1 / 4

'Traim momente in care managementul operational este testat'

In prezent, globalizarea da primul exemplu negativ din istoria mediului de business romanesc, cred consultantii Deloitte, iar companiile trebuie sa aplice cel mai eficient management operational. Fiecare afacere si industrie este diferita, insa toti managerii romani vor fi nevoiti sa ia anumite decizii dificile, iar sfatul consultantilor Deloitte este sa le ia chiar acum.

“Epoca antreprenorului-erou este la final in Romania. Aceasta nu este prima criza si nici ultima. Traim momente in care managementul operational este testat, iar aceasta forma de administrare a situatiei nu se rezuma la reducerea de costuri, ci la sofisticarea uneltelor de management”, a declarat Antonis Ioannides (foto), partener Deloitte pe fuziuni si achizitii.

Deloitte a organizat, in cursul zilei de ieri, o intalnire informala cu manageri de top ai companiei la care a participat si presa de specialitate, in contextul crizei financiare fara precedent de pe plan international, care are efecte si in Romania.

In opinia specialistilor Deloitte in Financial Advisory, perspectiva unei iminente crize economice impune companiilor romanesti necesitatea de a-si pregati o strategie realista si eficienta, care sa le asigure continuarea cu succes a activitatii.

“O astfel de strategie implica reorganizarea pe diverse nivele de business: financiar, operational, logistic. In momentul in care managementul intelege mecanismele prin care poate aplana sau chiar evita impactul unei piete dificile, criza in sine devine mai mult o provocare, si nu un dezastru”, a declarat Hein van Dam, partener in charge la Deloitte.

In perioada de criza, firmele de consultanta bine pregatite au oportunitatea de a castiga in cota de piata, potrivit Deloitte. “Avem mai mult de lucru in aceasta perioada intrucat criza va duce la multe fuziuni si achizitii de relocare a capitalului in economie”, spune van Dam, adaugand ca antreprenorii si investitorii din Romania trebuie sa se concentreze pe zonele la care sunt buni.

Consolidarea unor sectoare cheie din Romania va reprezenta principalul efect estimat de Deloitte pentru piata locala de fuziuni si achizitii (M&A).

"Multe industrii vor trebui sa se consolideze in contextul in care Romania va fi afectata de criza financiara. Ma astept la multe tranzactii in sectorul bancar, dar si in leasing unde multe companii independente vor fi preluate", a afirmat Ioannides.

El adauga ca nu este sustenabil ca, spre exemplu, grecii sa detina un numar de banci atat de mare in Romania.

De asemenea, consultantii Deloitte anticipeaza o concentrare a industriei pharma romanesti, unde numarul jucatorilor care activeaza este prea mare. “Ma astept ca in industrii precum pharma sa ramana doar 2-3 jucatori, unde ar trebui sa ne intrebam care va fi viitorul unor companii ca Actavis”, spune Hein van Dam.

Compania islandeza Actavis este unul dintre cei mai mari producatori de medicamente generice din lume. Islanda cauta in prezent solutii pentru a face fata crizei financiare ce a afectat grav sectorul bancar al tarii, iar coroana islandeza s-a depreciat cu aproximativ 40% de la inceputul anului, primele trei banci ale tarii au fost nationalizate, iar guvernul a fost constrans sa ceara ajutor international.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri