1 / 3

'Criza a venit in Romania cu o intarziere semnificativa si este abia la inceput'

“Criza a venit cu o intarziere semnificativa si este abia la inceput in Romania, iar pe plan global inca nu suntem la capatul tunelului. Nu vom putea vorbi de recesiune in Romania, dar anul viitor va fi o scadere a ritmului de crestere economca, greu de estimat pentru moment”, a declarat, pentru Wall-Street, Thomas Debelic (foto).

El afirma ca, pe langa o scadere a vanzarilor inregistrate anul viitor de retaileri si importatori auto, si bancile din Romania vor fi lovite, chiar daca situatia lor financiara este solida, in masura in care grupurile-mama vor suferi de pe urma crizei de pe plan international. “Romania nu este o insula, iar criza s-a transmis si filialelor de aici”, spune Debelic.

In opinia sa, pentru sistemul bancar romanesc, 2009 va fi anul consolidarii pe fondul unei supraincalziri a sistemului cauzata de extinderea agresiva de pana acum a bancilor care va fi temperata anul viitor printr-o abordare mult mai realista. “Nu putem vorbi de inchiderea agentiilor si sucursalelor bancare, insa vom vedea o strategie de dezvoltare mai precauta”, adauga reprezentantul Commerzbank.

O alta problema a sistemului bancar romanesc semnalata de Thomas Debelic o constituie lipsa de personal specializat, in conditiile in care majoritatea bancilor din Romania si-au dublat in ultimul an atat activele bilantiere, cat si numarul de angajati. “Vad astazi o erodare a calitatii serviciilor oferite de bancile din Romania. Sunt multi companii din Germania pe piata locala care au nevoie de servicii financiare si, pe baza experientelor mele anterioare, se confrunta cu lipsa unor angajati pregatiti care sa asigure consultanta firmelor nemtesti”, sustine Debelic.

El afirma ca sistemul bancar romanesc nu este suprasaturat , insa bancile mici vor disparea in urmatorii ani pe fondul unui val de fuziuni si achizitii. “Sistemul bancar romanesc este foarte sanatos pe retail si corporate, insa bancile ar trebui sa se concentreze pe produse si servicii mai simple, care sa fie intelese atat de vanzator, cat si de comparator, asa cum se intampla, spre exemplu, in Germania”, enunta reprezentantul in Romania al celei de-a doua mari banci germane.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri