Criza, o oportunitate pentru private equity

Criza, o oportunitate pentru private equity"Antreprenorii romani nu sunt realisti cand isi evalueaza propriile companii, insa presiunile financiare si intelegerea modului in care fondurile de private equity (n.r.: fondurile de capital de risc) aduc valoare adaugata ii vor forta pe acestia sa revina asupra modului de abordare a investitorilor financiari", a declarat Robert Luke, presedintele Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA) si managing director al GED Capital Development.

El considera ca hemoragia financiara din prezent a creat un moment foarte bun pentru piata de private equity intrucat fondurile de investitii reprezinta acum singura alternativa pentru companii pentru a se dezvolta.

“Sunt multe companii romanesti care au mizat pe o crestere continua in urmatorii ani si s-au indatorat foarte mult, iar acesti jucatori vor fi primii care vor cere spijinul fondurilor de private equity”, crede si Cristian Nacu (foto), partener in cadrul Enterprise Investors.

Reticenta antreprenorilor romani de a accepta investitori financiari reprezinta principalul factor care stopeza dezvoltarea mai rapida a sectorului de private equity pe piata romaneasca, conform unui sondaj realizat in randul fondurilor de investitii de SEEPEA.

Astfel, 60% dintre investitorii intervievati au confirmat ca cel mai important factor de impiedicare a dezvoltarii pietei de profil este reticenta antreprenorilor.

“Noi, fondurile de private equity, ne asteptam la anumite asezari ale preturilor, insa antreprenorii nu sunt pregatiti sa solicite preturi mai scazute. Ma astept ca in prima parte a anului preturile sa ajunga la valori reale, moment in care piata isi va reveni", a declarat Horia Manda, managing partner in cadrul fondului Balkan Accession Fund.

El se asteapta ca, dupa incheierea “acestui carusel electoral”, Romania sa aiba un guvern mai capabil, care sa stimuleze sistemul financiar din Romania. “Autoritatile trebuie sa se trezeasca din betia electorala”, spune Manda.

IPO-urile, imposibile in 2009

IPO-urile, imposibile in 2009Fondurile private de investitii (private-equity) au investit in prima jumatate a acestui an 195,2 milioane de euro in Romania, cu aproape 30% mai putin decat in aceeasi perioada de anul trecut, dar investitiile vor continua sa "infloreasca", in ciuda crizei financiare, arata un studiu al SEEPEA.

Potrivit datelor oferite de Asociatia Fondurilor de Private Equity din Sud-Estul Europei (SEEPEA), la a doua conferinta anuala, care a avut loc miercuri la Bucuresti, fondurile private de investitii au investiti circa 475 milioane de euro anul trecut in Romania, in comparatie cu cele 110 milioane de euro alocate companiilor locale in 2006.

Reprezentantii SEEPEA considera ca scaderea nivelului investitiilor din prima parte a acestui an nu se datoreaza scaderii interesului fondurilor sau a lipsei de lichiditati, ci mai degraba "staruintei antreprenorilor de a nu reconsidera realist evaluarile propriilor companii".

"In conditiile in care companiile obtin din ce in ce mai greu acces la credit, iar IPO-urile (oferte publice initiale - n.r.) sunt imposibile in 2009, ne asteptam ca activitatea 'private equity' sa infloreasca. Fondurile de investitii private au banii si cunostintele de a ajuta companiiile sa treaca peste criza financiara si sa le plaseze pe o traiectorie de crestere sanatoasa", a mai spus Robert Luke (foto).

Cel mai atractiv sector din Romania pentru fondurile de private-equity a fost cel al biotehnologiei, unde in primele sase luni din an au mers circa o treime din investitii. Totodata, companiile din industria de bunuri de larg consum au atras 16% din investitii, urmate de cele din sectorul imobiliar si al materialelor de constructii, fiecare cu o pondere de 14%.

Contractia creditarii nu va afecta investitiile fondurilor de private equity in regiune

Contractia creditarii nu va afecta investitiile fondurilor de private equity in regiuneOficialii SEEPEA apreciaza ca fondurile de private-equity nu vor fi afectate de contractia creditarii, in conditiile in care componenta de "leverage" a fost intotdeauna redusa in tranzactiile din sud-estul Europei, in primul rand datorita stadiului de maturitate al companiilor vizate.

"Investitiile din acesta zona a Europei au fost realizate utilizand imprumuturi bancare intr-o masura mult mai mica comparativ cu tarile occidentale, chiar si inaintea debutului crizei financiare internationale", a explicat Irina Anghel, secretarul general al SEEPEA.

"In contextul financiar prezent, antreprenorii se vor indrepta pentru finantare si indrumare mai mult catre fondurile de investitii private", sunt de parere specialistii asociatiei.

La nivelul regiunii sud-est europene, investitiile fondurilor private s-au ridicat anul trecut la 1,082 miliarde de euro, de aproape opt ori mai mult decat in 2006. Totusi, dinamica negativa s-a mentinut si la nivelul intregii regiuni, fondurile investind in prima parte a anului 2008 circa 251 milioane de euro, cu 10% mai putin decat in perioada echivalenta de anul precedent.