1 / 7

'O depreciere soc a monedei gaseste intotdeauna nepregatite firmele importatoare'

Leul s-a temperat in apropiere de 3,95 lei/euro ieri seara, dupa ce in timpul zilei se depreciase la niveluri nemaiatinse de aproape patru ani, de 3,98 lei/euro, fara sa fie foarte influentat de mesajele linistitoare transmise de premier si guvernatorul BNR.

Moneda nationala s-ar putea deprecia pana la un nivel de 4 lei/euro sau chiar peste, in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu intervine in piata valutara, a declarat Nicolae-Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania.

Dragos Cabat (foto), Managing Partner al companiei de consultanta Financial View, spune ca o depreciere soc a monedei gaseste intotdeauna nepregatite firmele importatoare, cu singura exceptie daca acestea si-au ‘acoperit’ pozitiile prin operatiuni de hedging pe valuta. “Variatiile bruste de curs sunt periculoase pentru economie in general, atat din prisma importatorilor, cat si a exportatorilor, prin socurile pe care le produc asupra clientilor si vanzarilor pe termen scurt”, declara Cabat, care a lucrat pentru grupuri financiare precum UniCredit, OTP sau Citi.

Consultantul financiar se asteapta ca firmele afectate sa modifice puternic marjele de pret, in incercarea de a acoperi fluctuatiile de curs. “Acest lucru poate reduce vanzarile companiilor. In plus, este de asteptat o incetinire sau amanare a proiectelor de investitii. Pe termen scurt, dezechilibrarea si mai puternica a balantei comerciale, iar pe termen mediu, echilibrarea acesteia, dar cu pretul incetinirii puternice a cresterii economice, si probabil inflatiei in prima instanta”, enunta Cabat.

Deprecierea leului a fost mai puternica decat a altor valute emergente din regiune, in contextul actual de crestere a aversiunii fata de risc.

Aceasta cadere puternica a leului poate inflama inflatia si atrage inasprirea politicii monetare a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care s-ar traduce prin dobanzi mai mari si credite mai putin accesibile de la banci.

“Cred ca un curs de 4 lei va aduce atat presiuni inflationiste, cat si asteptari inflationiste ridicate. Impactul cursului asupra inflatiei si asteptarilor inflationiste este foarte mare, tinta de inflatie pe 2009 fiind foarte greu (chiar imposibil) de atins in conditiile unui curs de peste 4 lei”, a declarat, pentru Wall-Street, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

In plus, spune Dumitru, neincrederea in moneda nationala cauzata de o depreciere atat de rapida ca in ultima perioada poate duce la migrarea economisirii dinspre lei spre valuta, lucru extrem de periculos pentru economie. “Practic, in momentul de fata este o neincredere ridicata in moneda nationala”, insista Ionut Dumitru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri