Cea mai mare contributie a unui client ING: 20.333 lei

Cea mai mare contributie a unui client ING: 20.333 leiING Fond de Pensii a primit o contributie minima de 1 leu la fondul de pensii obligatorii pe care il administreaza si o contributie maxima de 20.333 lei, aproape doua treimi (63%) din totalul contributiilor corespunzand unor salarii cuprinse intre 369 si 1.340 lei, potrivit datelor companiei.

"Cea mai mare contributie corespunde unui salariu de circa 300.000 de euro. Probabil ca aceasta contributie aferenta lunii martie reprezinta un bonus obtinut de salariat anul trecut", a spus directorul genral al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu (foto).

Totalul sumelor virate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) este de 88,19 milioane lei (24,13 milioane euro), valoarea medie pe asigurat fiind de 7,55 euro.

Primele viramente catre fondurile de pensii obligatorii, aferente lunii martie, au fost facute pe 20 mai.

ING Pensii Private detine 33,2% din piata, fiind urmat de Allianz-Tiriac Pensii Private, cu o cota de piata de 25,6%, si de Generali Fond de Pensii, cu 9,37%, acestia atragand cea mai mare parte a celor 4,15 milioane de participanti la pilonul II, al pensiilor private obligatorii.

Aviva a investit 20% din banii incasati de la clienti

Aviva a investit 20% din banii incasati de la clientiAviva Fond de Pensii a plasat 20% din banii incasati de la clientii de pe pilonul II in actiuni pe piata romaneasca de capital si vrea sa majoreze in curand ponderea investitiilor in actiuni pana la 35%, a declarat Eugen Voicu (foto), directorul executiv al societatii.

"Aviva Pensii Private a incasat 5,9 milioane lei la primul virament pe pilonul II. Pana acum am investit 20% in actiuni pe piata de capital, 5% in obligatiuni, 5% in titluri de stat, iar restul banilor i-am plasat in depozite bancare", a spus Voicu.

Aviva Fond de Pensii este al patrulea jucator de pe segmentul pensiilor private obligatorii, cu 305.848 aderenti si o cota de piata de 7,36%.

"Ne gandim sa achizitionam un alt fond prezent pe pilonul II, insa pana in prezent nu am demarat nimic concret. In viitorul apropiat vrem sa crestem investitiile in actiuni pana la 35%", a adaugat Voicu.

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

Principalii trei jucatori de pe pilonul II sunt ING Fond de Pensii, care a atras 1,38 milioane de clienti si controleaza o treime din piata (33,2%), Allianz-Tiriac Pensii Private, cu 1,065 milioane de aderenti (25,64% din piata), si Generali Fond de Pensii, cu 389.607 clienti si 9,37% din piata.

O suma deductibila fiscal de 1.200 euro pe an poate aduce o pensie de 1.000 euro

O suma deductibila fiscal de 1.200 euro pe an poate aduce o pensie de 1.000 euroSuma deductibila fiscal in sistemul pensiilor private facultative trebuie sa fie de 1.200 de euro pentru ca pensia totala din cei trei piloni sa ajunga la 1.000 de euro lunar, deoarece contributiile actuale nu sunt suficiente, a spus Radu Vasilescu.

Contributiile actuale care se fac in prezent la sistemul pensiilor obligatorii si facultative nu vor fi suficiente pentru o pensie de 1.000 de euro, a mentionat Vasilescu, care a adaugat ca trebuie sa creasca nivelul de deductibilitate in sistemul pensiilor facultative.

"Obtinerea unei pensii de 1.000 euro in anul 2.043 (dupa 35 ani de contributie) ce va reprezenta 85% din ultimul salariu net, presupune un salariu net de 1.176 euro si un salariu brut de 1.680 euro", a mentionat Vasilescu.

Seful ING Fond de Pensii a luat in vedere un randament conservator de numai 5% in cei 35 de ani de contributii.

Vasilescu a amintit ca introducerea sistemului multi-pilon, agreat de Banca Mondiala, s-a facut in scopul obtinerii unei pensii ce va reprezenta 85% din ultimul salariu.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca salariul mediu brut din Romania va fi in jur de 1.133 euro in anul 2020.

Potrivit simularii facute de ING, pilonul I va acoperi 40% din pensie, adica 34% din ultimul salariul net. Diferenta de 60%, adica 51% din ultimul salariu, ar trebui acoperita din sistemul pensiilor private obligatorii si facultative (pilonii II si III)

Seful ING Fond de Pensii a mentionat ca salariul mediu brut actual este de 438 de euro, in timp ce salariul mediu net actual este de 322 de euro. Vasilescu a estimat o crestere salariala de 5% pe an.

Pana la sfarsitul anului vor fi active 11 fonduri de pensii facultative

Pana la sfarsitul anului vor fi active 11 fonduri de pensii facultativeInca patru fonduri de pensii facultative vor fi active pana la sfarsitul acestui an, astfel incat numarul total al acestora va ajunge la 11, a spus joi presedintele arbitrului pensiilor private (CSSPP), Mircea Oancea.

De altfel, un fond de pensii de pe pilonul III este deja in curs de autorizare, a precizat el.

"Anul 2008 poate fi anul pensiilor facultative in ce priveste atentia acordata de catre administratori si de comisie acestui sistem, insa efectele vor fi vazute in 2009 sau 2010", a spus Oancea.

In prezent, sunt active pe piata pensiilor private facultative (pilonul III) sapte fonduri: ZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) si OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari).

CSSPP a mai avizat ca administrator de fonduri de pensii facultative societatea SAI Raiffeisen Asset Management.

Numarul de participanti pe pilonul III a crescut de la inceputul acestui an cu 73% pana la 87.954 clienti la finalul lunii mai, iar CSSPP estimeaza ca numarul clientilor va ajunge la 200.000 la finalul anului.

Fondurile care activeaza pe pilonul III au investiti 71% din active in titluri de stat si obligatiuni municipale, 4% in obligatiuni corporative, 1% in titluri de plasament colectiv (OPCVM), 10% in actiuni si 14% in depozite bancare.

La finalul lunii mai, 10% din totalul participantilor pe pilonul III erau femei cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani, iar cei mai multi participanti au intre 30 si 44 de ani,potrivit datelor CSSPP.

Potrivit legislatiei, pot participa la fondurile de pensii facultative atat angajatii cat si angajatorii in limita a 200 de euro, dar nu mai mult de 15% din salariul participantului.

Fondurile de pensii ar putea influenta preturile actiunilor de la BVB abia din 2010

Fondurile de pensii ar putea influenta preturile actiunilor de la BVB abia din 2010Intrarea fondurilor de pensii pe piata de capital ar avea puterea sa influenteze preturile actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) abia din 2010, dar ar putea stimula semnificativ ofertele publice initiale facute de companiile mici si mijlocii din mediul privat, arata estimarile BCR.

BCR: Fondurile de pensii ar putea influenta preturile actiunilor de la BVB abia din 2010 "Ne-am bazat estimarile pe politicile de investitii adoptate pana in prezent de administratorii fondurilor de pensii private facultative (pilonul III), avand in vedere ca doar 7% din active erau directionate catre actiunile listate la bursa la sfarsitul lui martie si pe nivelul redus al contributiilor", se arata in raportul despre fondurile de pensii din Romania, publicat de Banca Comerciala Romana (BCR).

Chiar si in cazul unui scenariu foarte optimist, in care actiunile romanesti listate ar detine o pondere de 30% din activele fondurilor private obligatorii, valoarea acetora s-ar ridica la 60 milioane euro la sfarsitul acestui an si 220 milioane euro in 2009. In 2010, valoarea actiunilor listate din portofoliul fondurilor de pensii ar putea ajunge la 450 milioane euro, moment in care ar puea incepe sa influenteze cotatiiile la bursa, se arata in raportul BCR.