1 / 5

'Criza economica din prezent se poate transforma intr-una sociala'

“O recesiune in UE se va resimti si pe plan local. Dupa o perioada lunga de cresteri mari ale economiei, recesiunea va cuprinde si Romania, insa daca viitorii guvernanti vor reactiona responasbil, situatia isi va reveni. In mediul de business, IMM-uri vor suferi cel mai mult, iar multinationalele vor gasi mereu o solutie de salvare”, a declarat Laszlo Diosi.

Definitia tehnica a unei recesiuni, utilizata de majoritatea economistilor, este o situatie de doua trimestre consecutive de crestere economica negativa a PIB.

Economia zonei euro a scazut cu 0,2% in al doilea trimestru, pentru prima data de la lansarea monedei unice europene acum zece ani.

Declinul a fost determinat de comprimarea celor mai mari economii din Europa - Germania si Franta - si de scaderea economiei italiene.

Astfel, multe state din UE vor intra intr-o faza de criza si recesiune, iar Romania are 70% din exporturile sale dirijate catre statele membre ale UE, fiind posibil sa constatam o oarecare incetinire a volumului de exporturi, potrivit analistilor economici.

Cresterea economica a fost de 9,3% in trimestrul al doilea si de 8,8% pe primul semestru, ambele recorduri ale perioadei postrevolutionare.

Politicienii romani, inclusiv premierul Calin Popescu-Tariceanu, au spus ca economia va fi imuna la ingrijorarile mondiale care au zguduit luna aceasta pietele financiare.

Economistii au spus adesea ca Romania risca sa se confrunte cu probleme economice serioase, daca deficitul extern nu se va reduce, deoarece tara devine vulnerabila la orice scadere a lichiditatii de pe pietele mondiale.

Totusi, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza o crestere a PIB-ului de 9,1% pentru anul acesta si de 6,5% pentru 2009.

Seful OTP Bank Romania afirma ca, in cazul in care Guvernul nu va reactiona pe viitor, vom vedea consecinte dure la nivelul economiei reale, prin reducerea cosumului, cel mai pesimist scenariu fiind acela ca oamenii sa isi piarda locuintele achizitionate prin credit.

“Criza economica din prezent se poate transforma intr-una sociala, tradusa prin scaderi ale salariilor si locuri de munca pierdute. Ma astept ca in iunie anul viitor, constrangerile sa creasca cel mai mult pe fondul unui varf al crizei economice”, adauga seful OTP Bank Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri