Am batut Polonia la valoarea tranzactiilor, dar nu si la numar

Am batut Polonia la valoarea tranzactiilor, dar nu si la numarRomania ocupa locul cinci in regiune dupa Rusia, cu 110,2 miliarde de dolari, Ungaria, cu 21,9 miliarde de dolari, Turcia, cu 18,6 mld. de dolari si Austria, cu 14,5 mld. de dolari.

"Romania depaseste cu 50% valorile inregistrate in Ucraina, o tara dinamica unde piata de M&A a fost de 5,4 miliarde de dolari, si, paradoxal, Polonia, unde valoarea s-a ridicat la 7,6 miliarde de dolari. In schimb, numarul de tranzactii este mai mare in Polonia", a declarat Martin Schwedler (foto), membru in consiliul director al Raiffeisen Investment AG.

Anul trecut, in Europa Centrala si de Est s-au inchis tranzactii si fuziuni de peste 190 de miliarde de dolari, Romania detinand o felie de 4,4%. Rusia este campioana tranzactiilor din regiune cu o pondere de 60%.

In acest an, "vedetele" din regiune vor fi Rusia, Turcia si Ucraina, iar sectoarele campioane fiind infrastructura, energia, si bunurile de consum

Ca numar de tranzactii, in Europa Centrala si de Est s-au inregistrat 2300 de 'dealuri' fata de 1.400 in 2006, in timp ce in Romania s-a remarcat o scadere a mariajelor corporatiste cu 30%, la 120.

Anul trecut, s-a conturat o tendinta pe piata de M&A: privatizarile au avut o pondere neglijabila, doar 3% din fuziuni si achizitii, tranzactiile private fiind dominante.

Tot anul anterior a fost primul in care mega tranzactiile nu au reprezentat mai mult de jumatate din totalul pietei, acestea acoperind doar 43%.

Valoarea medie a tranzactiilor a crescut in medie cu 56%, la circa 38 milioane de euro.

Filipescu: Criza nu va afecta piata locala de M&A

Filipescu: Criza nu va afecta piata locala de M&APentru 2008, oficialii Raiffeisen sunt optimisti in ceea ce priveste dinamica acestui sector si apreciaza ca Romania nu va fi afectata de criza financiara internationala.

“Avem in prezent 5 mandate de M&A pe piata locala, dintre care cel mai mare este in energie. Am finalizat saptamana trecuta cea mai mare tranzactie din asigurari, prin preluarea Asiban de catre Groupama, iar saptamana viitoare vom incheia si achizitia Proton de catre Vodafone", a declarat Ioana Filipescu, directorul general al Raiffeisen Investment Romania.

Banca de investitii a intermediat, de la inceputul anului, tranzactii in valoare 500 milioane de euro, iar aceasta valoare va depasi un miliard de euro in cazul in care se va incheia tranzactia din energie.

Analistii Raiffeisen estimeaza ca zona Europei Centrale si de Est va fi mult mai putin afectata de efectul crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc (subprime) din Statele Unite.

Europa Centrala, de Est si cea de Sud-Est continua sa se gaseasca in topul perspectivelor de crestere, ca urmare a faptului ca nu exista riscul unei recesiuni in aceasta zona.

In mod concret, daca in primele doua luni ale anului numarul tranzactiilor anuntate din SUA a scazut cu 41% fata de aceesi perioada din 2007, in Europa de Vest cu 51%, in Europa Centrala si de Sud-Est eroziunea a fost de doar 18%.

Cu toate aceastea, Ioana Filipescu a spus ca finantarile sunt mai scumpe, iar bancile mai precaute si mult mai selective. “Daca anii trecuti se finantau achizitii cu un levereage de sapte ori mai mare decat EBTIDA, astazi, acest multiplu este si de doua ori mai mic”, a precizat Filipescu.

2009, anul privatizarilor

2009, anul privatizarilor2009 va fi anul privatizarilor imediat dupa incheierea alegerilor locale si parlamentare, potrivit Ioanei Filipescu.

“La nivel de ministere, echipele vor fi asezate inca de anul viitor, iar vanzarea firmelor scoase la privatizare se va relua”, enunta Ioana Filipescu.

Aceasta a explicat ca, de obicei, in anii electorali procesul de privatizare stagneaza, astfel incat privatizarea Oltchim, a CFR Marfa, Antibiotice sau CEC vor deveni o prioritate.

Consortiul format din firma de audit Deloitte si casa de avocatura Bostina si Asociatii a fost desemnat castigatorul licitatiei de alegere a consultantului pentru privatizarea CFR Marfa in luna decembrie, valoarea contractului fiind de 190.000 lei.

Oficialii romani spera sa obtina cel putin un miliard de euro din privatizarea CFR Marfa, tinand cont de rezultatele pe care le-a obtinut Ungaria in urma privatizarii MAV- companie de transport feroviar de marfa.

De asemenea, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Radu Ghetea, a declarat ca CEC nu va fi privatizata inainte de 2011.

Locul 7 din 10 la IPO-uri

Locul 7 din 10 la IPO-uriRomania ocupa locul sapte din zece dupa numarul IPO-urilor inregistrate in perioada 2003-2007, Polonia ocupand primul loc.

Astfel, doar noua companii s-au listat la bursa romaneasca, in perioada analita,tara noastra fiind pe acelasi loc cu Cehia, dar depasita de Bulgaria.

Polonia ocupa primul loc dupa numarul IPO-urilor inregistrate, cu 171 de oferte, fiind urmata de Rusia, cu 165 de oferte si de Turcia, cu 64. Niveluri inferioare celord din Romania au fost inregistrate in Ucraina - 7 IPO-uri si Croatia, cu 3 oferte.

Spre exemplu, Ioana Filipescu spune ca operatorul de comunicatii RCS&RDS cauta variante colaterale de atragere de atragere de fonduri, in afara listarii la bursa, initiativa la care compania a renuntat la finele anului trecut ca urmare a conditiilor nefavorabile existente pe piata externa.

Compania de telecomunicatii RCS & RDS intentiona sa atraga 500 milioane dolari prin listarea la Bursa de la Londra a unui pachet de 15% din actiuni .