BNR suspenda publicarea ROBID/ROBOR

BNR suspenda publicarea ROBID/ROBORBNR a decis ca poate suspenda publicarea cotatiilor ROBID/ROBOR, daca ROBOR depaseste cu peste 25% dobanda la facilitatea de credit, pentru a proteja clientii cu credite in lei indexate la ROBOR de majorarile nejustificate de dobanda.

Consiliul de administratie al BNR a decis, in urma unei intalniri cu reprezentantii mai multor banci comerciale ca, "in cazul in care nivelul ratei dobanzii ROBOR depaseste cu mai mult de 25% nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a Bancii Nationale a Romaniei, banca centrala poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculati pe baza cotatiilor bancilor participante", conform comunicatului bancii centrale.
In prezent, dobanda la facilitatea de credit este de 14,25% pe an, prin urmare BNR poate decide sa suspende afisarea cotatiilor pentru ROBID/ROBOR de la bancile comerciale daca ROBOR depaseste 17,8125%.

"In aceasta situatie, Banca Nationala a Romaniei va publica indicii ROBID/ROBOR stabiliti astfel: ROBID pe toate scadentele, la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit a bancii centrale; ROBOR pe toate scadentele, la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a bancii centrale", se mai arata in comunicatul BNR.

"Cred ca norma a fost modificata, in primul rand, pentru utilizatorul final, omul care isi ia credit de la banca si care este, astfel protejat de situatiile conjuncturale", a declarat, citat de NewsIn, un dealer care a dorit sa-si pastreze anominatul. Pe de alta parte, modificarea a venit pentru a limita speculatiile pe piata monetara, in conditiile in care, in ultimele zile, dobanzile interbancare au depasit, in multe cazuri, 100%, mai subliniaza el, dar sustine ca pragul impus este "prea sever".

"Cred ca, in momentul de fata, cotatiile sunt fortate daca depasesc cu mai mult de 10 - 15 puncte procentuale dobanda la facilitatea de credit, deci peste 25 - 30%", a adaugat acelasi dealer.

Totodata, dealerul Bancii Transilvania, Florin Bota, considera ca nivelul maxim prevazut de BNR in norma este "acceptabil, deoarece, in ultimele sase luni s-au facut tranzactii la dobanzi, in medie, de 15 - 20%".

"Ma asteptam la o limitare, cotatiile din ultimele zile erau doar de dragul cotatiilor. Decizia vine ca o reglementare a extremelor", a precizat Bota.

Facilitatea de credit, asa numitul credit Lombard, este operatiunea prin care bancile se imprumuta de la BNR la o dobanda cu 4 puncte procentuale mai mare decat rata dobanzii de politica monetara si pentru care garanteaza cu titluri de stat.
Dobanda la depozitele atrase (ROBID) si cea la depozitele plasate (ROBOR) sunt calculate, zilnic, pe baza cotatiilor afisate de 10 banci comerciale.

BNR a chemat sapte banci la discutii despre situatia dobanzilor interbancare

BNR a chemat sapte banci la discutii despre situatia dobanzilor interbancareBanca Nationala a Romaniei a chemat, joi, la discutii conducatorii a sapte banci, de la care a cerut explicatii cu privire la nivelul excesiv de ridicat al dobanzilor interbancare din ultimele zile si le-a "solicitat imperativ" sa reintre in normalitate, a anuntat banca centrala intr-un comuncat.

"In contextul recentelor evolutii de pe pietele monetara si valutara, Directia de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei a invitat la discutii conducatorii si directorii de trezorerie din sase banci comerciale. Acestora li s-au solicitat explicatii legate de operatiunile de pe pietele interbancare, precum si cu privire la cotatiile excesive ale ratelor dobanzilor", a anuntat banca centrala.

In acelasi timp, "au fost invitati la discutii conducatorul si trezorierul unei alte banci, pentru clarificari privind operatiunile de clearing pe care aceasta le-a efectuat cu institutii financiare nerezidente, precum si referitor la pozitiile ramase deschise in cadrul operatiunilor realizate pe piata interbancara", se mai arata in comunicat.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) le-a "solicitat imperativ" bancilor invitate la discutii sa reintre in normalitate si a tinut sa mentioneze ca evolutiile recente ale cotatiilor ROBID/ROBOR "constituie o situatie temporara si izolata".

BNR a atras atentia ca "mentinerea unei relatii functionale pe termen lung, intre banci si clientii lor, presupune evitarea transferarii nejustificate asupra acestora din urma a cresterilor de dobanzi rezultate indirect din cotatiile care reflecta disfunctionalitati ale pietei interbancare".

BNR a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14% pe an, sub cel de 18,89% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 27,81% pe an, de la 57% pe an, cat era miercuri.