Doru Lionachescu: Redimensionare a riscurilor+transparenta

Doru Lionachescu: Redimensionare a riscurilor+transparentaIn urma cu mai bine de cinci ani, Warren Buffett, cel mai faimos investitor si unul dintre cei mai bogati oameni din lume, avertiza, in scrisoarea anuala adresata actionarilor companiei sale Berkshire Hathaway, asupra pericolului pe care il prezinta explozia industriei derivativelor in declansarea unei crize financiare globale. Acesta era unul dintre cele mai sumbre verdicte din istorie asupra economiei mondiale.

La mijlocul saptamanii trecute, Warren Buffett anunta ca ar vrea sa investeasca 5 miliarde de dolari in Goldman Sachs, in ideea ca aceasta ar putea mari increderea din pietele financiare.

In randul analistilor din America s-a creat o dezbatere pe ideea ca vom asista la 'moartea' derivativelor, pe care Warren Buffett le numea “arme financiare de distrugere in masa”. “Situatia de pe piata americana are toate sansele sa devina o telenovela financiara, daca nu reusim sa ne controlom reactiile si sa reflectam rece, calm la fundamentele crizei, fara a dramatiza in exces”, spune Doru Lionachescu (foto), partener principal Capital Partners, care estimeaza ca nu vom asista la moartea nici unui produs financiar care a aparut ca raspuns la nevoile clientilor. “Vom asista probabil la o redimensionare a riscurilor atasate produselor derivate sau a raportarii lor mai transparente, asta e tot – natura umana nu se schimba fundamental”, enunta Lionachescu.

Si bancile din Romania au introdus in portofoliile lor derivativele, instrumente de protejare impotriva riscului aparitiei unor evolutii nefavorabile ale cursului sau ale dobanzii.

Derivativele, bombe cu ceas pentru piata financiara?

Derivativele, bombe cu ceas pentru piata financiara?Numite de investitorul miliardar Warren Buffett adevarate "bombe cu ceas", derivativele sunt contracte la termen de tranzactionare a altor instrumente financiare primare, ca de exemplu actiunile si obligatiunile.

“In nici un caz, sa nu incercam demonizarea instrumentelor financiare derivate, care sunt la baza instrumente de hedging/ protectie contra riscurilor de piata (monetara, valutara, commodities etc). Sa-i intrebam pe exportatori sau pe importatori”, sugereaza Ciprian Paltineanu (foto), seful UniCredit CA IB Romania.

In opinia lui Ciprian Paltineanu, problema apare atunci cand derivatele sunt folosite pentru activitati speculative (in special cand acestea sunt vandute fara confortul unei pozitii long pe underlying), cu efecte de levier uriase, fara o cunoastere detaliata a produselor si fara constientizarea riscurilor potentiale.

“Educatia mediului de afaceri si politica investitionala echilibrata, abordata fara lacomie si speranta de imbogatire rapida, va rezolva - in timp - aceasta problema. Sper din tot sufletul ca situatia prezenta sa-i motiveze pe actorii economici sa inteleaga mai bine avantajele si dezavantajele derivatelor, si sa evite intrarea in tranzactii toxice”, adauga seful UniCredit CA IB Romania, parte a UniCredit Markets & Investment Banking, divizia de corporate finance si investment banking a grupului financiar UniCredit.

De asemenea, Mihai Sfintescu, director de investitii la 3TS Capital Partners, nu cred in niciun caz ca derivativele vor disparea intrucat ele au si functii de acoperire a riscului (hedging), de exemplu derivativele monetare sau pe equity vor fi destul de putin afectate. „Dar sunt foarte de acord cu analiza lui Warren Buffet care se refera la derivativele de credit. Acestea din urma devenisera atat de complexe ca nimeni nu le mai intelegea, nici macar agentiile de rating care s-au intrecut in a da ratinguri care azi par ridicole”, spune Sfintescu, care se asteapta la o contractie insemnata a pietei derivativelor de credit care s-ar putea chiar sa dispara pentru un timp „caci oamenii nu au memorie lunga”.

Matei Paun, proprietarul bancii de investitii BAC Investment, considera ca niciun instrument financiar nu poate muri, intrucat acestea trec prin diferite faze: de inovatie, utilizare excesiva, colaps si, dupa o perioada de timp, isi regasesc un rol util in sistemul financiar.