Prima tranzactie din piata de factoring

Prima tranzactie din piata de factoring"In prezent, avem doua discutii destul de serioase pentru finantari pe care le-am inceput in primavara, insa asteptarile pe care le avem fata de rezultatele acestor doua companii au scazut cu 20%", a declarat managerul de investitii al North Bridge pentru Romania, Ovidiu Morariu (foto), care adauga ca in aceasta perioada fondurile de private equity isi permit sa fie mai selective cu firmele disponibile pentru preluare.

El a adaugat ca North Bridge nu mai intentioneaza sa faca investitii pe segmentul imobiliar, concetrandu-si activitatea pe segmentele agricultura, industria alimentara, servicii medicale si servicii financiare.

In prezent North Bridge administreaza active de 320 milioane euro. Compania a fost infintata in 2004 si are in prezent trei birouri in Londra, Bucuresti si Oslo.

Fondul britanic de investitii North Bridge preluat 29% din compania romaneasca Next Capital Factoring pentru 4 milioane de euro si estimeaza investitii de pana la 20 milioane euro in Romania pentru anul 2009.

"Achizitia s-a realizat prin majorarea de capital a Next Capital Factoring, care in prezent a ajuns la aproximativ 2 milioane de euro", a declarat directorul general al Next Capital Factoring, Bogdan Rosu.

Pana in prezent, North Bridge a realizat investitii in Romania de 60 milioane euro.

"Fondurile investite sunt destinate dezvoltarii companiei, prin cresterea volumului de finantari si numarului de clienti, precum si largirea portofoliului de servicii in 2009. Anul viitor vrem sa introducem un serviciu de factoring pentru activitatile de export si import", a mai spus Rosu.

El a adaugat ca Next Capital va folosi banii obtinuti din finantare si pentru extinderea teritoriala. Astfel, compania a deschis un birou in Cluj si vrea sa deschida inca trei birouri anul viitor pentru a acoperi toate regiunile tarii.

Buget de 20 mil. euro pentru investitii

Buget de 20 mil. euro pentru investitiiNorth Bridge intentioneaza sa mai investeasca anul viitor inca 10 milioane euro in proiecte din sectorul agricol si industria alimentara, iar totalul investitiilor pentru 2009 este estimat de pana in 20 milioane euro.

Next Capital Factoring este o institutie financiara nebancara (IFN), autorizata de Banca Nationala a Romaniei in noiembrie 2006, specializata in operatiuni de factoring pentru companii mici si mijlocii din Romania.

Next Capital Factoring finanteaza pana la 85% din valoarea facturilor cesionate de clienti in maxim 24 de ore de la momentul semnarii contractului, iar restul banilor sunt primiti la scadenta facturilor.

Comisionul de factorig si dobanda perceputa de Next Capital variaza intre 2% si 5% din valoarea creantei in functie de termenul de finantare. Dobanda este calculata in functie de dobanda de referinta ROBOR la trei luni, plus o marja perceputa de companie.

"Nu am avut pana acum nici un caz de neplata, doar de intarziere", a mai spus Bogdan Rosu.

Compania estimeaza pentru acest an un volum total de finantari de aproximativ 20 milioane euro, de peste patru ori mai mare fata de nivelul din 2007.

Piata romaneasca de factoring - 1,6 mld. euro in 2008

Piata romaneasca de factoring - 1,6 mld. euro in 2008Piata de factoring din Romania va fi de 1,6 miliarde euro in acest an, in crestere cu aproape 44% fata de anul trecut, pentru ca in 2009, volumul tranzactiilor din sector sa ajunga la 2 miliarde euro, a declarat Bogdan Rosu.

"Conform datelor furnizate de institutiile din domeniu si de IFG, cifra de afaceri a intregii piete in anul acesta este estimata la 1,6 miliarde de euro, dar ar putea ajunge si la 1,7 miliarde euro", a spus Rosu.

El a adaugat ca aproape trei sferturi din piata este dominata de serviciile bancare de factoring.

Potrivit datelor din 2007, Romania acupa ultimul loc in regiune in functie de volumul tranzactiilor de factoring raportat la produsul intern brut (PIB).

Astfel, anul trecut volumul tranzactiilor de factoring a ajuns in Romania la 1,09% din PIB, in rimp ce Bulgaria a inregistrat un nivel de 1,21% din PIB.
"Ca potential, suntem insa comparabili cu Polonia, unde volumul tranzactiilor a ajuns la 3,27% din PIB, deci mai este loc de crestere", a spus managerul de investitii al North Bridge pentru Romania, Ovidiu Morariu.

Next Capital Factoring estimeaza pentru 2008 o cifra de afaceri de 20 milioane euro, pentru ca in 2009, afacerile sa avanseze cu 70-80%. Pentru 2010, reprezentantii companiei mizeaza pe o crestere a afacerilor de 50%.