ai ramas blocat din cauza unei defectiuni la osie, atunci nu esti acoperit de asigurare. Ai o defectiune tehnica. Defectiunile tehnice ale masinii nu sunt in general acoperite de polita de asigurare, decat daca in clauzele contractuale este specificat acest lucru.

In cazul in care asiguratorul ofera aceste servicii, asigura-te ca ai inteles foarte bine detaliile. Include si asistenta rutiera sau o masina data la schimb pe perioada defectiunii? Care este limita acoperita pentru reparatii si ce este exclus.

Sursa foto: Shutterstock / young man calling for car service

"Sunt bine!"

"Sunt bine!"

Multi oameni au tendinta deplasata de a asigura pe toata lumea ca "sunt in regula" dupa un accident, chiar si atunci cand acestia abia pot sa se tarasca de la epava. Lasa doctorul sa decida daca esti bine sau nu, inainte sa dai aceasta informatie asiguratorului tau - sau oricui altcuiva, scrie sursa citata.

Sursa foto: Shutterstock / man gets in accident while driving car without seat belts

"Nu am condus eu."

"Nu am condus eu."

A imprumuta o masina intre membri familiei sau prietenilor reprezinta o activitate infloritoare in zonele urbane, dar asta nu inseamna ca este si o miscare inteligenta.

Daca masina ta ajunge sa fie utilizata pentru un alt scop decat cel pentru care a fost emisa polita de asigurare, atunci nu vei fi acoperit. De asemenea, a-ti inchiria masina pentru servicii de taxi ar putea duce la pierderea asigurarii. Asadar, nu utiliza masina pentru un business decat daca ai convenit in aceasta privinta cu societatea de asigurari.

Sursa foto: Shutterstock / Driving a car on small road

"Coincidenta"

"Coincidenta"

Companiile de asigurari devin destul de sceptice si reticente atunci cand cineva insista ca o situatie neobisnuita a fost doar "coincidenta". De exemplu, "este doar o coincidenta faptul ca masina era parcata in cealalta parte a orasului fata de locuinta mea si scaunulu soferului a luat foc in mod misterios".

Asiguratorii vor suspecta ca masina a fost pozitionata in acel loc in mod intentionat, mai degraba, decat o coincidenta.

Sursa foto: Shutterstock / Three firemen extinguishing a car fire

Sfaturi pentru a initia o solicitare de despagubire

Sfaturi pentru a initia o solicitare de despagubire
  • In primul rand, stai calm. Chiar daca ceva rau tocmai sa intamplat - masina ta are dauna toala sau pompierii alearga cu furtunul catre casa ta arsa - nu ar trebui sa suni asiguratorul daca esti inca "zdruncinat".
  • In al doilea rand, gaseste polita de asigurare si citeste clauzele inainte de a face apelul telefonic pentru a te asigura ca ceea ce sa intamplat este acoperit.
  • In al treilea rand, nu uita ca sunt banii tai. Ai achizitionat polita de asigurare, specific pentru aceste tipuri de probleme. Vorbeste cu incredere si nu te simti obligat sa te justifici fata de vocea anonima de la telefon. Este responsabilitatea asiguratorului sa lucreze cu tine.

Nota: Toate informatiile prezentate in acest articol nu sunt exclusiv valabile pentru toate cazurile in care sunt implicate societatile de asigurare si difera de la tara la tara si de la un asigurator la altul.

Sursa foto: Shutterstock / angry mad upset young men raising hand up