'Criza economica din prezent se poate transforma intr-una sociala'

'Criza economica din prezent se poate transforma intr-una sociala'“O recesiune in UE se va resimti si pe plan local. Dupa o perioada lunga de cresteri mari ale economiei, recesiunea va cuprinde si Romania, insa daca viitorii guvernanti vor reactiona responasbil, situatia isi va reveni. In mediul de business, IMM-uri vor suferi cel mai mult, iar multinationalele vor gasi mereu o solutie de salvare”, a declarat Laszlo Diosi.

Definitia tehnica a unei recesiuni, utilizata de majoritatea economistilor, este o situatie de doua trimestre consecutive de crestere economica negativa a PIB.

Economia zonei euro a scazut cu 0,2% in al doilea trimestru, pentru prima data de la lansarea monedei unice europene acum zece ani.

Declinul a fost determinat de comprimarea celor mai mari economii din Europa - Germania si Franta - si de scaderea economiei italiene.

Astfel, multe state din UE vor intra intr-o faza de criza si recesiune, iar Romania are 70% din exporturile sale dirijate catre statele membre ale UE, fiind posibil sa constatam o oarecare incetinire a volumului de exporturi, potrivit analistilor economici.

Cresterea economica a fost de 9,3% in trimestrul al doilea si de 8,8% pe primul semestru, ambele recorduri ale perioadei postrevolutionare.

Politicienii romani, inclusiv premierul Calin Popescu-Tariceanu, au spus ca economia va fi imuna la ingrijorarile mondiale care au zguduit luna aceasta pietele financiare.

Economistii au spus adesea ca Romania risca sa se confrunte cu probleme economice serioase, daca deficitul extern nu se va reduce, deoarece tara devine vulnerabila la orice scadere a lichiditatii de pe pietele mondiale.

Totusi, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza o crestere a PIB-ului de 9,1% pentru anul acesta si de 6,5% pentru 2009.

Seful OTP Bank Romania afirma ca, in cazul in care Guvernul nu va reactiona pe viitor, vom vedea consecinte dure la nivelul economiei reale, prin reducerea cosumului, cel mai pesimist scenariu fiind acela ca oamenii sa isi piarda locuintele achizitionate prin credit.

“Criza economica din prezent se poate transforma intr-una sociala, tradusa prin scaderi ale salariilor si locuri de munca pierdute. Ma astept ca in iunie anul viitor, constrangerile sa creasca cel mai mult pe fondul unui varf al crizei economice”, adauga seful OTP Bank Romania.

Cele trei elemente ale crizei din Romania

Cele trei elemente ale crizei din RomaniaDiosi apreciaza ca economia Romaniei se confrunta cu o criza dezvoltata in trei directii. Primul element al crizei locale consta in supraincalzirea economiei, pe fondul inflatiei mari, a cresterilor salariale, dar si in contextul expansiunii creditarii populatiei.

Problemele de lichiditate din sectorul bancar dublat de cresterea riscului de tara constituie al doilea factor generator al crizei, iar al treilea motiv este contextul politic, mersul economiei fiind influentat de anul electoral. “Daca ne uitam la istoria economiei americane, vedem aceeasi tendinta”, spune Diosi, care adauga ca, in Romania, urmeaza o perioada de corectii dupa cresterile sutinute care au inceput in 1999 pe toate planurile: cresterea productivitatii companiilor romanesti, a investitiilor si a salariilor.

In opinia lui Diosi, problemele de finantare afecteaza cel mai mult companiile din constructii.

“Firmele locale din constructii sunt in dificultate cu proiectele de investitii. Acestea au contractat credite pentru investitii, insa revin la noi pentru a cere refinantare, insa cash-flow-ul actual ne obliga sa ii refuzam”, spune Diosi, explicand ca inflatia si cresterea dobanzilor la credite aduc aceste firme in mare dificultate.

El explica ca OTP Bank Romania se va concentra mai mult pe depozite, asset management, private banking, pe IMM-uri, dar nu pe credite.

"Nu ne mai focusam pe creditare. Ne concentram pe depozite, dar si pe Internet, canal prin care realizam in prezent 60% din totalul tranzactiilor, fata de 40% cat aveam anul trecut", spune Diosi.

'Nu suntem in varful crizei'

'Nu suntem in varful crizei'Seful OTP Bank Romania considera inoportuna sistarea activitatii de acordare de credite ipotecare pe piata locala, chiar daca banca-mama a anuntat ca va inaspri conditiile de creditare pentru piata din Ungaria. In cursul zilei de ieri, Federico Ghizzoni, reprezentant UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, a declarat, citat de presa internationala, ca in unele tari precum Romania sau Ungaria, o solutie rationala ar fi oprirea acordarii de credite ipotecare pentru o anumita perioada.

“Vad o reactie profesionista din partea BNR, insa nu si in cazul Guvernului, explicata de proximitatea alegerilor politice. Vor fi mari probleme si in sistemul bancar romanesc daca guvernantii nu vor lua masuri cel mai tarziu in februarie anul viitor”, opineaza Diosi.

El afirma ca nu asistam la moartea capitalismului. “Astazi vedem doar ca pietele functioneaza corect, fiind natural ce se intampla, chiar daca oamenii raman fara locuri de munca”, completeaza Diosi.

Despre criza financiara din prezent, Diosi spune ca nu a estimat-o, dar ca a sesizat primele semne de pe piata locala. “Nu suntem in varful crizei si estimez ca aceasta cadere se va transpune in urmatoarele 3-6 luni si in economia reala, iar incetinirea consumului se va intinde pana la perioada Craciunului din 2009”, mai spune Diosi.

El spune ca sistemul bancar romanesc este prea puternic pentru a provoca falimente ale bancilor locale.“BNR reactioneza rational, bancile au o situatie financiara stabila, singura problema a sistemului fiind reprezentata de panica, mai ales pe partea de depozite”, crede Diosi, care estimeaza ca unele banci din Romania vor avea pierderi, asteptandu-se totodata ca multe agentii bancare sa fie fie inchise anul viitor.

“Vom vedea si multe concedieri in sistemul bancar romanesc, dar nu si in cazul nostru, intrucat am oprit la timp procesul de extindere teritoriala”, afirma Diosi. Totusi, salariile angajatilor OTP Bank nu vor mai creste anul viitor cu aceeasi cadenta inregistrata anul acesta. In medie, in 2008, cresterile salariale pentru angajatii OTP Bank au fost de 8%, cele mai mari fiind de 30%.

Potrivit lui Diosi, banca a deschis, recent, a 105-a unitate la Giurgiu si ar putea adauga doua noi unitati pana in martie 2009, dupa ce, in prima jumatate a lui 2008, reteaua OTP Bank Romania a ramas la nivelul de la sfarsitul anului trecut, de 104 unitati.

Problemele de finantare vor afecta cel mai mult companiile si apoi populatie, crede Diosi, iar criza de lichiditate va fi cea mai mare problema a sectorului bancar in 2009.

Paradox: Cererea pentru credite in franci elvetieni, in crestere in ultima luna

Paradox: Cererea pentru credite in franci elvetieni, in crestere in ultima lunaOTP Bank - prima din Romania care a introdus creditul in franci elvetieni, in 2005 - nu a renuntat la creditarea in aceasta moneda, insa "pe fondul crizei financiare internationale, este necesara o aliniere a dobanzilor aferente creditelor in CHF la conditiile actuale ale pietei, ceea ce conduce inevitabil la scumpirea acestor credite".

“Nu credem ca este oportun sa oprim creditarea in franci elvetieni, acesta fiind un fenomen trecator. Elvetia nu este o insula izolata, asa ca lucrurile isi vor reveni. Paradoxal, am vazut in ultima luna o crestere uriasa a cererii pentru acest tip de finantare in ultimele luni. Avem mii de cereri pentru astfel de credite pe care le vom selecta atent”, enunta Diosi.

El isi explica acest fenomen atat prin faptul ca majoritatea clientilor se asteapta ca banca centrala sa inrauteasca conditiile de creditare, dar si prin anticiparea unei viitoare crize de lichidatati pentru bancile din Romania.

Diosi sustine ca subsidiara din Romania va trece pe profit in acest an si ca strategia bancii prevede concentrarea pe stabilitate si profitabilitate, nu pe extinderea volumului de credite. El nu a precizat care este profitul tintit de OTP Bank Romania pentru 2009 si 2010, insa a spus ca banca vrea o rata de crestere a castigului apropiata celei de diminuare a pierderilor in prezent, de 38%.

OTP Bank Romania si-a diminuat pierderile cu 38,3% in prima jumatate a acestui an fata de intervalul similar din 2007, pana la 1,204 miliarde forinti (4,75 milioane euro).

Activele bancii au ajuns, la finalul lunii iunie, la 337,08 miliarde forinti (1,42 miliarde euro), crescand cu 46,6%, de la 230 miliarde forinti in iunie 2007. Acest nivel corespunde unei cote de piata de 1,3%.

Volumul total al creditelor a crescut cu 54,4% in primele sase luni din acest an fata de iunie 2007, pana la 249,7 miliarde forinti (984 milioane euro). Cresterea a fost alimentata mai mult de avansul segmentului de retail, cu 70,4%, pana la 138,1 miliarde forinti (544,5 milioane euro) in iunie 2008, in urma cresterii inregistrate pe partea de credite ipotecare si a celor de consum garantate ipotecar (crestere de 13% in al doilea trimestru).

Banca detinea, dupa prima jumatate a anului, o cota de 2,2% din piata pe segmentul creditelor, in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de acelasi interval al anului trecut, si o cota de 0,8% pe segmentul depozitelor, in crestere cu 0,1 puncte procentuale.

Planul initial pentru piata din Romania prevedea acumularea unei cote de 5% dupa 2010, a precizat directorul OTP Bank Romania.

Desi nu se concentreaza pe extindere, OTP Bank vrea sa creasca peste media pietei in asset management, private banking, segmentele ipotecar si IMM. "Nu ne mai luptam pentru volum. Sigur ca sunt afaceri, precum asset management, creditele ipotecare sau segmentul de private banking, in care vom creste peste media pietei", a mai spus Diosi.

Pe de alta parte, raportul intre credite si depozite s-a diminuat sub 200% la jumatatea lui 2008, de la aproximativ 300% anul trecut. Pentru 2009, banca tinteste sa aduca acest raport la 150%.