Riscuri mari pentru constructii

Riscuri mari pentru constructiiDomeniul constructiilor este foarte expus la riscuri, pe fondul dezvoltarii "masive si haotice" din ultimii ani, a mai spus Rusuleanu.

Incetinirea cresterii economice mondiale va afecta Romania prin cresterea riscurilor pentru firmele din tara, ceea ce ar putea salta preturile la politele de asigurare de credite cu pana la 20%, a spus marti Jochen Dumler, membru in consiliul de administratie al Euler Hermes Kreditversicherungs-AG.

"Temperarea cresterii economice la nivel mondial va avea efecte si asupra Romaniei, ceea ce ar putea duce la cresterea riscului la care sunt expuse si companiile ce activeaza in Romania. Cresterea riscurilor ar putea duce anul viitor si la majorarea preturilor pentru polite cu aproximativ 10-20%", a declarat Dumler, prezent la conferinta de lansare a sucursalei romanesti a asiguratorului de credite comerciale Eules Hermes.

Eules Hermes, controlat de Allianz, a fixat ca tinta pentru sucursala romaneasca o cifra de afaceri de 2 milioane euro pana la sfarsitul acestui an.

"Pana la finalul anului, tintim o cifra de afaceri de 2 milioane euro. Pana in luna august, compania monitoriza 8.970 de companii, iar expunerea totala pe Romania era de 2,4 miliarde euro", a spus directorul general al sucursalei Eules Hermes Romania, Cristina Rusuleanu.

Expunerea Eules Hermes

Expunerea Eules HermesExpunerea directa a Eules Hermes pe piata romaneasca este de 322 milioane euro.
La sfarsitul lui 2007, compania a inregistrat pe piata romaneasca o rata a daunei de 10,4%, insa se asteapta la triplarea acesteia pana la finalul acestui an.

Din totalul expunerii pe Romania, 56 milioane euro au reprezentat primele de asigurare pe comertul cu material lemnos si constructii, iar 40 milioane euro pe extractia petrolului brut.
In paralel cu sucursala nou infiintata, Eules Hermes Servicii Financiare SRL - care activeaza in Romania din 2003 - va continua sa se concentreze pe analiza de bonitate a clientilor debitori romani si pe monitorizarea acestora.

Reasiguratorii Euler Hermes sunt Munich Re si Allianz.

Euler Hermes ofera in Romania reprezinta trei tipuri de polite de asigurare: world policy, polite elaborate pentru companiile multinationale gestionate EH World Agency, polite pentru companii medii si mari si un serviciu pentru firme mici.
In prezent, Euler Hermes are 23 de angajati in Romania si vrea sa ajunga la 40 de salariati la finalul anului 2009.

Euler Hermes este detinuta in proportie de 80% de Euler Hermes Kreditversicherungs-AG Germania, in timp ce 20% din capital este detinut de OeKB SudostEuropa Ges.m.b.H.
Grupul Euler Hermes, prezent in 50 de tari, a inregistrat o cifra de afaceri de 2,1 miliarde euro in 2007, asigurand tranzactii de 800 miliarde euro pentru 40 de milioane de companii.

Constructiile, un sector nu tocmai roz in aceasta perioada

Constructiile, un sector nu tocmai roz in aceasta perioadaCele mai multe firme care se confrunta cu intarzieri la achitarea ratelor de credit provin din constructii, domeniu in care compania Coface Romania a incheiat cea mai mare polita de asigurare, in valoare de 350.000 de euro anual.

Spre comparatie, valoarea medie a unei polite semnata de Coface in Romania ajunge la 35.000-40.000 euro, cu mult peste nivelul inregistrat in Ungaria, de 10.000-12.000 euro.

“Am luat decizia de a bloca dezvoltarea portofoliului de clienti din aceasta piata, de a nu ne expune mai mult pe constructii. Notificarile, adica platile intarziate provin preponderent din piata constructiilor, un sector nu tocmai roz in aceasta perioada”, a Cristian Ionescu.

Acesta apreciaza ca firmele din constructii care au capitaluri proprii foarte reduse sunt dependente de partenerii de afaceri devenind foarte vulnerabile si "primele care dau semne de oboseala".

“Inca de la inceputul activitatii noastre pe acest segment, aprilie 2007, am observat ca agentii de vanzari care cautau clienti din constructii munceau cel mai putin intrucat firmele din acest segment sunt cele mai expuse la riscurile pietei. Astfel, firmele din aceasta industrie sunt mai interesate de asigurari de credit”, explica Ionescu.

Coface Romania a incheiat 70 de polite, din care 43 au fost semnate in acest an, tinta fiind de 100 de contracte, in total, pana la sfarsitul anului.

In primele opt luni, compania a subscris prime brute de circa doua milioane euro. Din totalul cifrei de afaceri estimata pentru acest an pe segmentul asigurarilor de credit comercial, 2,5 milioane euro vor proveni din primele subscrise, iar 300.000 euro din taxe de limita de credit.

"Tinta noastra anuntata era ca pana la sfarsitul anului viitor sa devenim lideri pe segmentul asigurarilor de credit comercial, insa din ce observam pana acum mizam ca vom deveni lider la sfarsitul acestui an,", a afirmat Ionescu, care crede ca acest lucru depinde si de realizarile in 2008 ale concurentului principal pe acest segment, Euler Hermes.

In opinia lui Cristian Ionescu, alte domenii in care platile nu se fac la timp sunt industria carnii, retailul si distributia IT, in timp ce serviciile sunt un sector in care trendul este stabil.