Danila - Wimmer, mutarea anului

Danila - Wimmer, mutarea anuluiMutarea soc a anului este reprezentata de plecarea bancherului Nicolae Danila, care a demisionat in urma cu doua zile din functia de director executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), de comun acord cu actionarul majoritar, Erste Bank. Austriecii l-au numit in locul romanului pe vicepresedintele actual al BCR, Manfred Wimmer.

Wimmer, membru al Comitetului Executiv al BCR, va ocupa temporar aceasta pozitie incepand cu 1 decembrie 2007.

Nicolae Danila a fost numit CEO al Bancii Comerciale Romane in anul 2000 si a pastrat aceasta pozitie dupa privatizarea bancii din 2005. “Consider ca, impreuna cu intreaga echipa BCR am obtinut pana acum un succes deosebit. Astazi doresc sa-i informez pe clientii si pe partenerii nostri, pe colegii mei precum si piata per ansamblu ca, in baza intelegerii reciproce cu actionarul majoritar, voi parasi banca incepand cu 1 decembrie 2007. Sunt convins ca succesorul meu va continua povestea de succes a BCR si le urez, pe aceasta cale, dansului si bancii, toate cele bune,” a declarat Danila.

Manfred Wimmer (51) a condus echipa responsabila de achizitia Bancii Comerciale Romane de catre Erste Group. In prezent acesta este vice-presedinte si membru al Comitetului Executiv al BCR, responsabil cu integrarea in cadrul Erste Group.

„Manfred Wimmer este solutia ideala pentru aceasta pozitie. Dumnealui cunoaste foarte bine atat Grupul Erste cat si operatiunile noastre din Romania si este perfect pregatit pentru a genera efecte maxime din sinergiile de grup si avantajele competitive ale BCR pentru a duce banca la nivelul urmator”, a comentat Andreas Treichl asupra alegerii noului CEO.

Manfred Wimmer va ocupa temporar pozitia de CEO. Prioritatile sale vor fi finalizarea Programului de Integrare si Dezvoltare, imbunatatirea sistemului de management si a modelelor de performanta in BCR precum si intarirea pozitiei de lider de piata a BCR.


Rocada la UniCredit Tiriac

Rocada la UniCredit TiriacRasvan Radu, director executiv al UniCredit Tiriac, este singurul manager roman care conduce o banca din top 5.

In urma cu un an, chiar inainte de inceperea procesului de fuziune dintre HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania, Dan Pascariu a fost numit in functia de Presedinte al Consiliului de Administratie (inainte, Presedinte si CEO al HVB Tiriac Bank) si Rasvan Radu in functia de Presedinte Executiv (inainte, Presedinte Executiv al UniCredit Romania).

Rasvan Radu, in varsta de 40 de ani, a preluat atunci functia de presedinte executiv al bancii ce a rezultat in urma fuziunii dintre filiala locala a grupului italian UniCredit si HVB-Tiriac Bank.

Fuziunea dintre HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania a pozitionat noua entitate pe locul 3 pe piata bancara romaneasca, cu active totale de 3,3 miliarde euro, 132 sucursale si peste 600.000 de clienti.

Intre 2001 si 2005, Radu a activat in Raiffeisen Bank, ultima pozitie detinuta fiind aceea de vicepresedinte responsabil cu retailul. Absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, al Universitatii Romano-Americane si al Harvard Business School, Radu are o experienta de peste 10 ani in domeniul financiar-bancar.

Mutari surpriza la CEC

Mutari surpriza la CECIn urma cu jumatate de an, conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) era demisa de actionarul majoritar, Ministerul Economiei Finantelor, iar in functia de presedinte a fost numit Radu Gratian Ghetea.

Presedintelui CEC ii expira in 2009 mandatul de patru ani la conducerea bancii.

Daca Radu Gratian Ghetea l-a inlocuit atunci pe Eugen Radulescu in functia de presedinte, Cristian Tudorancea si-a mentinut pozitia de vicepresedinte, in vreme ce Gabriela Tudor si Vasile Ifrim si-au pierdut pozitiile de vicepresedinti ai bancii.

Gheorghe Carabasan si Mihaela Lucica Popa au devenit ulterior vicepresedintii consiliului de administratie al bancii.

Fostul presedinte al CEC, Eugen Radulescu, declara atunci ca este dreptul proprietarului bancii, Ministerul Finantelor, sa demita conducerea, dar considera ca ar trebui justificate motivele care intrerup un mandat cu doi ani inainte de termen.

Inainte de a prelua conducerea CEC, Ghetea era presedintele Consiliului de Administratie al Alpha Bank, iar la sfarsitul lui 2006 ocupase functia de prim-vicepresedinte executiv.

In 1994, Ghetea a acceptat oferta Alpha Bank Grecia de a se alatura echipei si de a pune bazele unei sucursale in Bucuresti, in calitate de prim vicepresedinte si membru in Consiliul de Administratie.


Mutare previzibila la Libra Bank

Mutare previzibila la Libra BankActionarii Libra Bank au decis in aceasta vara numirea lui Emilian Bituleanu in functia de pesedinte al Consiliului de Administratie (CA) al Libra Bank, care a ocupat din 2003 postul de vicepresedinte in cadrul bancii.

Bituleanu asigurase interimar conducerea bancii din toamna anului trecut dupa plecarea fostului presedinte, neamtul Axel Hummel.

“Ne-am axat sa obtinem profit in fiecare luna de la inceputul anului. Vrem sa terminam anul cu un profit de aproximativ un milion de euro”, ne-a declarat recent Emilian Bituleanu.

Din anul 2003, Emilian Bituleanu a ocupat functia de vicepresedinte al Libra Bank, avand o contributie semnificativa la procesul de relansare si dezvoltare a bancii, dupa achizitia acesteia de catre companiile membre ale grupului american de investitii New Century Holdings.

Emilian Bituleanu are o experienta de peste 12 ani in functii de conducere in domeniul financiar-bancar. Anterior numirii sale ca vicepresedinte la Libra Bank, Emilian Bituleanu a avut ocupat functii de conducere la Bancorex, BNP-Dresdner Bank si Finansbank. Bituleanu este absolvent al programului Executive MBA si al Institutului Politehnic Bucuresti, precum si al mai multor cursuri post-universitare in domeniul managementului bancar si gestionarii afacerilor.

Prin numirea lui Emilian Bituleanu in functia de presedinte al CA, actionarii au urmarit continuitatea strategiei pe care Libra Bank si-a stabilit-o, si anume aceea de a deveni banca specializata in oferirea de solutii financiare profesiilor liberale si pentru firmele mici si mijlocii (IMM).













Bancpost si-a luat sef de la HVB

Bancpost si-a luat sef de la HVBManuela Plapcianu a fost numita, la finele anului trecut, director general al Bancpost, functie echivalenta celei de presedinte executiv al bancii. Activitatea propriu-zisa a fost inceputa la inceputul anului 2007. Manuela Plapcianu l-a inlocuit pe fostul director general al Bancpost, George Michelis, care isi anuntase retragerea, incepand cu 1 ianuarie 2007.

Manuela Plapcianu a fost vicepresedinte al HVB Tiriac Bank si director peste segmentul de retail din cadrul HVB Bank Romania din 2003. Ea a fost numita si membru al consiliului de administratie al viitoarei Unicredit tiriac Bank. Anterior, Manuela Plapcianu a lucrat la Citibank Romania in functia de director retea teritoriala si la ABN Amro Romania, unde a detinut pozitii manageriale in cadrul directiilor vanzari de grup.

Noul director general al Bancpost este inginera, a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti si a obtinut diploma de Master of Business Administration la Universitatea Seattle.

Bancpost este membra a grupului Eurobank EFG, cu sediul la Geneva, care are subsidiare in Grecia, Bulgaria, Romania si Serbia. Incepand cu anul trecut, Eurobank EFG a intrat si pe pietele din Polonia, Turcia, Ucraina si Cipru.

Grecii au intinerit conducerea Alpha Bank

Grecii au intinerit conducerea Alpha BankSergiu Bogdan Oprescu, 43 de ani, este din luna februarie a acestui an, presedintele executiv al Alpha Bank Romania, dupa ce Radu Gratian Ghetea fusese numit presedinte ne-executiv al consiliului de administratie al banci.

Schimbarile in conducerea bancii au venit ca urmare a unei decizii a consiliului de administratie (CA). Radu Gratian Ghetea il inlocuia atunci in functia de presedinte ne-executiv al consiliului de administratie pe Spyridon Filaretos.

Sergiu Bogdan Oprescu, care era inainte membru al CA si vicepresedinte executiv al bancii, a devenit presedintele executiv al Alpha Bank Romania, inlocuindu-l pe Christos Giampanas, care a fost avansat pe o pozitie superioara in cadrul grupului la Atena, se arata in comunicat.

"Noua componenta a structurilor de conducere din Alpha Bank Romania combina intr-o maniera optima resursele manageriale autohtone si internationale ale grupului Alpha Bank, cu scopul de a atinge obiectivul bancii pe termen mediu - clasarea in primele cinci pozitii ale sistemului bancar din Romania", se mentioneaza in februearie intr-un comunicat al bancii.

Alpha Bank Romania era a opta banca de pe piata romaneasca dupa active la finalul anului trecut si a inregistrat in 2006 o crestere a activelor cu peste 58% pana la 7,15 miliarde lei (2,11 miliarde euro), care echivaleaza cu o cota de piata de 4,15%, dupa cum arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Alpha Bank Romania, filiala locala a unuia dintre cele mai puternice grupuri financiare elene, va deschide pana la finele anului 2010 nu mai putin de 230 de sucursale pentru a-si majora reteaua teritoriala la 300 de unitati